- Stoc epuizat
pudră de roșcove
250 g
Produs disponibil in mai multe variante:
Pudra obținută din fructul roșcovului, are o culoare și un gust foarte asemănătoare cu cacaua. Este o pudră deshidratată, necoaptă, cu un gust dulceag și o aromă plăcută. Bogată în vitamine, minerale, fibre alimentare și calciu, este un antioxidant de excepție. Are un indice glicemic foarte mic. Nu conține cofeină, teobromină (o substanță organică cu efect excitant al sistemului nervos), gluten, lactoză sau colesterol. Se poate folosi cu succes ca înlocuitor de cacao, adăugat în lapte, prăjituri, budinci sau băuturi atât de către adulți cât și de copii.
Totul despre roșcove
Știai că este o legatură strânsă între roșcove și aurul de 24 de carate? Sigur nu te-ai fi gândit, dar totul pornește de la utilizările roșcovelor în antichitate. Îți dezvăluim toată povestea, dar și multe lucruri interesante despre aceste fructe întâlnite în alimentație în România mai ales pe vremea când părinții noștri erau copii.
1. Despre roșcove
a. Ce sunt roscovele
b. Unde cresc roșcovele
c. Roșcovele în antichitate
d. Despre roșcove
e. Aspectul și gustul roșcovelor
f. Sub ce forme se consumă roșcovele
- Pudra de roșcove
- Siropul de roșcove
- Extractul de roșcove
- Suplimente naturiste cu roșcove
- Roșcove proaspete
- Roșcove uscate
g. Roșcove vs cacao vs cafea
2. Proprietățile și beneficiile roșcovelor pentru organism
a. Conținutul bogat în fibre al roșcovelor
b. Conținutul de antioxidanți al roșcovelor
c. Roșcovele, îndulcitor natural, fără zahăr
d. Conținut redus de grăsimi al roșcovelor
e. Conținutul bogat în calciu al roșcovelor
f. Conținutul bogat in vitamine al roșcovelor
g. Mineralele din roșcove, o sursă de sănătate
h. Roșcovele, recomandate pentru intoleranță la gluten
i. Roșcovele, un aliment alcalin
j. Conținutul de acid galic din roșcove și beneficiile sale
k. Beneficiile roșcovelor pentru sănătate
- Reducerea colesterolului prin consumul de roșcove
- Beneficiile roșcovelor asupra sistemului digestiv
- Beneficiile roșcovelor asupra sistemului circulator
- Roșcovele, un anti-viral eficient
3. Rețete cu roșcove
a. Smoothie-uri cu iaurt și pudră de roșcove
b. Budincă de roșcove
c. Prăjituri cu roșcove
d. Produse de panificație cu roșcove
e. Lapte cu roșcove
f. Înghețată cu pudră de roșcove
Despre roșcove
Ce sunt roscovele
Roșcovul (sau carobul) este un arbore ornamental, dar cu fructe comestibile. Aceastea cresc în formă de păstăi și sunt supranumite și pâinea Sfântului Ioan.
Unde cresc roșcovele
Roșcovul este originar din zona Mediteraneană (Spania, Italia, Maroc), putând fi găsit însă până în Iran, datorită faptului că suportă o varitate largă de temperaturi. Nu îl găsim numai în zonele cu climă tropicală, ci și în zonele temperate, cum este țara noastră. Înflorește toamna, iar fructele au nevoie de un an pentru coacere completă.
Roșcovele în antichitate
Roșcovele sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Se pare că Sfântul Ioan Botezătorul ar fi supraviețuit în pustietate datorită acestor fructe, de aceea au și fost denumite popular "pâinea Sfântului Ioan".
Tot în antichitate, roscovele, de fapt semintele de roscove (carobe) serveau ca unitate de masura (carate) pentru a cantari aurul, intrucat, in mod absolut curios, toate semintele de roscove au exact aceeasi greutate, adica 0.18g. In Roma antică, moneda romana de aur, soldul, putea fi verificata daca are sau nu greutatea corecta cantarind-o cu 24 de carate (roscove).
Despre roșcove
Denumirea științifică a roșcovului este Ceratonia siliqua și este cultivat mai ales ca plantă decorativă, datorită faptului că este verde tot timpul și a formei interesante a păstăilor sale, care au nevoie de un an întreg pentru a se coace. Totuși, funcția decorativă nu este singura, întrucât consumul păstăilor și semințelor acestui arbore aduce, așa cum vom vedea imediat, foarte multe beneficii pentru sănătate.
Aspectul și gustul roșcovelor
Aliment nonalergen și importantă sursă de proteine vegetale, roșcovele au formă de păstăi verzi, care cresc până la 20-25 de centimentri și devin maro după recoltare. Gustul lor este dulceag, aduce ușor cu caramelul.
Sub ce forme se consumă roșcovele
De la arborele de roșcov consumăm atât păstăile, în stare proaspătă, cât și semințele din păstăi, întregi (ambele se sug precum bomboanele), dar mai ales păstăile sub formă de pudră, sirop sau extract. Le mai găsim în comerț sub titulatura de carob/karob, echivalentul cuvântului din limba engleza (unde, la rândul său vine din arabă - kharrub însemnând acolo păstaie).
Pudra de roșcove
Tecile și chiar semințele de roșcove se macină, obținându-se astfel pudra de roșcove, un aliment extrem de sănătos, recomandat în special ăn alimentația copiilor, care îl pot consuma ca înlocuitor de cacao. Pudra de roșcove se potrivește în foarte multe preparate, mai ales deserturi, datorită gustului dulce natural, dar poate fi consumată și simplă, cu lapte. Are un preț foarte mic pentru beneficiile sale, o punguță cu 250 de grame costând numai cațiva lei. Singura grijă este ca, în momentul în care achiziționați pudra de roșcove să o faceți de la un distribuitor care a depozitat-o în condiții optime, ferite de umeazală. De asemenea, punga cumpărată trebuie depozitată acasă în loc uscat și ferit de soare, iar după deschidere, pune pudra de roșcove într-un recipient ermetic, pentru a-i păstra calitățile nutritive.
Siropul de roșcove
Siropul de roșcove este un preparat folosit pentru tratarea unor afecțiuni cum ar fi diareea, greața, balonarea, anemia, tahicardia, tusea, colesterolul mărit. Are efect antioxidant, antibacterian și antipoliomielitic. De asemenea, având în vedere că reglează metabolismul și stimulează digestia, se folosește ca adjuvant în programele de eliminare a kilogramelor în plus. Siropul de roșcove se prepară din păstăi de roșcove, apă și zahăr, la care mai poți adăuga și mirodenii cu rol aromatizant: scorțișoară, cuișoare, coajă de lămâie. În dietele de lungă durată (2-3 luni) se consumă câte o lingură înainte de masă, de 3 ori pe zi. Va regla aciditatea, accelera metabolismul și digestia, va combate pofta de dulce. Poți găsi sirop de roșcove în magazinele de tip plafar.
Extractul de roșcove
Extractul de roșcove reprezintă un aditiv alimentar (E410), folosit în mai multe produse alimentare cu rol de stabilizator sau agent de îngroșare și, ca majoritatea E-urilor, se recomandă consumul moderat sau chiar evitarea, chiar dacă mulți specialiști afirmă că acesta nu ar fi nociv pentru organism.
Suplimente naturiste cu roșcove
Pe piață găsim și o serie de suplimente naturiste cu roșcove, folosite ca remediu pentru diaree, pentru combaterea anemiei sau a tusei. Le poți căuta în magazinele de tip plafar. Ele sunt recomandate mai ales înaintea sezonului rece.
Roșcove proaspete
Roșcovele proaspete au culoare verzuie și gust dulceag. Fructul de roșcov are nevoie de un an pentru a se coace. În România găseai, pe vremuri, destul de mulți arbori de roșcov, astăzi însă se cultivă mai ales în plantații speciale.
Roșcove uscate
Roșcovele uscate capătă culoarea maronie, dar își păstrează gustul dulceag. După uscare acestea se pot transforma în pudră de roșcove și folosi într-o multitudine de preparate culinare, fără a mai fi necesar zahăr adăugat suplimentar. De fapt, uscarea roșcovelor este metoda cea mai întâlnită de conservare și păstrare a acestora (în formă întreagă sau transformate în pudră).
Roșcove vs cacao vs cafea
Este adevărat că și cacaua are farmecul ei, o aromă deosebită și intră în componența multor rețete de deserturi, dar in toate cazurile pudra de roșcove poate și chiar este recomandat să îi ia locul. În primul rând această înlocuire este o idee bună atunci când vorbim despre alimentația copiilor mici. În timp ce pudra de cacao nu este recomandată decât după vârsta de 3 ani, întrucât conține cofeină, roșcovele pot fi consumate și cu mult înainte de împlinirea acestei vârste. O cană de lapte cu pudră de roșcove are un gust delicios și nu trebuie să fie îndulcită suplimentar, întrucât roșcovele conțin zaharuri naturale. O cană de lapte cu cacao trebuie neapărat îndulcită, întrucât gustul natural dat de cacao este unul amar.
Pudra de roșcove poate fi integrată în alimentație în loc de cacao și de către diabetici sau persoane care urmează programe de eliminare a kilogramelor în plus, întrucât conține cu mult mai puține calorii și deloc grăsimi.
Dacă vrei, poți să folosești pudra de roșcove pentru a înlocui cafeaua clasică, în special dacă ești hipertensiv sau încerci să nu mai consumi băuturi care conțin cofeină, pentru sănătatea inimii tale.
Proprietățile și beneficiile roșcovelor pentru organism
Cantitatea recomandată de specialiștii în nutriție este de o lingură de pudră de roșcove zilnic. O lingură cu pudră de roșcove conține aproximativ 17 calorii, dintre care 15 sunt date de carbohidrați, iar restul de proteine. Roșcova nu conține grăsimi saturate și nici colesterol, în schimb conține vitamine și minerale importante: riboflavina, niacina, vitamina B6, calciu, potasiu și cupru, fier, magneziu și fosfor. Roșcovele au un indice glicemic foarte mic, lucru care le face recomandate incluziv în dietele de slăbire și nu conțin nici lactoză și nici gluten.
Conținutul bogat în fibre al roșcovelor
Roșcovele sunt recomandate în orice dietă, întrucât conțin fibre atât de sănătoase pentru organism. Cu ajutorul acestora, mai ales a celor insolubile, se reglează atât glicemia, cât și nivelul colesterolului din sânge, iar astfel asiguri protecția organismului în fața bolilor cardiovasculare.
Conținutul de antioxidanți al roșcovelor
Roșcovele conțin o doză incredibilă de antioxidanți puternici, mai ales unii cum sunt lignina și polifenolii, prin intermediul cărora organismul tău luptă tot împotriva creșterii nivelului de colesterol de care discutam mai devreme.
Roșcovele, îndulcitor natural, fără zahăr
Pudra de roșcove reprezintă o foarte bună variantă de îndulcire naturală, mult mai sănătoasă decât zahărul. Datorită fibrelor din compoziție de care discutam și într-un paragraf anterior, roșcovele te ajută să îți reglezi zahărul din sânge, ceea ce le face potrivite inclusiv pentru dieta persoanelor care suferă de diabet zaharat.
Conținut redus de grăsimi al roșcovelor
Roșcovele nu conțin grăsimi saturate, motiv pentru care nu doar că nu ridică nivelul colesterolului, dar chiar, prin conținutul de fibre, ajută la reglarea acestuia.
Conținutul bogat în calciu al roșcovelor
Pudra de roșcove are un conținut ridicat de calciu, de aceea ea este permisă și chiar recomandată în alimentația copiilor, chiar și a bebelușilor care au depășit vârsta de 6 luni. Totuși, și adulții sau persoanele mai în vârstă ar trebui să o includă în alimentație în mod obișnuit, pentru că, datorită calciului din compoziție, poate să ajute în mod substanțial la scăderea riscului de osteoporoza.
Conținutul bogat în vitamine al roșcovelor
Poate că nu te-ai aștepta ca un aliment atât de dulce și bun să conțină destul de multe vitamine, dar, în fapt, ele reprezintă un veritabil medicament natural. Vorbim despre cele din complexul B în special, care îți influențează benefic sănătatea.
Mineralele din roșcove, o sursă de sănătate
Roșcovele sunt și o sursă importantă de minerale care te susțin în lupta împotriva unor variați agenți patogeni. Cel mai interesant aspect este conținutul de calciu, neașteptat de mare, dar remarcăm și prezența unor alte minerale cum ar fi fierul, potasiul, cuprul, manganul sau seleniul. Calciul conținut de pudra de roșcove se păstrează în corp, în timp ce pudra de cacao este puternic eliminatoare de calciu din organism.
Roșcovele, recomandate pentru intoleranța la gluten
Persoanele care suferă de intoleranță la gluten pot integra pudra de roșcove în preparatele lor culinare fără nici o grijă, întrucât acest aliment nu are în compoziție gluten. De fapt, roșcovele nu au, în general, contraindicații, bineînțeles în cazul în care consumul nu este unul exagerat. În cazul exagerării mari chiar și apa plată poate ajunge să îți facă rău.
Roșcovele, un aliment alcalin
Roșcovele sunt un aliment alcalin, o mare calitate, întrucât nu stimuleză aciditatea gastrică (spre deosebire de multe alte alimente dulci), așadar le poți consuma fără să te temi de acea neplăcută senzație de arsură pe gât. Nu același lucru se întâmplă în cazul consumului de cacao, care are în mod natural o aciditate mare (corectată prin prelucrarea intensă) și stimulează producția gastrică acidă.
Conținutul de acid galic din roșcove și beneficiile sale
Taninii din păstăile de roșcove conțin acid galic, un antioxidant cu rol antiseptic, antiviral, antibacterian și antialergic. Consumând o lingură de karob pe zi, poți să previi numeroase boli.
Beneficiile roșcovelor pentru sănătate
Roșcovele aduc mari beneficii sănătății tale. Fiind un aliment non-alergenic, el nu are contraindicații, fiind permis și chiar recomandat pentru femei însărcinate care alăptează sau bebeluși, de la vârsta de 6 luni. Aceștia îl vor iubi, datorită gustului dulce, iar proprietățile lui îl fac eficace și pentru combaterea colicilor.
Reducerea colesterolului prin consumul de roșcove
Roșcovele conțin fibre insolubile, care ajută organismul să lupte împotriva colesterolului ridicat. Datorită acestora nivelul colesterolului se va regla, iar inima ta va fi protejată. În același scop acționează și antioxidanții prezenți în acest aliment.
Beneficiile roșcovelor asupra sistemului digestiv
Pentru sistemul digestiv roșcovele sunt valoroase din multiple puncte de vedere:
- conțin fibre, ceea ce ajută digestia.
- conțin pectine care se opun refluxului gastro-esofagian.
- conțin tanini, acid galic și pectine (din nou) care opresc dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (cum ar fi E. coli) și stimulează peristaltismul.
Beneficiile roșcovelor asupra sistemului circulator
Datorită conținutului de magneziu și fier, roșcovele sunt foarte bune pentru sistemul tău circulator, iar efectele se vor vedea în multiple zone: vei avea mai multă energie, te vei mișca mai ușor, iar inima ta va rămâne sănătoasă.
Roșcovele, un anti-viral eficient
Pudra de roșcove are proprietăți terapeutice uimitoare. Datorită efectului antiviral, o cură cu roșcove este indicată mai ales la începutul toamnei, atunci când, din cauza răcirii vremii, apare pericolul dezvoltării unor afecțiuni specifice sezonului rece.
Rețete cu roșcove
Majoritatea rețetelor cu roșcove sunt rețete de deserturi, datorită gustului dulce natural al acestor fructe, în plus au marele avantaj al unui număr sesizabil mai mic de calorii decât echivalentele în care se folosește cacao. Roșcovele sunt extrem de îndrăgite de către vegetarieni sau vegani, mai ales că ele conțin și proteine și calciu, oferind celor care au renunțat la produsele de origine animală, exact nutrienții care le lipsesc.
Carobul se potrivește și în combinație cu cerealele de dimineață, dând o consistență plăcută și un gust dulceag care va fi pe placul tuturor copiilor. Nu ai să mai întâlnești mofturoși la masa ta!
Smoothie-uri cu iaurt și pudră de roșcove
Pudra de roșcove se potrivește de minune în smoothieuri cu iaurt sau cu lapte vegetal (gen lapte de soia), rezultând o spumă cu aromă de ciocolată sau o cremă (în funcție de consistența pe care vrei să i-o dai) care poate fi consumată pe post de mic dejun sau de gustare. Conținutul nutritiv al roșcovelor vine să aducă plus valoare celui al laptelui vegetal sau al iaurtului natural și rezultatul este un început de zi plin de energie, în condițiile în care preparatul este complet lipsit de cofeină sau alți excitanți neindicați pentru copiii.
Budincă de roșcove
Dacă vrei să obții o budincă absolut delicioasă de roșcove, potrivită atât pentru un meniu vegetarian sau de post, combină pudra de roșcove și laptele de migdale/de soia (sau alt tip de lapte vegetal) cu perle de tapioca sau cu griș. O poți orna cu fructele preferate și servi pe post de desert sau gustare. În zilele calde de vară, mănânc-o rece, de la frigider, în timp ce iarna se potrivește mai bine caldă.
Prăjituri cu roșcove
Carobul sau pudra de roșcove poate ține loc de cacao și o face cu succes, absolut întotdeauna. Orice prăjitură ai face, inclusiv celebra prăjitură negresă, dacă rețeta presuspune cacao, poși să folosești pudră de roșcove și să scazi din cantitatea de zahăr, pentru că roșcovele au gustul acela dulce natural. Ai să obții un desert delicios și sănătos atât pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici.
Produse de panificație cu roșcove
Poți să pui pudră de roșcove și în produsele de panificație, mai ales în cele dulci, dar ea se potrivește chiar și în pâinea făcută în casă, în special dacă o pregătești cu făină integrală. Nu trebuie să te temi că aluatul tău nu va crește suficient și vei adăuga un plus de fibre, ceea ce constituie un adevărat nebeficiu pentru sănătate.
Lapte cu roșcove
Credeai că nu poți să îi dai bebelușului tău lapte cu cacao? Așa este, nu poți, cel puțin nu înainte de vârsta de 3 ani, în schimb înlocuind cacaua cu pudră de roșcove, obții, prin metode identice de preparare, același gust bun (dacă nu chiar mai bun) și un preparat care se potrivește tuturor celor care au trecut de 6 luni. O cană de lapte cu pudră de roșcove va aduce bebelușului multe beneficii, întrucât nu conține nici cofeină și are un conținut crescut de calciu.
Înghețată cu pudră de roșcove
Îți place înghețata de ciocolată? Și nou ne place, dar o pregătim punând carob în loc de cacao, pentru a scoate din congelator, în zilele calde de vară, un desert complet sănătos, natural și fără zahăr adăugat. Dacă ții dietă, dar totuși vrei să ai parte de un mic răsfăț din când în când, înghețata cu pudră de roșcove este cea mai fericită variantă pe care o poți alege, atât din punct de vedere al ingredientelor sănătoase, cât și ca număr de calorii.
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 1244 kj/ 292 kcal
- Grasimi
- 0.00 g
- din care acizi grasi saturati
- 0.00 g
- Glucide
- 50.8 g
- din care zaharuri
- 37.7 g
- Fibre
- 35.6 g
- Proteine
- 4.46 g
- Sare
- 0.00 g
- Vitamina B9
- 38.1 µg (19% VNR)
- Calciu
- 238.9 mg (29% VNR)
- Potasiu
- 1137 mg (56% VNR)
Pudră de roșcove deshidratată (carob).
Alte produse din aceeasi categorie:
Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:
Recenzii
Acest produs contine gluten?