Acasă Frumusețe și îngrijire Vitamina c: rolul vitaminei c în organism

Vitamina c: rolul vitaminei c în organism

0
Vitamina c: rolul vitaminei c în organism

Vitamina C este recunoscută pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar, însă are numeroase roluri pentru organismul nostru, precum:

Vitamina C are un rol important în sinteza colagenului, componentă a oaselor, cartilajelor, pielii, dinților. Are efect antioxidant, regenerează vitamina E antioxidant în membrane;

Favorizează absorbția digestivă a fierului;

Favorizează depunerea calciului în oase;

Scade permeabilitatea și crește rezistența capilară, inhibă agregarea plachetară;

Are acțiune antialergică;

Favorizează vindecarea rănilor;

Are rol semnificativ în procesele de apărare imună.

Este utilizată pentru combaterea stărilor carențiale, care conduc la scorbut, cât și în următoarele afecțiuni:

În stările gripale și în răceli, în infecții, pentru a stimula funcțiile de apărare ale organismului;

În stări astenice;

În asociere cu fier, pentru tratamentul anumitor tipuri de anemii;

În methemoglobinemie, participând la transformarea methemoglobinei în hemoglobin;

În osteoporoză și în fracturi;

În sarcină.

Ce este și unde regăsim vitamina C?

Cunoscută și sub numele de vitamina antiscorbutică, este o vitamină hidrosolubilă, nesintetizată de organismul uman. Denumirea provine de la maladia scorbut, care se manifestă prin sângerări gingivale, hemoragii și leziuni osoase. Vitamina C provine din aportul exogen, surse importante găsindu-se în citrice, roșii, căpșuni, varză, mandarine, măceșe, coacăze negre, mărar, ardei roșu cartofi, ficat.

Absorbția se face la nivelul intestinului subțire și al duodenului și se elimină pe cale renală.

 

Jeleurile Multivitamine Echilibru Zilnic de la SanoVita Wellness au un conținut bogat de Vitamina C, dar și de alte substanțe nutritive, cum ar fi vitamina D3 și complexul de vitamine B. Asigură-ți aportul zilnic de vitamine în timp ce te bucuri de aromele fructate ale jeleurilor vegane și fără zahăr adăugat.

Recomandări și dozaj

0 – 6 luni: 40 mg /zi;

7 – 12 luni: 50 mg/zi;

1 – 3 ani: 15 mg/zi;

4 – 8 ani: 25 mg/zi;

9 – 13 ani: 45 mg/zi;

14 – 18 ani: 65-75 mg/zi;

Peste 19 ani: 90 mg/zi;

Femei însărcinate: 85 mg/zi, femei care alăptează: 115 mg/zi

Care sunt reacțiile adverse cauzate de vitamina C?

Poate conduce, în doze mari, la hiperexcitabilitate și insomnii, pot apărea tulburări digestive (diaree), crește riscul de formare al calculilor renali oxalici.

În urma administrării îndelungate, pot apărea eroziuni dentare.

Poate interacționa cu următoarele medicamente:

Antiacide pe bază de săruri de aluminiu (vitamina C crește absorbția aluminiului);

Aspirina, contraceptivele orale, care diminuează concentrația sanguină a vitaminei C;

Doxorubicina (medicament antineoplazic), vitamina C diminuează efectele toxice.

Surse:

N. Mitrea, D. Margina, D. Grădinaru, A. Arsene, C.M. Burta – Vitaminele în procese metabolice, pag 215 – 238.

Tratat de farmacologie, Ediția I, sub redacția A.N. Cristea, pag 830 – 831.

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#4.-May-reduce-blood-uric-acid-levels-and-help-prevent-gout-attacks

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-vitamin-c-supplements-89083 

Articolul precedent Batoane din ovăz, alune de pădure și fructe
Articolul următor Extractul de fruct de acerola: beneficiile sale în organism
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.