MERISOR CONFIAT 100G
MERISOR CONFIAT 100G
MERISOR CONFIAT 100G
MERISOR CONFIAT 100G

merișor confiat
100 g

11,66  lei
Cu TVA

In stoc
MER
Nu există nicio recenzie pentru acest produs
Nu există nicio recenzie pentru acest produs
.

Produs disponibil in mai multe variante:

Transport gratuit
pentru comenzi de peste 150 lei

Experienta
de peste 25 ani

Retur gratuit al comenzii
in termen de 30 de zile

 

  1. Ce sunt merisoarele?
  2. Aspectul si originea merisoarelor
  3. Proprietatile merisoarelor
  4. Merisoarele la noi in tara
  5. Beneficiile consumului de merisoare
  6. Cum se consuma merisoarele
  7. Sub ce forma se consuma merisoarele
  8. Retete cu merisoare
  9. Dieta cu merisoare
  10. Contraindicatii ale consumului de merisoare

Stiai ca, dintre toate fructele, cele care fac aproape minuni, mai ales in cazul organismului feminin, sunt merisoarele? De altfel, ele chiar au fost denumite insulina verde, datorita compozitiei care le face atat de bune pentru sanatate. Hai sa vedem impreuna de ce consumul regulat de merisoare poate duce la un consum din ce in ce mai redus de antibiotice.

Ce sunt merisoarele

Merisoarele sunt fructe cunoscute pentru proprietățile sale antiseptice si bogatia de antioxidanti, proteine, provitamina A, vitamine (B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) si saruri minerale. Caliatile lor au fost recunoscute la scara larga: puternice aliate al unei diete echilibrate si sanatoase, eficiente in cazul infectiilor urinare provocate de E.coli si multe altele pe care le vom descoperi imediat impreuna.

Aspectul si originea merisoarelor

Merisorul este un arbust care creste sub forma de tufa cu o intaltime maxima de 30 de centimetri. Florile (si ulterior fructele)  cresc  pe partea de varf a ramurii. Te intrebi cum atata merisoarele? Fructele sunt rotunjite, mici, dar zemoase. Mai intai cresc albe, iar cand se coc devin rosii. Se culeg toamna, in septembrie - octombrie, cand sunt complet coapte. Merisoarele pe care le gasim pe piata sunt de cele mai multe ori uscate, asa incat vor avea o nuanta mai inchisa de rosu.

Merisoarele, numite si afinele rosii sau insulina verde, sunt fructele unui arbust, originar din America de Sud, dar care poate creste si in Muntii Apuseni din Romania. La vechii indieni americani, era considerat un fruct sacru, care simboliza pacea si prietenia. In limba engleza regasim merisoarele sub denumirea de cranberry.

Au un gust placut acrisor, racoritor, datorita caruia pot si utilizate in prepararea bauturilor, prajiturilor de casa si chiar a mancarurilor pe baza de carne. De exemplu, americanii prepara si consuma frecvent sos de merisoare. Daca sunt uscate, fructele se pot pastra timp indelungat intr-un recipient ermetic, la temperatura constanta si nu foarte crescuta. In stare proaspata, le poti tine in frigider chiar si pana la 6-8 saptamani, in timp ce in congelator rezista pana la un an.

Arbustul de merisor se intalneste foarte des in Statele Unite si Canada, cultivandu-se la scara larga, iar produsele care il au la baza sunt foarte populare. Interesant este faptul ca fructele se consuma mai ales in forma de suc, sos de merisoare sau dulceata, mai putin in stare proaspata. In fapt, o statistica recenta arata ca numai 5% din productia de merisoare  se consuma cruda.

Daca vrei sa aduci merisoarele tine acasa si sa le incluzi in alimentatie, sa stii ca le gasesti in forma conservata in hypermarketuri, in magazinele naturiste si, bineinteles, pe site-ul nostru. Nu iti imagina ca poti creste merisoare si in balcon sau in propria curte, ele au nevoie de o clima speciala existenta la peste 1300 de metri altitudine, motiv pentru care marea majoritate a fructelor pe care le gasim comercializate pe piata sunt de import.

Proprietatile merisoarelor

Proprietatile curative ale merisoarelor au fost descoperite inca din vechime si probate in modernitate prin studii de specialitate. In anul 1951 in Statele Unite a fost deschis chiar si un institut specializat care se ocupa exclusiv pe studierea arbustului de merisor in scopuri terapeutice, pentru  a ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

Bogatia de proteine, provitamina A, vitamine (B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) si saruri minerale recomanda, asa cum spuneam si anterior, merisorul ca puternic aliat al unei diete echilibrate și sanatoase. Aceste fructe sunt eficiente in cazul infecțiilor urinare, reduc nivelul de risc cardiac, avand rol de antibiotic prin substantele antiseptice pe care le contin.

Beneficiile consumului de merisoare, despre care vom discuta pe larg in continuare, sunt multiple: pentru sistemul urinar, circulator si digestiv, opresc evolutia tumorilor, protejeaza dantura datorita continutului bogat in calciu, stimuleaza memoria, reduc anemia, stresul si anxietatea, ajuta in curele de slabire.

Merisoarele la noi in tara

Asa cum spuneam si anterior, gasim merisoare cultivate la marginea padurii si in luminisuri si la noi in tara, in Muntii Apuseni, insa arbustul este obisnuit in special cu temperaturi joase, de aceea a fost cultivat si folosit din vechime inca in regiuni nordice, cu clima aspra, in tari cum este Suedia, Finlanda sau Rusia. Pe internet apar diferite informatii legate de plantatiile de merisoare la noi in tara, dar cultivarea nu este raspandita la scara larga, iar produsele existente pe piata din Romania provin din importuri. Pretul merisoarelor proaspete pe piata europeana ajunge la aproximativ 20 de euro si sunt foarte cautate, in timp ce acelea confiate pot fi achizitionate  de pe site-ul nostru la mai putin de 4 lei /100g.

Beneficiile consumului de merisoare

Cel mai cunoscut dintre toate beneficiile merisoarelor este ajutorul pentru prevenirea si tratarea infectiilor urinare, situatie in care tratamentul naturist recomanda consumul de ceai de merisor. Totusi, avantajele nu se opresc aici.

Beneficiile consumului de merisoare au fost descoperite din cele mai vechi timpuri si era firesc ca  studiile moderne sa dedice acestora un interes special, pentru a demonstra stiintific actiunea curativa. Iata care sunt concluziile pe care studiile ni le aduc:

  • Datorita compozitiei bogate in proantocianide, merisoarele impiedica bacteriile patogene (cum este bacteria EColi, de exemplu) sa se fixeze pe peretii vezicii urinare sprijinid astfel o mai buna functionare a sistemului urinar in general si tratamentul cistitei in mod special.
  • Merisoare intaresc sistemul imunitar, pentru ca lupta impotriva infectiilor. Este posibil altfel sa inlocuim consumul ocazional de antibiotice (in cazul anumitor afectiuni) printr-un consum regulat de merisoare. Un aspect foarte interesant si demn de retinut este ca efectul acestora in organism dureaza in jur de 10 ore, deci ar fi bine sa consumam mai multe portii in aceeasi zi, la mese diferite, ca sa extindem ca interval orar cat mai mult aceasta actiune.
  • Aceeasi actiune a proantocianidelor mentionate mai devreme se manifesta si la nivelul cavitatii bucale. Merisoarele ajuta la reducerea cariilor si a depunerii tartrului. In plus, datorita datorita continutului bogat in calciu, vorbim despre niste fructe care se constituie ca un aliat important in mentinerea unei danturi sanatoase.
  • Flavonoidele din compozitia merisoarelor sprijina sistemul circulator si ne mentin inima sanatoasa, pentru ca au capacitatea extraordinara de a reduce nivelului colesterolului rau si a-l creste pe cel al colesterolului bun.
  • Fibrele din compozitia merisoarelor favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand in acest fel digestia, de aceea afinele rosii sunt recomandate personelor care incearca si doresc sa elimine surplusul de kilograme. Mai mult chiar, acizii organici continuti de aceste fructe  su proprietatea de a distruge depozitele de grăsime.
  • Ajuta la reducerea nivelului de stres, confera energie, tocmai de aceea este indicat sa fie consumate in prima parte a zilei.
  • O veste foarte buna pentru doamne si domnisoare: extractul de merisor din frunzele arbustului de merisor reduce hemoragia datorita actiunii astringente a taninurilor prezente in compozitie, motiv pentru care este consumat de femeile aflate in perioada ciclului menstrual, putand combate senzatia de balonare, greata si chiar scurta semnificativ durata sangerarii.
  • Merisoarele pot opri evolutia tumorilor si previn aparitia cancerului, in special al cancerului de san, datorita prezentei proantocianidinei, antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.
  • Merisoarele stimuleaza memoria.
  • Reduc anemia, gratie continutului de fier.
  • Gratie compozitiei bogate in calciu, merisoarele previn osteoporoza.

Cum se consuma merisoarele

Este interesant faptul ca din arbustul de merisor se pot consuma atat fructele, cat si frunzele, care sunt mereu verzi si foarte bogate atat in substante antibacteriene, cat si in substante cu efect antioxidant.

Fructele se consuma fie ca atare, crude, proaspete, fie sub forma de suc natural sau extract. Deshidratate, pot fi introduse in preparate diverse sau, in combinatie cu frunzele, pot fi servite sub forma de ceai. Conservate si tinute la temperatura medie si constanta, acestea pot sa isi pastreze calitatile benefice aproape un an de zile.

Sub ce forma se consuma merisoarele?

Poti include merisoarele, proaspete sau deshidratate, in dieta ta zilnica in multe modalitati: amestecate cu fulgi de cereale, la micul dejun, pe post de gustare, le poti adauga in diverse preparate pe baza de carne la cuptor sau in prajituri de casa: biscuiti, briose, fursecuri. In special doamnele prepara din merisor si consuma deseori ceaiuri pentru rinichi si infectii urinare.

Retete cu merisoare

Datorita gustului acrisor, preparatele cu merisoare sunt potrivite in orice anotimp. Iata doua dintre retele noastre preferate, una pentru vara si alta pentru iarna, iar in partea de jos a acestui text vei gasi si mai multe retete delicioase care folosesc merisoarele ca ingredient principal.

Reteta de smoothie cu merisoare este potrivita pentru un mic dejun energizant, o dupa amiaza de vara in care simti cum canicula ti-a rapit orice urma de energie sau pur si simplu pentru un moment in care iti doresti ceva gustos si sanatos, dar nu ai chef sa pierzi prea mult timp prin bucatarie.

Pentru a o prepara ai nevoie de :

  • 3 sferturi de pahar cu gheata
  • 1 cana de lapte de migdale
  • 1 lingura rasa de merisoare confiate
Cum prepari acest smoothie smoothie cu merisoare? Foarte simplu,  doar intr-un minut.
Pune toate cele trei ingrediente intr-un blender si amesteca-le bine. Gheata se va marunti si se va combina cu laptele de migdale, rezultand un gust matasos, dar in acelasi timp racoritor, care iti ramane pe buze si dupa ce ai terminat bautura.
 
O alta reteta apreciata de cititorii nostri este reteta de chec cu merisoare:
 
Lista ingredietelor este aceasta:
  • 3/4 cana de merisoare confiate
  • 1 banana foarte coapta si moale
  • 2 linguri nuca macinata
  • o cana de apa
  • 3/4 cana zahar
  • 1/2 cana de ulei de cocos presat la rece
  • 1 cana si jumatate de  faina alba
  • jumatate de lingurita de scortisoara
  • o lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingura suc de lamaie

Cum prepari checul cu merisoare?

  • primul pas este sa pasezi banana cea coapta si moale cu o furculita
  • Apoi adaugi ingredientele astfel: mai intai zaharul, uleiul de masline si faina in ploaie, amestecand bine cu lingura de lemn.
  • Continua adaugand scortisoara, bicarbonatul, lamaia, apa, nuca si abia la final pui si merisoarele.
  • Amesteci  din nou foarte bine, pentru a omogeniza compozitia, apoi o torni intr-o forma de chec.
  • Atentie, forma de chec nu trebuie sa fie plina decat pe trei sferturi, pentru ca preparatul iti va creste si, desigur, nu vrei sa dea pe afara, ci sa ia o forma frumoasa.
  • Coci checul la foc potrivit pana cand incepe sa se rumeneasca si trece testul cu scobitoarea.
  • Il lasi sa se raceasca incet, de preferat tot in cuptor, dar acesta sa fie oprit. In acest fel te asiguri ca nu se lasa checul tau
  • Il tai abia dupa ce dupa ce s-a racit complet.
  • Daca vrei, il poti pudra cu putin zahar brut rasnit.

Acestea au fost doua dintre cele mai simple si indragite retete cu merisoare. Daca ai pregatit si altele si ti-au iesit foarte bine, lasa-ne un comentariu cu reteta ta, pentru a se putea bucura si altii de ea.

Dieta cu merisoare

Am ajuns si la efectul merisoarelor in incercarile tale de a slabi sanatos. E adevarat ca unul dintre cele mai  cunoscute  beneficii ale acestor fructe consta in tratarea infectiilor urinare, insa nu este singurul, asa cum am mentionat si anterior. Efectul lor asupra siluetei nu este nici acesta deloc de neglijat si despre el am vrea sa dicutam putin in continuare.

Compozitia merisoarelor, bogate in acizi organici le face arme extrem de eficiente impotriva kiloramelor in plus. Aceste substante ajuta la reducerea depozitelor de grasime, de aceea in hrana persoanelor care doresc sa scada in greutate trebuie introdus sucul de merisoare. Nu este singurul mod in care acest fruct se poate introduce in alimentatia supraponderalilor, de fapt, chiar ar fi indicat sa se gaseasca modalitati diverse pentru a integra merisoarele: proaspete sau deshidratate ele au gust bun in salate sau consumate pur si simplu ca o gustare cu proprietati energizante. Pe timp de iarna iti poti prepara ceai de merisoare fierbinte: nu doar ca te va incalzi, dar iti va taia si senzatia de foame.

Fata de majoritatea dietelor de slabire, dieta cu merisoare are un mare avantaj: pe langa un continut bogat in vitamine si minerale, aceste fructe au capacitatea de a oferi energie (de aceea si recomandam mai sus sa fie consumate pe post de gustare sau incluse in micul tau dejun). Asadar gata cu zilele in care, din cauza numarului redus de calorii te simti slabit si lipsit de vlaga. Poti sa tii o dieta de slabire si, in acelasi timp, sa iti desfasori activitatea obisnuita, ba chiar sa fii si mai dinamic decat in mod normal daca in loc de o gustarea obisnuita, vei consuma un pumn de merisoare uscate sau un smoothie racoritor care contine aceste fructe.

Din acelasi motiv, capacitatea de a furniza energie, merisoarele sunt indicate in dieta sportivilor care se antreneaza pentru competitii sau al personelor care fac efort fizic mare si isi solicita, in acest fel, organismul.

Contraindicatii ale consumului de merisoare

Pentru consumul de merisoare, in forma uscata sau proaspata, contraindicatii nu exista, practic, decat in cazul femeilor gravide, unde efectele au fost insuficient studiate pana acum si a celor care se afla sub un tratament pentru prevenirea formarii cheagurilor din sange pe baza de warfarina (substanta cu care merisoarele interfereaza).

In cazul in care consumul este moderat, nu ai de ce sa te temi, merisoarele nu iti vor aduce decat beneficii, indiferent ca le consumi proaspete, deshidratate, sub forma de suc sau sirop de merioare. Exagerarea poate duce la iritarea mucoasei gastrice, greata si diaree din cauza aciditatii fructului. Acesta nu este un motiv sa te sperii, merisoarele sunt un aliment minune cu adevarat, dar, ca si oricare altul, consumat in exces poate sa creeze dezechilibre in organism si reactii neplacute. Doza recomandata este de 250 g pe zi (fructe sau suc natural). Moderatia reprezinta si aici, ca intotdeauna, cheia unei vieti sanatoase.

Declarație nutrițională
per 100g
Valoare energetica
1438 kj/ 339 kcal
Grasimi
0.5 g
din care acizi grasi saturati
0 g
Glucide
81.6 g
din care zaharuri
72.5 g
Fibre
3 g
Proteine
0.4 g
Sare
0 g

Merișor, zahăr din trestie



Alte produse din aceeasi categorie:

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Recenzii

Fii primul care scrie recenzia la acest produs !

Produs adăugat la wishlist