Acasă Frumusețe și îngrijire Căderea Părului: Tratamente Naturiste Pentru O Podoabă Capilară De Invidiat

Căderea Părului: Tratamente Naturiste Pentru O Podoabă Capilară De Invidiat

Căderea Părului: Tratamente Naturiste Pentru O Podoabă Capilară De Invidiat

Podoaba capilară este cel mai de preț accesoriu primit de la natură, menit să înfrumusețeze întreaga înfățișare, dar și să ne protejeze scalpul. Din păcate, numeroase femei de diferite vârste ajung să se confrunte cu pierderea excesivă a părului, motivele fiind variate. Fie că e vorba de stres, utilizarea unor produse necorespunzătoare, o dietă săracă în nutrienți sau efectuarea unor proceduri chimice mult prea agresive, căderea părului își poate pune amprenta semnificativ la nivel fizic și emoțional.

Cu toate acestea, există numeroase tratamente și remedii naturiste pentru căderea părului pe care le poți încerca chiar la tine acasă. Nu este nevoie să dai sume exorbitante pe tratamente și seruri pentru a-ți recăpăta podoaba capilară de altădată. Este nevoie doar să alegi ingredientul potrivit, să-l amesteci cu alte elemente esențiale și să aplici mixul obținut de câteva ori pe săptămână.

În acest articol, experții Sanovita Wellness în materie de frumusețe și sănătate ți-au pregătit toate ingredientele și rețetele de care ai nevoie pentru ca tu să te bucuri de un păr ca din reviste.

 

Ce vei găsi în acest articol:

  • Suplimentele potrivite pentru căderea și fortifierea părului
  • Tratamente naturiste pentru căderea părului făcute în casă
  • Uleiuri esențiale și alte remedii pentru căderea părului
  • Sfaturi pentru prevenirea căderii părului

Suplimentele potrivite pentru căderea și fortifierea părului

De multe ori, deși mâncăm sănătos, nu este suficient pentru a ne asigura aportul de vitamine, minerale și nutrienți, care să susțină printre altele și sănătatea părului.

Pentru a echilibra balanța în favoarea ta, dar în special a podoabei capilare, include în rutina zilnică Jeleurile pentru Păr Sănătos de la Sanovita Wellness. Acestea sunt un complex de vitamine pentru toate tipurile de păr, cu o formulă hrănitoare, concepută pentru a preveni căderea părului, dar și pentru a stimula creșterea sa sănătoasă. Biotina din această formulă  face părul mai puternic și îi îmbunătățește structura. Datorită rolului său în sinteza aminoacizilor, permite prin extensie sinteza de cheratină care constituie părul. Acesta crește mai sănătos, este mai elastic, iar căderea părului este redusă. Acidul folic sau vitamina B9 stimulează diviziunea celulară, care stimulează creșterea părului, însă are rol și în reglarea sistemului nervos, o altă cauză a căderii părului. Zincul este, de asemenea, un mineral fundamental în creșterea sănătoasă a părului și în echilibrarea hormonală.

Tratamente naturiste pentru căderea părului făcute în casă

Tratamentele naturiste pentru căderea părului pot fi o opțiune eficientă și accesibilă pentru mulți oameni. Un tratament natural popular pentru întărirea părului și încetinirea căderii acestuia este suplimentarea cu vitamine pentru păr. Poți opta pentru tratamente naturiste cu un conținut bogat de vitamine B, D sau să le incluzi pur și simplu în dieta zilnică. De asemenea, este important să incluzi  în dieta ta alimente sau suplimente alimentare bogate în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea părului, cum ar fi fierul, zincul și vitaminele A și E.

 

Alte tratamente naturiste împotriva căderii părului accesibile oricui includ:

1. Sucul de ceapă

Sucul de ceapă s-a dovedit a fi foarte util în creșterea părului, elementul cheie care determină acest efect fiind sulful regăsit în ceapă. Cu toate că numărul cercetărilor care să ateste beneficiile sucului de ceapă este unul limitat, a fost efectuat un studiu în urma căruia a reieșit că această „licoare” este cu adevărat eficientă pentru creșterea părului.

Un grup de persoane care se confruntă cu alopecia areată, o afecțiune ce determină pierderea părului în anumite zone, au testat sucul de ceapă. Jumătate din grup s-a spălat pe cap cu acest suc de două ori pe zi timp de două săptămâni, iar cealaltă jumătate cu apă de la robinet. Aproximativ 74% din grupul celor care au folosit suc de ceapă au observat îmbunătățiri semnificative la nivelul podoabei capilare, comparativ cu doar 14% dintre cei care n-au folosit deloc sucul.

Dacă vrei să încerci și tu acest remediu naturist pentru căderea părului, este recomandat să adaugi și un balsam, astfel încât să estompeze mirosul ușor neplăcut al soluției.

 

2. Mască din băutură de cocos

Apa de cocos este bogată în aminoacizi, minerale și vitamine, toate la un loc contribuind semnificativ la formarea celulelor și implicit la creșterea părului. Pe lângă o podoabă capilară deasă, băutura de cocos oferă părului și o hidratare intensă, datorată acizilor grași, dar și un aspect strălucitor. În plus, dacă ai probleme cu mătreața, băutura de cocos îți va hidrata și regenera scalpul, eliminând mâncărimile și aspectul inestetic.

Pentru a obține rezultate spectaculoase, poți amesteca apa de cocos cu o lingură de miere de albine și să aplici acest mix pe întregul păr, inclusiv în zona scalpului. Este suficient să stai 20 de minute cu masca, timp de două ori pe săptămână pentru a începe să observi cum părul își recapătă vitalitatea.

 

3. Ceai verde

Pe lângă o băutură sănătoasă și numai bună de savurat în zilele răcoroase, ceaiul verde este un remediu naturist pentru căderea părului. Datorită conținutului de polifenoli, acesta ajută la dezinfectarea și hrănirea scalpului, contribuind totodată la creșterea sănătoasă a părului.

Iar dacă te confrunți adesea cu un scalp inflamat, plin de coji și mătreață, atunci includerea ceaiului verde în rutina de spălare cu siguranță va ajuta. Clătește-te cu ceai de câteva ori pe săptămână, la final, după ce ai aplicat șamponul și balsamul.

Conținutul de cafeină din ceai ajută la blocarea hormonului care provoacă chelia – DHT, astfel încât acționează ca o sabie cu două tăișuri. Nu doar că va stimula creșterea părului, ci va stopa și căderea lui, având eficiență dublă. În plus, contribuie și la întărirea firelor de păr, ceea ce îl transformă într-un ajutor de nădejde când vine vorba de sănătatea generală a scalpului și părului.

 

4. Suc de sfeclă

Sfecla a fost considerată mereu un super-aliment, având un conținut ridicat de antioxidanți, vitamina A, vitamina C, calciu, fier și potasiu. Pe lângă un aliment nutritiv și benefic pentru întregul organism, sucul de sfeclă s-a dovedit a fi un remediu naturist de excepție pentru întărirea și prevenirea căderii părului.

Datorită carotenoizilor care permit o bună circulație a sângelui la nivelul scalpului și hrănesc foliculii părului din interior, sucul de sfeclă este recomandat inclusiv în tratamentele pentru creșterea părului.  Amestecă sucul de la 2 sfecle cu o cană de suc de ghimbir și două linguri de ulei de măsline. Aplică pasta obținută pe scalp și întregul păr și las-o să acționeze timp de 20 de minute, după care spală-te cu șampon. În doar câteva săptămâni de la aplicare părul va fi mai strălucitor, des și plin de vitalitate ca oricând!

 

5. Mască cu ouă

Ouăle sunt o sursă bogată de aminoacizi, dar și de vitaminele A, B, C, D, E, fiind un ingredient potrivit atât în tratamentele de prevenire a căderii părului, cât și în cele de hidratare și îmbunătățire a aspectului general. Totodată, antioxidanții din ouă hrănesc scalpul și luptă împotriva acțiunilor radicalilor liberi care dăunează părului.

Pentru a-i oferi părului un răsfăț complet amestecă două ouă, o linguriță de miere, cu două de ulei de măsline și aloe vera și aplica masca masând scalpul. După ce ai lăsat-o să acționeze timp de 20 de minute, spală foarte bine părul cu șampon. Strălucirea și aspectul de păr sănătos nu vor întârzia să apară, iar asta nu este tot. Vei observa cum podoaba capilară devine mai deasă, iar părul mult mai rezistent.

 

6. Mască cu rădăcină de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce este un ingredient excelent pentru a lupta împotriva tuturor problemelor ce țin de păr. De la prevenirea căderii părului și a aspectului de mătură, până la încărunțirea prematură, rădăcina de lemn dulce este un tratament naturist pentru păr ce merită luat în considerare.

Pentru astfel de tratamente și măști este recomandată pudra de rădăcină de lemn dulce, mai ales că o poți găsi cu ușurință la plafar sau în alte centre comerciale. Amestecă 1 lingură de pudră cu patru de apă și aplică pasta obținută pe întregul scalp. După 20-30 de minute te poți spăla pe cap în mod normal, cu recomandarea să repeți această procedură de minim două ori pe săptămână pentru a observa rezultate.

 

Uleiuri esențiale și alte remedii naturiste pentru căderea părului

Extrase din plante și cunoscute pentru beneficiile aduse în medicina homeopată, uleiurile esențiale s-au dovedit a fi extrem de utile inclusiv în tratarea afecțiunilor scalpului. Acestea nu doar că stimulează creșterea părului și reglează cantitatea de sebum, ci îmbunătățesc aspectul general al podoabei capilare, oferindu-i acea doză de strălucire.

Totuși, înainte de a folosi uleiurile esențiale direct pe scalp, este important de știut că iritația este cea mai comună reacție adversă la nivelul pielii/scalpului atunci când uleiurile esențiale sunt aplicate cutanat și nu conform instrucțiunilor. Aceasta are legătură cu diluția – cu cât produsul este mai concentrat, cu atât mai puternică va fi iritația, astfel că trebuie să respectați indicațiile de pe fiecare produs și să nu aplicați uleiul direct din sticlă pe zona afectată.

Iată care sunt principalele uleiuri esențiale pe care să le incluzi în rutina ta de îngrijire a părului:

1. Ulei esențial de lavandă

Pe lângă mirosul pătrunzător și relaxant, dar și proprietățile de reducere a stresului, uleiul de lavanda s-a dovedit a fi eficient inclusiv în creșterea accelerată a părului. Proprietățile sale antimicrobiene nu permit formarea de ciuperci sau bacterii, ținând astfel mătreața departe. Aplicarea regulată a uleiului de lavandă pentru păr asigură fire strălucitoare, groase și cu aspect sănătos, care pot face față factorilor externi cu brio.

Pentru a obține rezultate vizibile și a te bucura de numeroasele proprietăți ale uleiului de lavandă, este recomandat să-l folosești de minim două ori pe săptămână. Amestecă câteva picături de ulei de lavandă în trei linguri de ulei de măsline sau de cocos și aplică mixul obținut pe întregul scalp. După minim 20 de minute, spală bine părul cu șampon și clătește-l, pentru a îndepărta complet senzația de uleios.

 

2. Ulei esențial de rozmarin

Dacă ești în căutarea unui tratament naturist care să îmbunătățească grosimea părului, dar și să stimuleze creșterea sa, atunci include uleiul esențial de rozmarin în rutina ta. În urma unui studiu realizat pentru tratarea alopeciei androgenetice, a reieșit că uleiul esențial de rozmarin acționează exact ca minoxidilul, un tratament des utilizat pentru creșterea părului.

Folosește câteva picături de ulei esențial de rozmarin amestecate în câteva linguri de ulei de măsline sau cocos. Este suficient să stai minim 10 minute cu acest mix de două-trei ori pe săptâmână pentru a începe să observi rezultate vizibile.

 

3. Ulei esențial de mentă

Chiar dacă senzația de furnicături poate fi ușor neplăcută, uleiul esențial de mentă și-a câștigat locul în topul remediilor naturiste pentru căderea părului. S-a dovedit că uleiul de mentă susține creșterea părului în faza de anagen, crescând totodată numărul de foliculi și adâncimea lor.

Mixează câteva picături de ulei esențial de mentă cu un alt ulei conductor, cum este cel de măsline sau cocos și masează scalpul cu soluția obținută. Este recomandat să stai minim zece minute cu acest mix, pentru a intra în porii scalpului și a obține efecte vizibile.

 

4. Ulei esențial de cimbru

Uleiul esențial de cimbru are un efect dublu, stimulând scalpul și creșterea părului și prevenind căderea sa. La fel ca în cazul uleiului de rozmarin, cel de cimbru s-a dovedit a fi util în tratarea alopeciei, susținând sănătatea scalpului și reducând semnificativ inflamațiile.

Deoarece uleiul de cimbru este foarte puternic, este indicat să adaugi doar două picături peste alte două linguri de ulei de măsline și să masezi capul cu mixul obținut. Zece minute sunt suficiente pentru ca acesta să intre în scalp și să-ți ofere rezultatele mult dorite pe termen lung.

 

5. Ulei esențial de ylang-ylang

Pentru persoanele cu părul fragil, care se rupe ușor și este mereu aspru, uleiul esențial de ylang-ylang este o adevărată investiție. Acesta este ideal pentru scalpul uscat, deoarece stimulează producția de sebum și restabilește echilibrul scalpului.

Amestecă 5 picături de ulei esențial cu 2 linguri de ulei de măsline și aplică mixul pe scalp și lungimea părului. Înfășoară apoi părul cu un prosop și stai așa timp de 30 de minute. Este important să lași uleiul să pătrundă în profunzimea pielii scalpului pentru a acționa eficient și a obține rezultate uimitoare.

 

Sfaturi pentru prevenirea căderii părului

Pe lângă tratamentele folosite, este important să te asiguri că părul tău nu este expus la factori de stres suplimentari. Iată câteva elemente de care să ții cont pentru a evita agravarea căderii părului:

Folosește un șampon potrivit scalpului tău

Șamponul este cel mai utilizat produs pentru păr, scopul lui principal fiind să curețe murdăria și excesul de sebum de pe scalp. Alegerea șamponului nepotrivit poate crea mari probleme, cum ar fi folosirea unui produs extrem de hidratant, în condițiile în care tu ai un păr gras, poate duce la apariția altor afecțiuni.

De aceea, este extrem de important să alegi un șampon potrivit pentru tipul tău de scalp, dar care să-i ofere acestuia tratamentul de care are nevoie în momentul respectiv. Optează pentru șampoane testate dermatologic și recomandate de specialiști. Iar dacă te confrunți cu o afecțiune a scalpului, cel mai bine este să consulți un medic dermatolog.

 

Asigură-ți o dietă sănătoasă, bogată în nutrienții necesari

Există o serie de alimente care pot ajuta la menținerea părului sănătos și puternic. Acestea includ:

  • Fructe și legume – Fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății părului. De exemplu, morcovii sunt o sursă bună de vitamina A, care ajută la producerea de sebum.
  • Pește – Peștele este o sursă bogată de proteine și acizi grași omega-3, care ajută la menținerea părului sănătos și puternic. De exemplu, somonul este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care ajută la îmbunătățirea condiției părului și a scalpului.
  • Nuci – Nucile, precum nucile de caju și nucile braziliene, sunt o sursă bună de proteine și biotină, contribuind semnificativ la sănătatea generală a părului, dar și a scalpului.
  • Ouă – Ouăle sunt o sursă bogată de proteine și de vitaminele B12 și D, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății părului. De asemenea, conțin și zinc, care poate ajuta la prevenirea căderii părului.
  • Legumele cu frunze verzi – Legumele cu frunze verzi, precum spanacul și broccoli, sunt o sursă bună de vitamina A și de acid folic, care pot contribui la menținerea sănătății părului.

 

În general, este important să ai o dietă echilibrată și să incluzi o varietate de alimente care să-ți asigure necesarul de nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății părului.

Evită tratamentele agresive

Tratarea chimică a părului prin diverse procedee, cum este și decolorarea, afectează prin divizarea moleculelor de proteine, cunoscute sub denumirea de cheratină. Vopsirea părului cu vopsele bogate în substanțe chimice puternice, efectuarea unor coafuri de tipul permanent sau utilizarea unor substanțe toxice precum peroxidul duc la slăbirea firelor de păr și implicit la căderea lor.

Utilizează o perie de păr moale, din fibre naturale

O perie de păr blândă, din fibre naturale și care nu agresează scalpul sau firul de păr, ajută la secretarea unui nivel sănătos de sebum, dar previne și ruperea acestuia. Pieptănarea corectă a părului de sus în jos, spre vârfuri ajută la netezirea cuticulei părului, dar și la distribuirea echilibrată a proteinelor de cheratină din părul tău.

Este important să te piepteni zilnic pentru a evita acel aspect de păr încâlcit, care necesită tăiat în anumite situații extreme.

Acum că ai descoperit care sunt ingredientele necesare, dar și cum să le combini, astfel încât să obții un remediu de succes pentru căderea părului, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să le pui în aplicare. Regenerarea părului are nevoie de timp și răbdare, însă cu o îngrijire adecvată și multă blândețe părul va fi mai bogat și sănătos ca niciodată. Și pentru că un păr frumos reflectă sănătatea ta interioară, include jeleurile Sanovita Wellness în rutina ta, astfel încât să susții transformarea pe toate planurile.

Articolul precedent Biotina Și Creșterea Părului: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Vitamina B7 (Biotină)
Articolul următor Top 20 de alimente cu puține calorii ușor de inclus în orice dietă
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.