năut boabe
1 kg
Produs disponibil in mai multe variante:
Stiai ca nautul este, dupa fasole si soia, a treia cea mai raspandita leguminoasa din lume? Ea se cultiva in peste 45 de tari pe o suprafata care depaseste 9 milioane de hectare. Te intrebi de ce s-a ajuns la aceasta raspandire a nautului? Acest lucru se intampla datorita valorii sale deosebite nutritive: sursa de proteine, saruri minerale si in complexul de vitamine B, la care se adauga un procent important de carbohidrati. Aceste caracteristici il fac un bun inlocuitor al carnii din punct de vedere al valorii nutritive fiind din mai multe puncte de vedere mai benefic pentru organism.
Ce este nautul
Nautul (numit si garbanzo-beans sau mazarea berbecilor) este o planta de origine asiatica, cunoscuta inca din antichitate, dar extrem de raspandita si acum, in modernitate, intrucat este consumata cu mare placere nu doar de catre vegetarieni, ci si de toti cei care doresc sa se hraneasca sanatos. Boabele de naut pot fi incluse intr-o multitudine de retete si in diverse forme: supa, fiert (humus), prajit (falafel), in salate, sub forma de faina in produse de patiserie. Nautul este bogat in fibre si proteine, putand inlocui cu succes carnea. Este o sursa de vitamine din grupul B, de folat, de minerale – magneziu, fosfor, potasiu, calciu, fier si de oligoelemente. Beneficiile nautului in alimentatie sunt multiple: pentru digestie, pentru sistemul cardiovascular, in curele de slabire, are efect antioxidant și e recomandat diabeticilor.
Aspectul si originea nautului
Originea nautului este cumva incerta. Se presupune ca ar proveni din Turcia, dar a fost cultivat inca din timpuri stravechi in intreg bazinul mediteraneean. La vremea aceea era cunoscut mai degraba ca un aliment cu care se hranea patura saraca a societatii din Atena, Roma si Egipt, desi uneori si nobilii il consumau cu placere, dar nu cu aceeasi frecventa.
Boabele de naut, putin mai mari decat mazarea si de forma neregulata, sunt cultivate azi in cea mai mare masura in India si Pakistan, de unde se exporta in intreaga lume. De la naut consumam atat pastaile tinere, de culoare verde, preparate ca supe sau mancaruri diverse, cat si boabele prajite si macinate, in diferite forme, dintre care cea mai interesanta ar fi cea de inlocuitor de cafea.
Nautul nu are numai utilizare alimentara, ci si terapeutica. In medicina traditionala europeana se foloseste pentru reducerea arsurilor gastrice si ca aliment tonic, in timp ce medicina indiana utilizeaza nautul pentru tratarea unor boli ale gatului, dar si ale ficatului, vezicii biliare sau pielii.
Se cunosc mai multe varietati de naut, diferite ca forma si aspect, insa cel mai intalnite sunt doua: una mare, de culoare bej-galbuie si alta cu diametru mai mic, cu o nuanta rosiatica.
Nautul iubeste caldura, fiind, de altfel, planta care suporta cel mai bine seceta dintre legumele cultivte pentru boabe, motiv pentru care se preteaza pentru a fi cultivat si in Romania, in Dobrogea, Campia Dunarii, Campia de sud a Moldovei si Campia de Vest.
Proprietatile nutritive ale nautului
Am vazut ce este nautul, dar vrei sa stii si ce gust are? Nautul are gust de alune si o textura cremoasa, fiind iubit de vegetarieni, care il folosesc in preparate dintre cele mai diverse. Si bebelusii il accepta usor. Introducerea lui in alimentatia celor mici incepe de la varsta de 12 luni, dar, dintre formele de naut care se gasesc comercializate pe piata se recomanda evitarea conservelor de naut gata fiert, care pot sa contina sare si aditivi, in favoarea nautului boabe uscat, cum poti gasi si pe site-ul Sano Vita, iar produsul nu provine din culturi modificate genetic.
Nautul are un indice glicemic scazut, iar contintul de fibre il recomanda celor care doresc sa isi mentina o greutate echilibrata.
In general plantele leguminoase sunt un supliment bun in alimentatia ta, dar iata cateva detalii legate de proprietatile nutritive ale nautului, care iti vor dezvalui de ce aceasta este cu totul special:
- bogat in fibre
- plin de proteine
- plin de vitamine si minerale: calciu, fosfor, magneziu, silicium, potasiu, fier,mangan, zinc si vitaminele din compelxul B.
- continut important de flavonoide cum ar fi kaempferolul si quercetina, acid fenolic, antocianine si molibden.
Cum se prepara nautul
Asa cum mentionam si anterior, putem valorifica de la naut nu doar boabele, dar si pastaile verzi, care se prepara in mod similar cu fasolea verde.
Boabele pot fi lasate la germinat, fierte (normal sau in oala sub presiune), coapte, prajite sau macinate si in acest mod adaugate in mancaruri ca ingredient secundar. De asemenea, pe baza nautului se realizeaza o serie de preparate care se consuma ca fel pricipal. Vom discuta pe rand toate aceste aspecte, de la modul in care introduci nautul in alimentatia ta, la pregatirea nautului pentru gatit si vom trece in revista si cateva dintre cele mai cunoscute retete cu naut.
Sub ce forma se consuma nautul
In forma de boabe, nautul se adauga in tocanite, ca garnitura la fripturi sau in salate, dar poate constitui, prajit, si o delicioasa gustare. Arabii sunt cei de la care pornesc majoritatea retetelor cu naut, iar intre ele, la loc de cinste gasim piureul de naut, popular cunoscut sub denumirea de humus. Humusul s-a extins din Orient si in tarile europene, iar in ultimii ani este din ce in ce mai cunoscut si iubit in Romania, mai ales ca seamana cu deja cunoscuta fasole batuta, fata de care nu difera foarte mult ca mod de pregatire. Chitelutele de naut sunt si ele foarte intalnite si apreciate - daca vom spune falafel veti recunoaste denumirea in mod cert.
Si faina obtinuta din boabele de naut macinate se foloseste foarte mult, obtinandu-se din ea produse speciale de panificatie numite panelli in Italia, in India - Besan Puda, iar la Marsilia - panisse. In Iran si Afganistan gasim biscuiti din faina de naut.
Nautul se pastreaza in recipiente inchise ermetic, ferit de umezeala, in loc intunecos si racoros. Daca l-ai gatit, pune preparatul in frigider, unde il poti pastra maxim 3 zile.
Pregatirea nautului pentru preparare
Ai vazut ca nautul se poate introduce in alimentatia ta in diferite forme, de la cea proaspata, la cea fiarta, prajita sau macinata. Important este ca, indiferent in ce forma l-ai prepara, sa fie pregatit in prealabil, adica tinut la hidratat pe o perioada de cel putin 12 ore (unii il lasa si 24 de ore, timp in care schimba de 2 ori apa).
Inmuierea boabelor de naut are rolul de a activa componentele nutritive si de a reduce timpului de gatire. Vei observa ca, lasate la inmuiat, boabele de naut isi vor mari dimensiunile in prima ora cu mai mult de 40%, iar in 24 de ore volumul lor va fi practic aproape dublu.
Vrei sa stii cat timp trebuie sa fierbi nautul? Dupa hidratare, acesta are si un termen de fierbere destul de mare, de cel putin 40 de minute-maxim 1 ora, timp in care se inmoaie, ii creste numarul de fibre alimentare solubile si se amelioreaza digestibilitatea proteinelor si a amidonului prezente in compozitia sa. Daca vrei sa grabesti putin acest termen, foloseste o oala sub presiune.
Retete cu naut
Probabil cel mai cunoscut si apreciat preparat din naut este humusul, o combinatie de in principiu, humusul ramane o combinatie de naut, pasta de susan (tahini), suc de lamaie si usturoi.
Consumand humus, beneficiem integral de proprietatile nutritive nautului si adaugam acestora si un important avantaj: un gust absolut delicios. In multe hipermarketuri se gaseste si acest fel de mancare gata preparat, dar e mult mai bine sa il pregatesti singur acasa, pentru ca stii cu exactitate ce anume pui in el, lucru foarte important, mai ales daca vrei sa il servesti familiei tale, copiilor in plina crestere si dezvoltare. Gasesti online foarte multe retete, dar hai sa vedem si impreuna o metoda simpla de preparare, mai ales ca principala diferenta intre toate retetele cu humus este cantitatea de chimen si tahini folosita.
Reteta de Humus
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 250 grame boabe de naut
- 2 catei de usturoi
- zeama de la o lamaie
- 2 lingurite tahini (pasta de susan)
- ulei de masline extravirgin
- sare de mare
- piper negru
Se tin boabele de naut in apa peste noapte pentru a se hidrata. A doua zi, scurgi apa in care au stat boabele si le pui la fiert in apa rece, la foc moderat. Vei fierbe maxim 1 oră, pana cand boabele devin moi si sfaramicioase (dar nu zdrobite). Cat boabele sunt inca fierbinti, le pasezi cu blenderul, adaugand cateva linguri de ulei de masline extravirgin si pasta de susan, adăugând apă în care a fiert, pentru ca textura să nu devină prea tare. Daca pregatesti reteta de humus pentru prima data, nu pune dintr-o data intreaga cantitate de pastă de susan, ci putin cate putin, gustand mereu, intrucat aceasta are un gust destul de puternic si, daca adaugi prea mult, vei estompa total gustul de naut. Cand pasta a devenit cremoasa (lucru care se intampla atat datorita pasatului la blender), adauga usturoiul pisat, lamaia, sarea si piperul si mai mixeaza cateva secunde, pana la omogenizare.
Pofta buna, suntem siguri ca o sa iti placa la nebunie!
Ceea ce nu stie foarta multa lume este faptul ca, spre deosebire de fasolea batuta, humusul are un gust si mai bun daca este consumat proaspat, asa cum o fac iordanienii, palestinienii sau israelienii alaturi de lipii.
Supe si salate cu naut
Supa de naut sau ciorba de naut reprezinta o alegere extrem de buna in meniul zilnic, mai ales datorita beneficiilor asupra personelor care sufera de diabet sau de afectiuni cardiovasculare. In plus, este de post, ceea ce inseamna ca poate fi consumata de absolut toata lumea, inclusiv de catre vegetarieni. Se pregateste similar cu orice alta supa, adaugandu-se la boabele de naut care au fiert, ardei gras taiat marunt, rosii bucati, o radacina de telina. Se fierb si legumele si la final se orneaza cu patrunjel. Nu uitati ca boabele de naut trebuie lasate in prealabil la inmuiat cel putin o noapte.
Prajituri cu naut
Asa cum mentionam anterior, nautul este foarte popular in unele zone din lume in retetele de biscuiti, dar el poate sa intre, de fapt, in componenta unei largi palete de prajituri de casa, inlocuind faina traditionala. Avantajul este dat atat de gust, cat si de faptul ca aceste dulciuri de casa, pregatite cu naut in loc de faina de grau, nu contin gluten, deci le pot manca si persoanele care manifesta intoleranta la acest compus sau cele care din alte motive au renuntat la consumul de gluten, sau tuturor celor preocupati de alimentatia sanatoasa. Nu doar faina de naut se foloseste in prajituri, ci chiar si boabele propriu zise, lasate la hidratat, cum spuneam anterior, peste noapte si apoi fierte foarte bine, dar fara sare. Dupa fierbere, ele se scurg si se paseaza bine, rezultand o pasta cremoasa, care va fi baza blatului nostru de prajitura. Acestuia i se mai poate adauga zahar sau miere, scortisora, ghimbir, vanilie, cacao sau karob, coaja de lamaie sau de portocala. Aceasta pasta se va coace aproximativ 40 de minute in cuptor la foc mediu si se poate orna, dupa gust, cu crema vegetala de cocos.
Nu rata nici mancarea cu naut de inspiratie asiatica, este delicioasa!
Cafeaua de naut
Boabele prajite de naut au fost folosite de europeni ca inlocuitor de cafea mai ales in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Nu trebuie considerat ca nautul produce o cafea de calitate inferioara si confundat cu nechezolul care se consuma la scara larga pe vremuri, in Romania din perioada comunista, si era preparat din boabe prajite de orz. Dimpotriva, cafeaua de naut are un gust deosebit, asemanator cu al cafelei clasice si nu contine cofeina, asadar poate fi bauta si de tineri sau copii, mai ales ca reprezinta un bun energizant si digestiv, datorita aportului sau proteic si de fibre.
Prepararea cafelei de naut este extrem de simpla si seamana cu cea a cafelei obisnuite: se prajesc boabele, apoi se rasnesc fin. Vom adauga 2 lingurite de pulbere de naut la o cana de apa si vom fierbe bine.
Alte moduri inedite de preparare si servire a nautului
O utilizare a nautului de care nu stie foarte multa lume, este cea de snack. Poti sa coci boabele deja fierte, in cuptor cu putina sare de mare sau le poti praji stropindu-le cu putin ulei de masline extravirgin. In cazul in care esti la dieta, o mana de boabe de naut (coapte, nu prajite) poate fi o gustare buna si cu putine calorii.
Utilizarea frunzelor de naut
Frunzele de naut se folosesc pe post de furaj in hrana animalelor sau chiar pe post de asternut in grajd pentru acestea.
Beneficiile consumului de naut
Asa cum mentionam anterior, nautul reprezinta o sursa importanta de proteine, vitamine, minerale, dar si compusi bioactivi. Hai sa vedem in ce mod includerea lui in alimentatie poate sa influenteze pozitiv sanatatea ta:
- Pentru vegetarieni, nautul este una dintre ele mai importante surse de proteine.
- Prin compozitia lui, nautul reprezinta un excelent tonic si energizant.
- Nautul reduce riscul de aparitie a bolilor coronariene si a accidentului vascular cerebral, intrucat continutul de fibre duce la micsorarea nivelului de colesterol.
- Consumul de naut stabilizeaza nivelul de zahar din sange, imbunatateste toleranta la glucoza si sentibilitatea la insulina in cazul personelor care sufera de diabet zaharat.
- Datorita prezentei si a acizilor grasi polinesaturati, te-ar putea ajuta in scaderea tensiunii arteriale.
- Nautul sprijina scaderea in greutate, pentru ca fibrele alimentare pe care le contine reduc foamea, acelereaza tranzitul intestinal si pastreaza senzatia de satietate pe termen lung.
- In naut exista un compus cu nume ciudat si complicat, o izoflavona, Biochanina A, dar cu proprietati deosebite: are rol si anticancerigen.
- De asemenea, Ideal pentru dieta femeilor, năutul conţine fitochimicale care protejează împotriva cancerului de sân, protejeaza împotriva osteoporozei şi calmează simptomele de la menopauză.
- Fierul din boabe face din naut un minunat tonic si energizant.
- Datorita continutului mare de vitamine B1, B6 si folat, nautul si mancarurile preparate pe baza acestui aliment, ar putea ajuta in refacerea mai rapida dupa mahmureala.
- Prin cantinutul mare de triptofan, nautul ar putea fi de ajutpr persoanelor care sufera de insomnie. O serie de studii au evidentiat faptul ca persoanele care au o alimentatie cu aport optim de triptofan, adorm mai repede si au un somn mai lung.
- Boabele au in compozitie molibden, un mineral care ne sprijina in combaterea cariilor dentare.
- Datorita faptului ca nu contine gluten, de naut se pot bucura si persoanele care sufera de boala celiaca.
De ce se recomanda consumul de naut
Pentru toate motivele enumerate mai sus, consumul de naut este extrem de bun pentru sanatatea ta. Vegetarienii si veganii il iubesc pentru ca inlocuiesc, cu ajutorul lui, necesarul de nutrienti pe care l-ar fi putut prealua din carne, dar adauga la acestia si beneficiile pentru sanatate oferite de fibrele si compusii fitochimici prezenti in naut.
Contraindicatii ale consumului de naut
Sunt destul de putin cotraindicatii pentru consumul de naut: el trebuie evitat in dieta persoanelor care suferă de o boala cronica de rinichi – care urmeaza un regim sarac in proteine. De asemenea, trebuie testata intoleranta de cei cu boli inflamatorii intestinale.
In schimb, spre deosebire de multe alte alimente, nu este interzis, ci mai degraba recomandat femilor insarcinate (sau celor care doresc sa conceapa un copil), intrucat contine folat.
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 1628 kj/ 389 kcal
- Grasimi
- 5.5 g
- din care acizi grasi saturati
- 0 g
- Glucide
- 58 g
- din care zaharuri
- 2.4 g
- Fibre
- 0 g
- Proteine
- 19 g
- Sare
- 0 g
- Promotii
- Da
Năut
Alte produse din aceeasi categorie:
Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:
Recenzii
Este un produs extrem de satios, iar vara imi place sa-l folosesc in salatele cu mult patrunjel. Nautul de la Sanovita este \"carnos\" si are un pret avantajos.
SanoVita:
Mulțumim pentru interesul față de produsele noastre! Ne bucură să știm că produsele noastre sunt apreciate. Multă sănătate și o zi frumoasă!
Este un produs foarte bun dar totusi nu inteleg aceste majorari de pret saptamanale la produsele dvs. De exemplu, acum 2 saptamani am cumparat acest produs cu 11.46 RON(fara a fi la vreo promotie), acum este 14.32 RON.