Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Vitamina E: beneficiile vitaminei E în organism

Vitamina E: beneficiile vitaminei E în organism

Vitamina E: beneficiile vitaminei E în organism

Unul dintre cele mai importante efecte ale vitaminei E este cel antioxidant, protejând de oxidare vitamina A, carotenoidele, anumite enzime;

Vitamina E este implicată în metabolismul acizilor nucleici, seleniului și în activitatea glandelor sexuale;

Este recomandată pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare: a aterosclerozei, al accidentelor vasculare și pentru scăderea riscului de afecțiuni coronariene;

Are acțiune antiagregantă plachetară;

Având rol în integritatea morfostructurală a musculaturii, se poate administra ca tratament adjuvant în ataxie. Ataxia este o afecțiune în care pacienții își pierd controlul muscular, ceea ce poate duce la dificultate în coordonarea mișcărilor;

Asocierea vitaminei E în tratamentul maladiei Alzheimer poate încetini procesul de pierdere a memoriei;

Administrate copiilor ce suferă de betatalasemie, afecțiune ce reduce nivelul de hemoglobină din organism, poate aduce beneficii;

Este eficientă și în cazul administrării acesteia în perioada ciclului menstrual, pentru ameliorarea durerii și în alte afecțiuni ginecologice, cum sunt cazurile de infertilitate;

Se poate indica persoanelor predispuse la reacții alergice;

Anumite studii au indicat că administrarea de tocoferol poate reduce riscul apariției cancerului de vezică urinară;

Se poate aplica la nivelul pielii în cazul arsurilor.

Ce este și unde regăsim vitamina E?

Grupul vitaminelor E, denumite și tocoferoli, vitaminele fecundității sau vitaminele antisterilității, este constituit din 8 biomolecule, reprezentativ fiind α-tocoferolul, cel care prezintă cea mai mare activitate biologică.

Surse bogate în tocoferol: ulei de germeni de grâu, de soia, de porumb, de secară, de arahide, nuci, migdale, porumb, morcovi, mazăre, țelina, pâinea neagră, pătrunjel, spanac, broccoli. Cantități semnificative se găsesc și în algele verzi (Chlorella, Stichococcus bacillaris) și în unele specii de alge brune (Macrocystis integrifolia). De asemenea, se găsește și în produse de origine animală: lapte de vacă, gălbenuș de ou, ficat, grăsimi. Organismele animale nu pot sintetiza vitamina E, necesarul zilnic fiind completat prin alimentație.

Recomandări și dozaj

Absorbția vitaminei E are loc în intestine, fiind favorizată de prezența sărurilor biliare. Sunt transportate la nivelul țesutului adipos, ficatului, glandelor endocrine și trombocite cu ajutorul lipoproteinelor, iar eliminarea se face prin fecale și urină.

Preparate farmaceutice. Vitamina E se administrează sub formă de capsule gelatinoase, de comprimate, jeleuri și acadele asociată cu diverse vitamine și minerale, cum sunt jeleurile cu multivitamine pentru adulți de la SanoVita Wellness. Se găsește și în uleiul de cod, alături de vitaminele A și D pentru administrarea locală, se utilizează în  compoziția unor creme și loțiuni.

Doze recomandate:

Femei: 3 mg/zi;

Bărbați: 4 mg/zi.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de vitamina E?

Vitamina E este bine tolerată de organism, însă în doze mari pot apărea stări de oboseală, slăbiciune, greață sau diaree. De asemenea, pot determina alterarea funcției ovariene la femei și oligospermatogeneza la barbați. Administrarea vitaminei E în doze mai mari de 1000 mg/zi poate determina apariția hemoragiei, micșorând efectul vitaminei K și crescând efectul anticoagulantelor cumarinice.

Articolul precedent Seleniu: rolul seleniului în organism
Articolul următor Propolis: rolul propolisului în organism
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.