CAJU CRUD 150 G
CAJU CRUD 150 G

caju crud
150 g

30,48  lei
Cu TVA

In stoc
CC
Nu există nicio recenzie pentru acest produs
Nu există nicio recenzie pentru acest produs
.

Produs disponibil in mai multe variante:

Transport gratuit
pentru comenzi de peste 150 lei

Experienta
de peste 25 ani

Retur gratuit al comenzii
in termen de 30 de zile

 

Stiai ca o buna sursa de nutrienți pentru persoanele care au renuntat la produsele animale, o reprezinta alunele/nucile caju? Din ele se poate prepara lapte vegetal sau o minunata smantana, produse care, pe langa faptul ca au un gust deosebit, aduc si o multime de beneficii sanatatii? Hai sa vedem impreuna ce inseamna caju, de unde vine si de ce merita sa incluzi aceast aliment in meniul tau zilnic, indiferent ca esti vegetarian, vegan, tii post sau pur si simplu doresti sa fii cat mai sanatos.

  1. Despre caju
  • Ce sunt nucile caju?
  • Cum se consuma caju?
  • Caju proprietati nutritive
  • Caju calorii
  • Caju contraindicatii
  • Unt de caju/ Lapte de caju/Smantana de caju
  • Caju crud este toxic?

2. Beneficiile nucilor caju pentru sanatate

  • Beneficiile caju pentru sanatatea inimii
  • Beneficiile caju pentru sistemul nervos
  • Beneficiile caju pentru sistemul osos
  • Beneficiile caju pentru digestie
  • Caju te ajuta sa dormi mai bine
  • Caju si prevenirea cancerului

3. Nucile caju in alimentatie

  • Pate de caju
  • Caju in prajituri
  • Caju in smoothie

Despre caju

Ce sunt nucile caju?

Arborele de Caju (sau Acaju), pe numele sau stiintific Anacardium occidentale, ruda buna cu Arborele de fistic si de mango, a fost adus din America de Sud de catre exploratorii portughezi, iar de acolo s-a raspandit in toata lumea, mai exact in tarile cu temperaturi suficient de ridicate incat sa permita cultivarea sa la scara larga. Astazi gasim caju cu precadere in tarile cu clima tropicala, cei mai mari exportatori de caju fiind, in ordine, Nigeria, India si Coasta de Fildes.

Ceea ce gasesti in magazine sub numele de caju reprezinta, in realitate, semintele fructului de caju (crescute intr-un mod atipic, in afara fructului propriu-zis), dar in gastronomie acestea sunt considerate alune/nuci, atat datorita formei alungite, a aromei, dar si gratie modalitatilor de intrebuintare. De fapt, in tarile de origine, populatia consuma si fructul de caju, dar acesta nu a beneficiat de prea mare popularitate, din cauza gustului usor astringent care nu este pe placul tuturor.

Cum se consuma caju?

Poti consuma caju atat copt, pe post de gustare, dar il poti integra crud, in diferite preparate culinare. Daca vrei sa achizitionezi caju la un pret bun, cauta o sursa de incredere de caju crud si prajeste-l chiar tu, pentru a putea controla adaosul de sare. In cazul in care ai in bucatarie un blender bun, merita sa incerci sa faci unt de caju, lapte de caju sau smanatana de caju chiar la tine acasa.

Caju proprietati nutritive

Nucile caju contin multe fibre, vitamine si minerale importante pentru corpul tau si uleiuri nesaturate sanatoase, dar au o doza mai mica de grasimi decat celelate nuci si alune, cum ar fi migdalele sau alunele de pamant din care se face acel delicios unt de arahide.

  • 25% din necesarul zilnic de magneziu
  • 37% din necesarul zilnic de cupru
  • 28% din doza zilnica de mangan
  • 20% din doza de fosfor

Caju calorii

  • Esti la dieta, vrei sa mananci caju si te intrebi daca ingrasa? Desi beneficiaza de un numar putin mai mic de calorii, 553 de calorii /100g,  fata de alte nuci si alune, nu putem afirma ca nu ingrasa, astfel incat daca incerci sa scapi de kilogramele in plus, consuma-le cu moderatie, dar nu renunta la ele, intrucat reprezinta o gustare sanatoasa si satioasa, care ajuta, in plus, si la procesul de digestie. 

Caju contraindicatii

In mod normal caju nu ar trebui sa iti dauneze, in cazul in care esti sanatos si consumul tau se dovedeste moderat. Totusi, unii specialisti nu recomanda consumul de caju in cazul in care suferi de pietre la rinichi. Sarurile de exalat din compozitia acestui aliment, desi se dovedesc pozitive pentru majoritatea persoanelor pentru ca favorizeaza absorbtia calciului in organism, in cazul celor cu sensibilitati poate sa creeze conditii propice pentru dezvoltarea pietrelor. Dat fiind ca in momentul de fata stiinta nu a dat un raspuns sigur in aceasta privinta, recomandarea noatra merge catre prudenta in consum daca ai o predispozitie pentru aceasta afectiune.

Tot specialistii ne avertitzeaza sa fim atenti, mai ales daca mancam caju pentru prima oara sau o facem foarte rar, la riscul de alergii sau dermatita de contact, situatie in care prezentarea la medic este urgenta si obligatorie.

Din acest motiv nici nu vom inlcude caju in alimentatia copiilor mai mici de 1 an (sau chiar 2 ani si atunci cu precautie, in doze initial infime, daca acestia prezinta un istoric de alergii). Femeile insarcinate pot consuma caju, intrucat grasimile sanatoase sunt benefice.

Unt de caju/ Lapte de caju/Smantana de caju

Laptele de caju se poate prepara acasa, daca ai un blender puternic. Pentru aceasta, se lasa caju crud peste noapte la hidratat, apoi, bine clatit, se combina cu apa, in proportie de 1:5 si se mixeaza pana cand capata consistenta dorita. Se adauga putina sare si putina miere sau sirop de artar pentru a-l indulci si, daca nu va fi consumat pe loc, trebuie tinut in frigider unde rezista pana la 3 zile fara a-si altera calitatile. Daca vrei sa faci smantana de caju, modalitatea de combinare este identica, numai ca in loc de indulcitor, vei pune putina zeama de lamaie, iar proportia este caju si apa este de maxim 1:1 (eventual chiar mai putina apa decat caju, avand in vedere ca si zeama de lamaie este lichida).

Untul de caju se obtine si el acasa prin acelasi procedeu de pasare a nucilor hidratate cu apa, adaugand sare si eventual alte arome daca se doreste: piper, usturoi, ierburi aromatice. Cu cat se va pasa compozitia in blender mai mult, cu atat ea va deveni mai pufoasa si aerata.

Caju crud este toxic?

Exista multe discutii online si offline in privinta nucilor caju crude. Multa lume le considera, in forma cruda, un aliment toxic, ceea ce este eronat: toxica este coaja lor, motiv pentru care aceste nuci sunt tratate termic pentru indepartarea invelisului tare, imediat dupa cules. In cazul unui produs de tip caju raw, munca de prelucrare este mult mai migaloasa, intrucat nucile sunt decojite manual, dar cu ajutorul unor manusi speciale, fapt pentru care caju-raw este mult mai dificil de gasit si disponibil la un pret crescut.

Riscuri pentru consumatori nu exista, odata indepartata coaja, iar ceea ce gasim in magazine sub titulatura de caju crud, a fost prelucrat adecvat pentru a indeparta coaja si urmele de substante toxice, astfel incat poate fi consumat fara nici o grija, daca sursa este de incredere.

Beneficiile nucilor caju pentru sanatate

Consumul regulat si moderat de caju aduce organismului tau o multime de beneficii. Hai sa vedem de ce merita sa iti faci o mica provizie de caju chiar azi!

Beneficiile caju pentru sanatatea inimii

Grasimile nesaturate prezente in caju scad colesterolul rau, ajuta la reducerea inflamatiilor din organism si mentin sanatoase vasele de sange care inconjoara inima. Prin reducerea colesterolului se diminueaza riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, asadar caju te ajuta sa iti mentii inima mai sanatoasa.

Beneficiile caju pentru sistemul nervos

Continutul de vitamine din complexul B ( B1 si B6) al nucilor de caju incetineste procesul de deterioarare a celululei nervoase si ajuta la cresterea puterii de concentrare.

Beneficiile caju pentru sistemul osos

Magneziul, element care se regaseste din plin in compozitia caju te ajuta sa iti mentii oasele sanatoase si, de asemenea, sustine flexibilitatea articulatiilor.

Beneficiile caju pentru digestie

Organismul are nevoie, pentru a functiona optim, de consum zilnic de fibre. Compozitia bogata in fibre a nucilor de caju te sprijina in procesul de digestie, indiferent ca le consumi pe post de gustare sau pisate, ca pate vegetal. De asemenea, ele te pot ajuta si la slabit, daca nu exagerezi, pentru ca sunt satioase si nu vei mai resimti multa vreme  senzatia de foame.

Caju te ajuta sa dormi mai bine

Un anumit aminoacid din compozitia caju, triptofanul, se va transforma, odata ingerat, in serotonina, substanta cu efect linistitor asupra organismului tau. Asadar, daca vrei sa dormi mai bine, consuma cateva bucatele de caju cu o ora doua inainte de culcare.

Caju si prevenirea cancerului

Caju reprezinta o sursa buna de antioxidanti care cambat radicalii liberi, lucru care poate preveni dezvoltarea tumorilor canceroase.

Nucile caju in alimentatie

Aa cum spuneam si anterior, poti sa consumi caju copt, ca o gustare, dar si sub forma de lapte, smantana, unt, il poti adauga in salate pentru a le face mai consistente si satioase, alaturi de fructe sau in cerealele de la micul dejun, poti sa pregatesti cu el prajituri, pate vegetal sau smoothieuri energizante.

Pate de caju

Pentru a obtine pate de caju lasa nucile la hidratat peste noapte, iar apoi clateste-le bine in mai multe ape si pune-le in blender. Adauga putina apa (cam un sfert din cantitatea de caju) si, in functie de gust, legume sau plante aromatice. Excelent iese pate-ul de caju cu masline, cu usturoi/ceapa verde sau cu ardei capia.

Caju in prajituri

In prajiturile de casa, caju nu este doar un aliment plin de beneficii pentru organismul tau, ci si unul multifunctional. Il gasim apreciat de consumatorii mari si mici, din acest motiv fiind folost intens de catre gospodinele care vor sa pregateasca un desert sanatos: pisat, intra in compozitia blaturilor vegane, blenduit duce la delicioase creme si maruntit si amestecat cu putin zahar sau sirop se constituie ca un foarte gustos topping.

Caju in smoothie

Caju adauga consistenta smoothieurilor tale, fibre atat de necesare digestiei, minerale si uleiuri nesaturate. Combina in blender lapte vegetal cu o mana de caju, indulceste cu putina miere sau o lingurita de unt de arahide sau creeaza o aroma racoritoare renuntand la indulcitor si mixand o cana de fructe de padure.

Declarație nutrițională
per 100g
Valoare energetica
2405 kj/ 579 kcal
Grasimi
43.8 g
din care acizi grasi saturati
8.25 g
Glucide
28.8 g
din care zaharuri
6.32 g
Fibre
2.80 g
Proteine
15.8 g
Sare
0.81 g

Caju crud



Alte produse din aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Recenzii

Fii primul care scrie recenzia la acest produs !

Produs adăugat la wishlist