Acasă Wellness și stil de viață sănătos Vitamina D3: beneficiile vitaminei D3 în organism

Vitamina D3: beneficiile vitaminei D3 în organism

Vitamina D3 are multiple roluri în organism, cum ar fi:

Contribuie la sănătatea oaselor și a dinților. Numeroase studii au demonstrat că Vitamina D3 are un rol esențial în buna funcționare a oaselor și a musculaturii. În cazul deficienței, oasele devin fragile, ceea ce poate duce la apariția osteoporozei sau poate cauza fracturi;

Susține sistemul imunitar, buna funcționare a sistemului nervos și a creierului;

Reglează nivelul insulinei, având un rol semnificativ în prevenirea apariției diabetului;

Susține buna funcționare a aparatului pulmonar și a sistemului cardiovascular.

Ce este și unde regăsim vitamina D3?

Vitamina D3 este o vitamină liposolubilă, denumită și colecalciferol sau „vitamina soarelui”, deoarece organismul uman o produce la nivelul pielii în momentul în care este expus la soare. Face parte din familia vitaminelor D, alături de Vitamina D1 și D2.

Vitamina D3 se găsește în cantități importante în unele produse de origine animală, cum ar fi uleiul de ficat de pește, gălbenușul de ou, unt, carnea peștilor marini, untură de pește, lapte. Este o substanță cristalină, insolubilă în apă, solubilă în solvenți organici, termostabilă, rezistentă la oxidare. Prezența lipidelor în  alimentație favorizează absorbția acesteia.

Colecalciferolul se depozitează în mare parte în ficat și în țesutul adipos, iar în cantități mai mici în rinichi, plămâni, creier, glande suprarenale.

Preparate farmaceutice: se administrează sub formă de capsule moi, jeleuri, comprimate masticabile, comprimate efervescente, pulbere efervescentă, sub formă de sirop sau picături. De asemenea, se găsește și sub formă de soluție injectabilă.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de vitamina D3?

Deficitul de vitamina D3 poate fi asociat cu următoarele simptome: oboseala, fragilitatea oaselor, depresie, hipertensiune arterială, inflamații, artrită, eczeme.

Vitamina D3, luată în dozele recomandate, este considerată sigură. În cazul unui aport mai mare decât necesarul zilnic, pot apărea următoarele simptome, din cauza toxicității:

Greață;

Vomă;

Slăbiciune musculară;

Durere;

Confuzie;

Lipsa poftei de mâncare;

Deshidratare;

Sete și micțiune excesivă.

Nu se recomandă să se administreze o doză mai mare de 4000 UI pe zi unui adult, fără recomandarea unui specialist. În cazul copiilor până la 10 ani, doza maximă recomandată este de 2000 UI. Sub un an este indicat a se administra cel mult 1000 UI.

Articolul precedent Supă cremă de spanac cu caju
Articolul următor Vitamina B12: Rolul vitaminei B12 în organism
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.