Cum faci o masă de Crăciun fără carne sau lactate
Perioada Crăciunului este cunoscută pentru multe lucruri în mentalul popular românesc, iar mesele copioase (deși copios e puțin spus) sunt unul dintre aceste lucruri. Mâncatul în exces și resturile de mâncare ce ajung să fie aruncate în final sunt o constantă a ultimilor ani, din păcate. Asta nu înseamnă că trebuie și continuat în aceeași notă.
Odată cu vremurile se schimbă atât obiceiurile, cât și gusturile noastre în mâncare. Așa cum spiritul Crăciunului nu stă în prețul sau mărimea cadourilor de sub brad, acesta nu se regăsește nici în cantitatea sau conținutul mâncării de pe masă. Ci, așa cum bine știm, în momentele trăite alături de familie și cei dragi sau, pentru o parte dintre noi, în dimensiunea religioasă a evenimentului.
Dar, cum tradițiile sunt greu de ignorat sau schimbat, majoritatea ne simțim într-un fel încă legați de ele. Când încă din copilărie mănânci aceleași feluri de mâncare de Crăciun și de Paște ți s-ar părea puțin ciudat să le schimbi, dintr-odată, cu spaghete și salată, de pildă. De aceea, pentru cei care vor să aibă o masă de Crăciun cu mâncare gătită pe bază de plante, din motive personale sau medicale, avem pregătite câteva alternative pentru rețetele clasice și chiar câteva sugestii noi.
Sarmale de post cu ciuperci
Faci ce faci și parcă tot nu te înduri să îți văduvești masa de Crăciun de o porție de sarmale. Dacă vrei sau trebuie să eviți consumul de carne ai chiar și așa o variantă poate chiar mai bună. Făcute din orez, ciuperci, soia granule și un amestec de alte ingrediente, totul înfășurat în varză murată, sarmalele de post sunt ceva mai mult decât potrivit atât de sărbători cât și în restul anului.
Cozonac cu nucă și cacao
Cine poate uita cozonacii pufoși de la bunici de când era mici? Nici n-ar trebui, pentru că poți face propriii cozonaci cu nucă și cacao fără să folosești unt sau lapte de vacă. Cu lapte de soia, ulei de cocos, câteva migdale și niște turmeric, musafirii tăi vor gusta un cu totul alt tip de cozonac decât până acum – cu nimic mai prejos, însă, față de cel tradițional.
Salata a la russe cu maioneză vegetală
Aceasta nu este altceva decât decât salată de boeuf dar fără boeuf – adică fără carne de vită. Aceasta este varianta rusească a salatei, deja populară în rândul românilor de sărbători, dar într-o variantă în care maioneza este făcută din avocado, lapte de soia, lămâie și ulei de măsline.
Pâine de casă tip floare
Durează puțin mai mult decât restul, însă știm cu toții cât de mult diferă pâinea făcută în casă în comparație cu cea produsă industrial. Savoarea compensează întru totul așteptarea, în timp ce făina integrală și laptele vegetal de soia fac din aceasta o sursă importantă de fibre, proteine și sănătate.
Apă de chia
Nu e chiar ceea ce ai numi o băutură tradițională de Crăciun, dar nu strică nici să încerci ceva nou. Populară mai ales pe timpul verii, apa de chia merge la fel de bine și iarna în casă, mai ales dacă înlocuim prin aceasta băuturile carbogazoase pline de zahăr. Semințele de chiar se găsesc în orice perioadă a anului, au un termen mare de valabilitate și oferă energie de care ai nevoie pe tot parcursul zilei.
Ciuperci umplute cu quinoa și tofu
Ajungem în final și la un aperitiv potrivit nu doar pentru sărbători, prea bun ca să fie ignorat – în orice perioadă a anului! Ușor de preparat, apetisant și oferă în același timp și sațietatea de care ai nevoie.