Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Vitamina B12: Rolul vitaminei B12 în organism

Vitamina B12: Rolul vitaminei B12 în organism

Suplimentarea cu vitamina B12 este indicată în apariția următoarelor simptome:

Oboseală, anorexie, slăbire, grețuri;

Afectare neuronală: tulburări de memorie, depresie, tulburări de mers, polineuropatie, demență;

Afectarea pielii și mucoaselor: inflamația limbii (glosită), pigmentarea anormală a pielii, căderea părului;

Alte simptome care pot indica deficitul de vitamina B12 sunt: oboseala, scăderea capacității de muncă și de concentrare, iritabilitate;

Vitamina B12 este implicată în normalizarea nivelurilor de melatonină, deficitul cauzând tulburări de somn și tulburări afective sezoniere;

Suplimentarea cu Vitamina B12 este necesară și în bolile care afectează intestinul subțire (colita, boala celiacă), în dieta strict vegană sau vegetariană, în alcoolism, dar și când se utilizează pe termen lung medicamente antiacide.

Ce este și unde regăsim vitamina B12?

Cunoscută și sub denumirile de cobalamine (ciancobalamina, metilcobalamina, hidroxicobalamina), vitamina anti-pernicioasă, vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă cu o structură complexă. Prin studierea structurii vitaminei, proces dificil datorită complexității, s-a reușit izolarea a două forme ale  vitaminei B12: ciancobalamina și hidroxicobalamina, cu rol marcant în vindecarea anemiei pernicioase.

Un studiu importat din anii 1928-1929, privind biosinteza eritrocitelor normale, a demonstrat că este nevoie, pe lângă factorul intrinsec, secretat de mucoasa gastrică, și de un factor extrinsec, de origine animală (reprezentat de vitamina B12, preluată din alimente).

Vitamina B12 se găsește în exclusivitate în produsele animale, singurele microorganisme capabile sa o sintetizeze sunt anumite bacterii care trăiesc în sol, apă sau în intestinul animalelor. Pentru persoanele vegetariene, este nevoie de administrarea unor suplimente alimentare cu vitamina B12 sau de alimente îmbogățite în această vitamină, cum ar fi fulgii de cereale sau unele băuturi pe bază de soia.

De asemenea, vitamina B este implicată în sinteza nucleoproteinelor, a ADN-ului, în creșterea și maturarea celulară.

Recomandări și dozaj

Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie megaloblastică, atunci când din alimentație lipsește această vitamină, dar poate apărea și la persoanele care suferă de boala Crohn. Anemia pernicioasă este cauzată de lipsa unei proteine care se asociază cu vitamina B12 în procesul de absorbție intestinală.

Utilizarea vitaminei B12 este indicată în următoarele afecțiuni: anemia pernicioasă, anemia de sarcină, alergii, maladia Alzheimer, ateroscleroza, hiperhomocisteinemia, astm, dermatita atopică, sindromul de oboseală cronică, diabetul zaharat, neuropatia diabetică, retinopatia diabetică, oboseală, herpes zoster, insomnie, psoriasis.

Doze recomandate: 

pentru adolescenți și adulți 1,8 mcg/zi;

femei însărcinate 2,4 mcg/zi;

femei care alăptează 2,6 mcg/zi.

Pentru deficiența de vitamina B12 se recomandă 600 – 1000 mcg/zi, iar pentru nivelul crescut de homocisteină 400 – 500 mcg/zi.

Preparate farmaceutice: se administrează sub formă injectabilă sau solidă, inclusiv jeleuri nutritive cum sunt jeleurile cu multivitamine pentru copii, sau acadelele pentru imunitate și concentrare de la SanoVita Wellness.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de vitamina B12?

Absorbția vitaminei B12 este mai crescută atunci când aceasta este administrată în timpul mesei, ca și în cazul celorlalte vitamine din grupul B. În majoritatea suplimentelor este utilizată ciancobalamina, o formă sintetică a acesteia.

Vitamina B12 poate produce hipokaliemie si reacții alergice. Nu este indicată administrarea la persoanele cu tumori deoarece poate favoriza evoluția acestora prin creșterea sintezei de ADN.

Articolul precedent Vitamina D3: beneficiile vitaminei D3 în organism
Articolul următor Biotina Și Creșterea Părului: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Vitamina B7 (Biotină)
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.