Acasă Sport și fitness Slabeste si adopta un stil de viata sanatos!

Slabeste si adopta un stil de viata sanatos!

0
Slabeste si adopta un stil de viata sanatos!

slabireIn ultimii 200 de ani descoperirile stiintifice s-au inmultit, ritmul cresterii numarului lor fiind de-a dreptul exploziv in ultimele decenii. S-au facut numeroase progrese si in lumea medicala, crescand foarte mult intelegerea fiziologiei organismului uman si fiziopatologia multor afectiuni. Desi oamenii au inteles intotdeauna ca hrana influenteaza calitatea vietii lor, acum mai mult ca in trecut dovezile sunt incontestabile. In ciuda tuturor argumentelor, exista o puternica rezistenta la schimbarea stilului de viata.

Constienti de modificarile estetice corelate cu inaintarea in varsta (desi acestea apar din ce in ce mai timpuriu, uneori chiar din primii ani de viata din cauza excesului de „atentie” al familiei), dar mai ales de aparitia unor boli legate de un stil de viata nesanatos, oamenii recurg la diferite „cure de slabire” sau „cure de detoxifiere”, multe actionand altfel decat mecanismele metabolice fiziologice.

Pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, este importanta intelegerea catorva principii:

  • Kilogramele care s-au acumulat in luni, ani, zeci de ani nu pot fi eliminate in zile. In cele mai multe cazuri scaderea ponderala rapida se face pe cai nefiziologice (cel mai frecvent deshidratarea, interferarea absorbtiei diferitilor nutrienti din tubul digestiv, suprasolicitarea mecanismelor metabolice normale etc.)

cantar si centimetru

  • Organismul nu trebuie expus ciclurilor repetate de ingrasare-slabire (efect produs in timpul curelor medicamentoase, eficiente de cele mai multe ori doar in perioada administrarii, dar si in alte situatii de slabire rapida si nesustinuta), intrucat scade masa musculara si se produc modificari complexe de comportament alimentar la nivelul structurilor nervoase superioare (hipotalamus), modificari ce cresc capacitatea de stocare a energiei sub forma de depozite adipoase.
  • Continutul in nutrienti trebuie sa fie intotdeauna echilibrat (glucide 45-65% din totalul caloric zilnic, proteine 12-15%, lipide 25-30%, fibre alimentare, vitamine, minerale, apa). O dieta bazata pe excesul unei categorii de nutrienti determina mecanismele metabolice sa produca energia necesara pe cai alternative cu sinteza in exces a unor produsi toxici (ex: in dietele hiperproteice se folosesc aminoacizii si acizii grasi din depozitele organismului pentru producerea de glucoza, dar rezulta cantitati mari de corpi cetonici, care induc o stare de acidoza metabolica daunatoare tuturor organelor si tesuturilor).
  • Schimbarea stilului de viata nu implica doar schimbarea alimentatiei. Aceasta trebuie asociata cu activitatea fizica, odihna, evitarea factorilor de stres si un suport social adecvat.

Desi schimbarea stilului de viata presupune un efort de lunga durata, cu limitarea pana la excluderea factorilor care contribuie la diverse tulburari de metabolism, aceasta reprezinta cea mai sigura si eficienta metoda.

  Autor: Dr. Marilena Mitrache

Medic Specialist Diabet, Nutritie, Boli Metabolice

Articolul precedent Secretele fibrelor alimentare
Articolul următor De ce somnul si hidratarea sunt atat de importante?
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.