semințe de susan decorticat
100 g
Produs disponibil in mai multe variante:
Semintele de susan contin o paleta variata de macro- si micronutrienti necesari organismului: grasimi mono- si polinesaturate (Omega 3 si Omega 6), carbohidrati complecsi sub forma de amidon si fibre, aminoacizi esentiali, vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B6), precum si minerale importante (calciu, fier, magneziu, seleniu, zinc, cupru, mangan, fosfor).
Semintele de susan se pot folosi in diferite preparate culinare atat sarate (pateuri, biscuiti, panificatie) cat si dulci (fursecuri, halva) si chiar bine cunoscutul tahini.
Stiai ca in antichitate se considera ca semintele de susan prelungesc tineretea? Acest lucru ar putea foarte bine sa ramana un simplu mit ca toate celelalte, daca nu ar veni in ajutor cercetarile medicale care sa ne evidentieze calitatile pe care acest aliment il are, avand in vedere componentele sale nutritive.
Pentru obtinerea unei cantitati de ulei, se foloseste o cantitate cel putin dubla de seminte. Astfel, o cantitate de ulei va fi mai concentrata in acizi grasi si in vitamine liposolubile (vitamina E, K) decat aceeasi cantitate de seminte de susan.
Uleiul de seminte de susan este foarte popular in gastronomie, in special in bucataria orientala, unde aroma sa specifica confera preparatelor o savoare aparte, iar calitatile nutritive il fac indispensabil unei stari bune de sanatate.
Nu doar gastronomia foloseste intens uleiul de susan, ci si industria cosmetica. Daca te vei uita pe ingredientele continute in cremele, lotiunile de corp sau pentru bronzat pe care le cumperi, este extrem de posibil sa intalnesti si acolo uleiul de susan, alaturi de uleiul de migdale, de uleiul din seminte de dovleac, uleiul de in sau alte uleiuri.
Uleiul de susan presat la rece pastreaza in cea mai mare masura calitatile semintelor de susan folosite ca ingredient, asadar merita cu prisosinta sa il incluzi in alimentatia ta, dar si in retetele de ingrijire pe care le folosesti in ritualul zilnic de frumusete.
Beneficiile consumului de ulei de susan
Uleiul de susan presat la rece, obtinut asadar fara prezenta compusilor chimici, poate sa faca adevarate minuni asupra sanatatii tale. Daca vrei sa stii cu ce te ajuta uleiul de susan presat la rece si care sunt motivele pentru care milioane de oameni il consuma regulat, citeste in continuare.
Uleiul de susan - beneficiile pentru metabolism
Nu putem spune ca uleiul de susan nu ingrasa, intrucat el contine grasimi.insa calitatile nutritive ale uleiului de susan sprijina functiile organismului tau, insa daca il consumi regulat si cu moderatie, poate avea un efect benefic asupra sindromului metabolic, mai ales in cazul in care ai un stil de viata activ.
Uleiul de susan - beneficii pentru igiena orala
Uleiul din seminte de susan presate la rece are calitati antifungice si antibacteriene, de aceea este indicat sa il folosesti, alaturi de uleiul de cocos, pentru igiena cavitatii bucale. Aceasta nu inseamna sa excluzi din ritualul tau zilnic periuta de dinti si pasta, dar sa te clatesti din cand in cand cu doua linguri de ulei de susan pe care, dupa ce il plimbi prin interiorul gurii, apoi il scuipi, nu poate sa iti faca decat bine. De fapt, medicina traditionala indiana foloseste din cele mai vechi timpuri uleiul de susan pentru a inlatura mirosul neplacut al gurii si pentru a indeparta placa bacteriana.
Uleiul de susan si diabetul
Uleiul de susan, datorita continutului sau de acid linoleic, prezinta un efect sinergic cu medicatia antidiabetica (glibenclamida) la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.
Uleiul de susan - beneficii pentru digestie
Uleiul de susan, in special cel obtinut din seminte de susan negru, ar putea fi de ajutor si persoanelor care sufera de constipatie. Consumul regulat, incadrul unei alimentatii generale, echilibrate, iti va asigura un tranzit intestinal normal, fara balonari sau blocaje.
Uleiul de susan - beneficii pentru pentru sistemul cardiovascular
Uleiul de susan contine grasimi, dar acestea sunt mono- si polinesaturate, cu rol in reducerea colesterolului rau si combaterea depunerilor din interiorul vaselor de sange. Circulatia ta sanguina este asadar imbunatatita si scade riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.
Uleiul de susan - beneficii pentru functionarea ficatului
Doi dintre compusii din uleiul de susan, sesamolina si sesamina, au un rol important in protejarea ficatului tau, care are o sarcina esentiala in mecanismul reprezentat de corpul uman.
Uleiul de susan si scaderea riscului de cancer
Susanul are proprietati anticancer, datorate componentelor bioactive, lignanii: sesamina, sesaminol, sesamol si sesamolina, cu rol antiinflamator. Ligdanii din semintele de susan s-au dovedit a avea efect antiproliferativ si apoptotic in cancerul pulmonar, mamar, de prostata si de colon.
Uleiul de susan si beneficiile sale in combaterea stresului
Utilizarea uleiul de susan in cosmetica
- Uleiul de susan are proprietati emoliente, motiv pentru care, asa cum spuneam, reprezinta un important ingredient al cremelor si masilor de fata sau mastilor pentru par.
- Pe perioada verii, poti folosi ulei de susan pentru a calma pielea iritata dupa expunerea excesiva la soare.
- Vrei sa un masaj de relaxare? Nu trebuie sa platesti un pret mare pentru cine stie ce uleiuri cu denumiri sofisticate: combina ulei de susan cu o picatura de ulei esential din aroma preferata si ai sa te bucuri de un ulei pentru masaj cu miros placut si efecte de hidratare.
- Vrei sa combati iritatia de scutec pentru bebelusul tau? Unge-l dupa baita cu ulei de susan si va adormi fericit.
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 2646 kj/ 640 kcal
- Grasimi
- 55.3 g
- din care acizi grasi saturati
- 22 g
- Glucide
- 13.5 g
- din care zaharuri
- 1.8 g
- Fibre
- 9.8 g
- Proteine
- 17 g
- Sare
- 0 g
Semințe de susan