Acasă Wellness și stil de viață sănătos 5 alimente care ajuta la combaterea stresului

5 alimente care ajuta la combaterea stresului

0
5 alimente care ajuta la combaterea stresului

stressToti avem momente in care ne simtim coplesiti. Momente in care termenele limita si preocuparea pentru ceilalti ne acapareaza intreaga viata si pur si simplu nu mai avem cand sa ne facem timp si pentru noi. Indiferent daca lucrezi cu norma intreaga, esti propriul sef,  angajat sau inca depui efort sa razbesti in viata direct de pe bancile facultatii, cu siguranta ai avut si tu nenumarate zile in care tot ce iti doreai era o portita de scapare din cotidian si un mod de a te elibera de stres si anxietate.

In astfel de situatii, cand atat fizic cat si psihic ai nevoie disperata de o pauza, stiai ca-ti poti recapata energia chiar si fara a-ti sacrifica zilele de concediu, imbunatatindu-ti doar, pe alocuri, obiceiurile alimentare? Si spun pe alocuri pentru ca inteleg perfect ca nu ai timp de o alimentatie sanatoasa cand deadline-urile iti bat la usa. Dar cu urmatoarele alimente miraculoase pe care le poti consuma imediat ce le-ai cumparat, fara a fi nevoie sa te obosesti cu prepararea lor, e foarte simplu sa reduci stresul, sa reglezi nivelul de zahar din sange si sa iti iei nutrientii necesari pentru o viata sanatoasa.

Iata in continuare 5 alimente pe care te poti baza cand mult devine prea mult:

 #1 Semintele de floarea soarelui sau dovleac

Semintele sunt o sursa excelenta de magneziu, supranumit si “calmantul cadou de la Mama Natura”. El ajuta la indeplinirea a peste 600 de functii ale metabolismului si este binecunoscut faptul ca deficitul sau in corp poate duce la stari grave de anxietate sau chiar depresie. De aceea, indiferent daca treci prin momente de rascruce in viata ta sau pur si simplu trebuie sa faci fata la stresul de zi cu zi, este recomandat sa consumi seminte.

In plus, atat semintele de floarea soarelui cat si cele de dovleac constituie gustarea ideala din care “sa rontai la nervi” fara a simti prea multa vinovatie fata de silueta. Nu acelasi lucru se intampla cu o punga de chipsuri, corect?

Este demonstrat stiintific faptul ca, datorita continutului lor de minerale, semintele sunt bune pentru femei ajutandu-le sa combata starea de disconfort din perioada premenstruala, eliminand crampele si reducand retentia de apa.

#2 Nucile caju

La vecinii noștrii din nord, ucrainienii, circulă o vorbă în popor cum că ar trebui să consumi 20 de nuci sau alune pe zi pentru a-ti intari sistemul imunitar și a-ți lua necesarul de minerale. De ce tocmai 20? Pentru ca 20 de nuci cantaresc aproximativ 30 de grame, exact cat portia zilnica recomandata de nutritionisti. Iar in timp ce 30 de grame sunt dificil de estimat, pana la 20 poate sa numere si un pusti de patru ani.

caju

In afara de deficitul de magneziu, cercetatorii au descoperit ca si un aport insuficient de zinc poate provoca anxietate si stari de irascibilitate. Dar, din fericire, pe cat de neplacute sunt simptomele deficitului de zinc, pe atat de usor este acesta de corectat! Tot cu nuci, mai ales caju, consumate intr-o portie ca cea despre care ti-am vorbit mai sus, nu numai ca iti potolesti senzatia de foame si iti recapeti starea de bine, dar iti asiguri si 11% din totalul de zinc recomandat pentru o zi.

#3 Salata verde

Probabil ca si tu ai simtit macar o data, cand erai nervos, ca iti face cu ochiul un cheesburger sau hamburger intre doua felii generoase de paine. Totusi, chiar daca nu ti se pare, la prima vedere,  la fel de apetisanta, o salata proaspata de verdeturi, consumata in locul  unui produs de tip junk food, te va racori si linisti mai repede decat iti imaginezi. Asa ca atunci cand ai impresia ca “cerul e gata sa cada pe tine”, in loc sa dai iama in primul fast food care iti iese in cale, fa o plimbare prin piata de zarzavaturi si alege cele mai proaspete frunze de spanac, salata, loboda, mustar si ceapa verde si prepara-ti o salata minune!

“Verziturile” sunt recunoscute pentru continutul lor bogat de acid folic care combate anemia si starea de oboseala si produce la nivel cerebral dopamine care iti induc o stare de bine.

salata verde

#4 Semintele de in

Daca vrei sa-ti transformi salata intr-o bomba de sanatate, pe langa un dressing minimalist, incearca sa o desavarsesti cu o lingurita generoasa de seminte de in. Ele te vor ajuta sa combati cresterea nivelului de stres, sa te relaxezi, iar consumate la cina iti vor da un somn lin si odihnitor.

In plus, datorita consistentei lor total diferita de zarzavaturile din farfuria ta, vor reprezenta pentru salata tocmai factorul crocant de care avea nevoie pentru a fi mai placut de savurat.

#5 Mierea

Exista oare ceva la care mierea sa nu fie buna? Atat in retetele de prajituri, cat si in sosuri sau fripturi ea confera acea savoare unica care te poarta pe cele mai inalte culmi ale gastronomiei si gusturilor fine. Iar consumata ca atare, nu numai ca te “indulceste” in cel mai sanatos mod cu putinta, dar te ajuta si sa-ti imbunatatesti digestia si sa-ti relaxezi sistemul nervos.

miere

Pentru tratamentul impotriva stresului, studiile de laborator arata ca inlocuirea altor tipuri de indulcitori cu miere, ajuta la reglarea pulsului, reducerea presiunii arteriale si eliminarea starii de oboseala. Efectele sale calmante previn starea de anxietate, iar consumata impreuna cu scortisoara si musetel sub forma unui ceai delicios, la fel ca si semintele de in, te ajuta sa dormi mai profund, iar a doua zi sa te trezesti odihnit inca de la prima ora.

 

Guest post realizat de Ioana Ishikawa-Constantin autoarea blogului Pickandkeep

Cu o slujba de birou de la ora 9 la 5, administrator al propriei firme de traduceri si interpretariat si blogger in tot restul timpului, Ioana cunoaste mai bine ca oricine ce inseamna stresul si cat de important este pentru performanta profesionala sa scapi de el cat mai repede.

Articolul precedent Slabitul este o cursa cu obstacole. Afla cum le poti depasi!
Articolul următor Placinta ciobanului
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.