Acasă Gătesc gustos Șapte feluri apetisante în care poți să te bucuri de müsli

Șapte feluri apetisante în care poți să te bucuri de müsli

0
Șapte feluri apetisante în care poți să te bucuri de müsli

bol cu lapte, musli, miere și fructe Deși menit inițial să fie consumat doar ca un aperitiv, müsli a ajuns astăzi unul dintre produsele alimentare-vedetă ale micului dejun în bucătării din toate colțurile lumii. Acesta a fost introdus de faimosul medic elvețian Maximilian Bircher-Benner în mesele pacienților săi, pe la 1900.  Acesta știa că o alimentație bazată pe cereale, fructe și semințe va grăbi însănătoșirea lor.

De atunci și până azi, această combinație dintre fulgi de ovăz și alte cereale integrale a devenit mai populară decât se aștepta cineva vreodată. Având mai multă fibră și fiind mai bogat în nutrienți, e de înțeles de ce müsli este mai sănătos și mai promovat de nutriționiști decât cerealele obișnuite. Printre cele mai cunoscute tipuri de fibre pe care îl conține, ne spune Corina Dan, expertul nostru în nutriție, este beta-glucanul din ovăz, orz și secară. „Acesta duce creșterea sațietății, previne pofta nestăvilită de mâncare și ajută la o digestie optimă”. În alte cuvinte, müsli e un aliat de încredere pentru cei care căută să reducă din greutate ori, pur și simplu, să se mențină în formă printr-o alimentație sănătoasă.

Motivele pentru a consuma müsli nu se limitează numai la sfera sănătății și a dietelor. Foarte mulți îl aleg pur și simplu pentru multitudinea de feluri delicioase în care acest aliment poate fi consumat. Noi am adunat deja câteva idei în acest articol pentru a-ți oferi un punct de plecare  dar te îndemnăm să experimentezi cu ceea ce îți place și să găsești noi și noi combinații!

 

  1. Cuplul clasic – müsli cu lapte

Cea mai simplă metodă este cea în care mănânci și restul cerealelor de la micul-dejun, turnând lapte cald peste ele. Dacă vrei într-adevăr o schimbare, atunci ar trebui să încerci și müsli cu băutură de migdale. Iar, dacă îți place, nu te opri aici! Mai sunt și alte tipuri de băuturi vegetale, precum cel din cocos sau din orez sau chiar băutura din soia instant, care ar putea face pereche bună cu müsli-ul tău preferat.

De asemenea, iaurtul în loc de lapte este o alternativă potrivită ca aliment bogat în probiotice, adică bacterii benefice sănătății tale holistice, nu doar intestinale.

La acestea poți adăuga și alte fructe pentru mai mult gust, așa cum vom vedea la punctul următor.

  1. Müsli e minunat cu fructe proaspete sau înghețate

Multe fibre, bogat în vitamine și cu un nivel ridicat de antioxidanți – așa am putea descrie un bol umplut cu müsli și cu diverse fructe. De la banana tăiată-n felii și până la semințele de rodie, ai de ales dintre nenumărate fructe – în funcție de propriile gusturi. Cele mai comune sunt merele și perele tăiate cubulețe, precum și afinele și zmeura. Mulți însă preferă murele, kiwi sau și mango tăiat în bucăți mici.

  1. Smoothie cu müsli

Dacă și tu te numeri printre cei ce preferă un smoothie de dimineață, vestea bună este că și aici poți integra la fel de ușor o porție sănătoasă de müsli. Pe lângă fructele tale preferate poți adăuga și 100 ml de băutură vegetală sau iaurt vegetal și o ceașcă de cocos ras. La final adaugi 2 linguri mari de müsli și poți da drumul blenderului!

O idee bună pe timp de vară este să pui fructele la congelat și să le ai astfel la dispoziție oricând ți se face poftă de o băutură rece și sănătoasă.

  1. Granola cu müsli

Un preparat versatil, bun pentru orice moment al zilei. Nu doar atât, dar pe lângă baza unui mic-dejun, acesta poate fi folosit și ca topping pentru prăjituri sau poți chiar tăvăli banane întregi prin el pentru o gustare deosebită. Găsești rețeta rapidă și ușoară cu tot cu video chiar aici.

Poate fi folosit în diverse combinații, cum ar fi în smoothie-ul de care vorbeam chiar mai sus, dar poate fi consumat și simplu. Iar dacă vrei să îi dai un gust ceva mai dulce, poți adăuga și o lingură de miere.

  1. Terci de müsli

O altă metodă mai puțin răspândită este terciul de müsli – extrem de simplu de preparat. Formula este una simplă, aplicabilă oricărei cantități. Astfel, dacă vrei să mănânci o cană întreagă de müsli la micul-dejun, atunci vei avea nevoie de o cană de lapte și o cană de apă. Acestea din urmă se pun pe foc în același recipient și se încălzesc până ce încep să fiarbă. Acum poți adăuga müsliul în vas unde trebuie să îl lași timp de 10-15 minute, amestecând din când în când conținutul. Continuă până ce obții consistența dorită și lasă-l să se răcească.

  1. Nu uita de fructe uscate

Foarte probabil vei găsi multe pungi cu müsli care conțin deja diverse fructe uscate, cum ar fi cele cu stafide, goji sau diverse mixuri de fructe uscate sau confiate. Asta nu te oprește, desigur, să-ți încerci și propriile „rețete”. Poți lua o pungă de müsli simplu și, separat, fructele uscate ori confiate pentru a-ți crea porțiile exact cum îți dorești.

Ghidul fructelor uscate

7. Desert cu musli

Poți integra musli în compoziția de fursecuri sau în orice compoziție de aluat de tort pentru a-l face mai texturat și a aduce beneficii reale nutriționale preparatului. Iar Biscuiții din musli sunt un must try, din moment ce nu conțin zahăr adăugat, iar elementul cheie care leagă compoziția este banana ce aduce o aromă plăcută.

Merită adăugat la toate acestea că müsliul simplu, ca amestec de cereale, este o opțiune foarte bună și pentru cei bolnavi de diabet. „Fibrele în general și beta glucanul în particular pot ajuta la prevenirea creșterilor mari ale nivelului de zahăr și insulină din sânge după masă și pot susține sănătatea intestinului, aceștia fiind factori importanți pentru patologia diabetică”, ne spune Corina Dan. În plus, müsli este o alegere bună și pentru persoanele care au probleme cu nivelul ridicat al colesterolului și totodată cu sănătatea inimii, beta-glucanul contribuind la reducerea nivelului de colesterol cu ​​până la 10 la sută, conform studiilor. Așadar, musli consumat în mod regulat duce la îmbunătățirea semnificativă a sănătății inimii.

Nu în ultimul rând, un bol cu müsli de dimineață este cel care asigură energia necesară activităților din prima parte a zilei, hrănind mușchii și creierul pentru cel puțin 3-4 ore. De aceea ar trebui să fie prima alegere pentru copiii care merg la școală și pentru studenți, pentru persoanele cu activitate intelectuală sau pentru sportivi ori persoanele care prestează o activitate fizică și au nevoie de multă energie în prima parte a zilei.

Sperăm că aceste prime 6 idei să te ajute să aduci cât mai mult müsli și fibre la mesele tale. Nu te opri însă aici. Fii creativ, încearcă diferite combinații, vei fi surprins de câte feluri de mâncare poți „descoperi”!

 

P.S. Sano Vita este compania care a introdus müsli pe piața de cereale din România, acum 25 de ani. Ne bucurăm ca astăzi să avem în portofoliu 14 produse în gama de müsli, pe care vom continua să o dezvoltăm și să inovăm!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.