Vitamine și minerale pentru femei: ce nevoi are corpul în funcție de vârstă?
Organismul feminin este o creație cu adevărat specială, care trece prin numeroase schimbări de-a lungul vieții. De la apariția menstruației, a sarcinii și a perioadei de alăptare, până la menopauză, femeile au nevoie de diferite cantități și tipuri de vitamine și minerale. Dacă în adolescență, o alimentație sănătoasă este suficientă pentru a suplini aportul zilnic necesar de nutrienți, pe perioada sarcinii, de exemplu, organismul are nevoie de o cantitate mult mai mare de calciu, magneziu, dar și vitamine.
Și pentru că feminitatea este despre frumusețe, vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru întreținerea unui păr frumos, a unor unghii rezistente, a unui ten strălucitor, dar și pentru a te bucura de o piele sănătoasă, ce emană vitalitate prin toți porii.
Pentru a evita carențele și efectele lor negative, dar și pentru a te asigura că ai toate resursele necesare pentru a te bucura de sănătate la cote maxime, ți-am pregătit o listă completă cu vitaminele și mineralele necesare pentru femei. În acest articol vei descoperi ce nevoi are organismul femeilor în funcție de vârstă, dar și care sunt principalele alimente și surse bogate în nutrienții necesari.
Ce vei găsi în acest articol:
Vitamine și minerale necesare pentru femei sub 25 de ani
Vitamine și minerale necesare pentru femei între 25-40 de ani
Vitamine și minerale necesare pentru femei între 40-50 de ani
Vitamine și minerale necesare pentru femei între 50-60 de ani
Vitamine și minerale necesare pentru femei sub 25 de ani
Până la vârsta de 25 de ani sistemul osos, nervos, muscular, dar și creierul sunt într-o continuă formare și dezvoltare. Pentru a se dezvolta armonios, este necesar să îi oferim suficiente vitamine, minerale și nutrienți, astfel încât deficiențele să nu împiedice sau afecteze în vreun fel procesul.
Iată care sunt principalele vitamine și minerale ce nu trebuie să lipsească din rutina fetelor și femeilor de până în 25 de ani:
Calciu
Calciul este recunoscut pentru rolul important pe care îl are în procesul de formare și întărire a oaselor și dinților, dar și în dezvoltarea mușchilor și a sistemului nervos. După vârsta de 20 de ani, densitatea osoasă începe să scadă, iar o modalitate eficientă pentru a sta departe de osteoporoză este ingerarea unei cantități suficiente de calciu.
Specialiștii recomandă 1,000 de miligrame/zi de calciu în cazul adulților. Acesta poate fi regăsit fie în produsele lactate, precum lapte, brânză, iaurt, fie în legume cu frunzele de un verde închis, cum este brocoli. Cu toate că există numeroase alimente bogate în calciu, poate fi dificil să suplinești un deficit doar prin 3 mese regulate pe zi. Dacă ai deficit de calciu, optează pentru o serie de suplimente pe care să le iei zilnic sau la recomandrea medicului specialist.
Vitamina D
Vitamina D ajută la absorbția calciului în corp, contribuind totodată și la dezvoltarea oaselor, a celulelor, dar și a funcției imunitare și neuromusculare, reducând inclusiv inflamațiile. Fără suficientă vitamina D în corp, oasele pot deveni fragile, subțiri sau deformate, ducând la osteomalacie, o afecțiune care poate slăbi inclusiv mușchii.
Femeile însărcinate sau persoanele care trăiesc în țări înnorate și ploioase sunt mai predispuse în a avea deficiențe de vitamina D. Pe lângă soare, care este cea mai bună sursă naturală de vitamina D, aceasta poate fi regăsită și în alimente precum somon, cereale, păstrăv și ouă.
Cantitatea de vitamina D recomandată de specialiști este de 15 micrograme pe zi. Pentru a te asigura că atingi acest prag fără a depune un efort suplimentar, poți apela la o serie de suplimente alimentare, cum sunt Jeleurile Echilibru Zilnic de la Sanovita Wellness. Pe lângă conținutul bogat de vitamina D, acestea conțin și complexul de vitamine B și C, care ajută la întărirea sistemului imunitar, eliberarea de energie și stres.
Fier
Fierul are numeroase beneficii pentru organism, cum ar fi: contribuie la producerea de celule roșii, susține funcția imunitară, transportă oxigenul în organism și nu în ultimul rând, este esențial pentru creșterea celulelor, dezvoltarea cognitivă și reglarea temperaturii corpului.
Lipsa de fier din organism poate duce la stări de amețeală, anemie, oboseală, dar și la scăderea imunității. În perioada menstruației, corpul pierde cantități semnificative de fier, de aceea este important să consumăm alimente bogate în fier, precum spanac, broccoli, linte, orez brun, germeni de grâu.
Cantitatea zilnică de fier recomandată este de 18 miligrame pe zi, însă pentru femeile însărcinate sau anemicespecialiștii recomandă o doză mai mare, anume de 27 miligrame/zi. Pentru a atinge minimul necesar zilnic și a-i oferi corpului suficiente resurse este recomandat să incluzi în dieta zilnică și suplimente pe bază de fier.
Vitamine și minerale necesare pentru femei între 25-40 de ani
Între 25 și 40 de ani, este perioada în care majoritatea femeilor aleg să rămână însărcinate, fapt ce declanșează o serie de schimbări în organism, inclusiv la nivel de vitamine și minerale. Pentru a te asigura că fătul se dezvoltă în parametri optimi, iar corpul tău rămâne cel puțin la fel de sănătos, va fi nevoie să acorzi o atenție deosebită următoarelor vitamine și minerale:
Acid Folic
Acidul folic sau folatul este un nutrient esențial care face parte din complexul de vitamine B. Acesta este responsabil pentru formarea ADN-ului, ARN-ului, fiind un element esențial în construcția celulelor și buna funcționare a creierului. De asemenea, joacă un rol important în menținerea unui păr sănătos și frumos.
O cantitate insuficientă de acid folic poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi un risc crescut de cancer ce afectează mai multe organe, precum colon, creier sau plămâni. Pentru a evita carențele de acid folic sunt recomandate următoarele cantități:
- 400 micrograme/zi pentru adulți
- 600 micrograme/zi pentru femeile însărcinate
- 500 micrograme/zi pentru femeile care alăptează
Din fericire, acidul folic poate fi regăsit în numeroase alimente ce pot fi incluse cu ușurință chiar și în dietele vegane și vegetariene, cum ar fi avocado, fasole, alune, cereale, pâine, paste, orez sau ouă. Cu toate acestea este important să incluzi pe perioada sarcinii sau când organismul este slăbit și o serie de suplimente. Jeleurile cu acid folic de la Sanovita Wellness, nu doar că îți vor oferi doza de acid folic necesară, ci au în compoziția lor și un complex de vitamine și minerale benefice pentru sănătatea părului și a întregului organism.
Iod
Iodul este un alt mineral important pentru femeile însărcinate și nu numai, mai ales că susține dezvoltarea creierului bebelușului, dar și a întregului corp. Dacă în mod normal un adult are nevoie de 150 de micrograme de iod pe zi, o femeie însărcinată va avea nevoie de 220 de micrograme/zi, iar una care alăptează de 290 micrograme/zi.
Pe lângă sarea iodată, iodul poate fi regăsit și în alimente, cum ar fi pește (cod, ton), dar și în numeroase produse lactate, precum lapte, brânză, iaurt. Cu toate acestea, consumul de sare iodată, dar și de iod în exces pot avea efecte negative atât pentru mamă, cât și pentru făt. Inflamația glandei tiroide, cancerul tiroidian, dar și dezvoltarea necorespunzătoare a fătului sunt doar câteva dintre efectele negative pe care le poate avea o cantitate excesivă de iod ingerată în mod constant.
Vitamina C
O altă vitamină care nu poate lipsi din complexul de vitamine și minerale pentru femeile de peste 25 de ani este Vitamina C. Aceasta este cunoscută pentru rolul esențial în menținerea unui sistem imunitar de fier, fiind benefică indiferent de vârstă sau gen. Pe lângă consolidarea sistemului imunitar, Vitamina C are și proprietăți antioxidante, ce previn îmbătrânirea și protejează țesuturile împotriva deteriorării.
Pentru a te bucura de o piele luminoasă, un păr sănătos și strălucitor, unghii tari, dar și o imunitate pe măsură este recomandat să consumi minim 75 miligrame de Vitamina C pe zi. O poți extrage din citrice, cătină, măceșe, coacăze, ardei iute sau brocoli. Ceea ce trebuie să ai în vedere este faptul că Vitamina C nu poate fi stocată în organism, de aceea va fi nevoie să o iei zilnic, fie prin alimente sau suplimente alimentare, cum sunt Jeleurile Imunitate Forte de la Sanovita Wellness.
Vitamine și minerale necesare pentru femei între 40-50 de ani
După 40 de ani, semnele de îmbătrânire deja își fac simțită prezența, elasticitatea pielii scade, părul e mai predispus la cădere, dinții mai sensibili, iar oasele mult mai fragile. Cu alte cuvinte, întregul nostru organism necesită susținere și îngrijire suplimentare, inclusiv printr-o doză mult mai generoasă de vitamine și minerale.
Complexul de vitamine B
Complexul de vitamine B este format din opt compuși liposolubili în apă, anume B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Fiecare vitamină joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a bunăstării generale. Buna funcționare a creierului, protejarea împotriva atacului cerebral, întărirea sistemului imunitar, dar și menținerea echilibrului hormonal sunt doar câteva dintre efectele benefice pe care le asigură complexul de vitamine B în organism.
Include în alimentația ta alimente precum legume verzi, lapte, pește, cereale integrale, orez brun, mazăre, spanac, ciuperci și arahide, dar și o serie de suplimente care să-ți asigure echilibrul zilnic. Nu este nevoie să faci un efort pentru a-ți asigura cantitatea necesară de vitamine B din organism, atâta timp cât introduci în rutina ta suplimente bogate în vitaminele B și minerale, cum sunt Jeleurile nutritive cu Multivitamine pentru Femei. Gumate și extrem de aromate, acestea au fost concepute pentru a completa dieta zilnică și a-ți oferi toți nutrienții necesari.
Omega-3 și acizi grași
Odată cu înaintarea în vârstă, creierul are nevoie de mai multe resurse pentru a se „hrăni” și a funcționa în parametri optimi. Omega-3 este un supliment care nu trebuie să lipsească de pe lista de vitamine pentru femeile de peste 40 de ani, fiind recunoscută pentru proprietățile sale. Omega-3 ajută la buna funcționare a creierului, inclusiv pentru memorie, reduce hipertensiunea arterială, reduce inflamația și este un ajutor de nădejde în susținerea performanțelor cognitive și comportamentale.
Un adult de peste 40 de ani are nevoie de 1,1 grame de Omega-3 și acizi grași pe zi, conform studiilor, însă femeile însărcinate ajung chiar și la 1,4 grame pe zi. Peștele este cea mai bogată sursă de Omega-3, în special peștele gras, cum este somonul, tonul, sardinele, dar și uleiul. Totuși, dacă urmezi o dietă vegetariană, poți opta pentru suplimente bogate în Omega-3 și acizi grași, regăsite adesea sub formă de capsule moi.
Colagen
Colagenul este o proteină structurală pe care organismul o sintetizează în mod natural, fiind totodată și cea mai abundentă proteină din corp. Aceasta este o componentă semnificativă a oaselor, mușchilor, tendoandelor, dar în special a pielii. Colagenul este recunoscut pentru elasticitatea pe care o oferă tenului și a pielii, însă odată cu trecerea anilor sau cu menopauza, cantitatea secretată în mod natural scade semnificativ.
Din fericire, există numeroase creme și loțiuni bogate în colagen pe care le poți aplica extren pe piele. Totodată, există și suplimente ce-ți vor oferi rezultate din interior în exterior, cum sunt Jeleurile cu Colagen Anti-îmbătrânire de la Sanovita Wellness. Cu o formulă complexă de Vitamina C, Biotină și 250 mg Colagen, acestea susțin producția de colagen, stimulează elasticitatea pielii și îi îmbunătățește fermitatea, oferindu-ți sprijinul zilnic necesar pentru a te simți mereu tânără, indiferent de vârstă.
Odată cu atingerea vârstei de 50 de ani organismul începe să sufere schimbări și transformări, iar atingerea dozelor zilnice recomandate devine o misiune în adevăratul sens al cuvântului. Deși știința nu poate reproduce ceea ce natura a lăsat, aceasta poate veni în sprijinul ei cu o serie de suplimente care să mențină organismul sănătos.
Probiotice
Probioticele sunt cunoscute pentru efectele benefice la nivel intestinal, ajutând la digestie, luptând împotriva bacteriilor care cauzează diverse afecțiuni și prevenind sindromul de colon iritabil. Probioticele mai sunt recomandate și în tratarea diferitelor afecțiuni, precum diaree, infecțiile tractului urinar, dar și anumite infecții intestinale.
Deși nu există o anumită doză recomandată zilnic, este necesar să le incluzi în alimentația ta, pentru a-ți ajuta tractul intestinal să funcționeze normal. Iaurtul, chefirul, varza murată și brânza fermentată sunt doar câteva dintre alimentele bogate în probiotice care te vor ajuta să te bucuri de toate beneficiile extraordinare pe care acestea le au asupra întregului organism.
Proteină
Țesutul proteic reprezintă 30% din cantitatea totală de proteine din corp, însă după vârsta de 60 de ani, acest procent scade la 20%. Cu alte cuvinte, adulții ceva mai înaintați în vârstă trebuie să consume o cantitate mai mare de proteine per kilogram din greutatea corporală. Specialiștii recomandă minim un gram de proteină/kg. Dacă ai 50 de kilograme, atunci vei avea nevoie de 5 grame de proteină pe zi.
Există câteva alimente, care consumate zilnic îți pot asigura necesarul, cum ar fi peștele, soia, ciupercile, lintea, fasolea boabe, năutul, avocado, broccoli. Cu toate acestea, există și surse alternative bogate în proteină, cum ar fi batoanele proteice, suplimentele sau pudra proteică, extrem de utile pentru persoanele care nu reușesc să aibă o alimentație completă.
Corpul uman este o mașinărie uimitoare, care se poate regenera, funcționa și adapta indiferent de situație sau mediu. Însă odată cu înaintarea în vârstă, expunerea la factori poluanți, stres și oboseală este foarte probabil ca acesta să aibă nevoie de susținere suplimentară, iar vitaminele și mineralele sunt un aliat de încredere. Sănătatea întotdeauna începe din interior, iar cu gama de jeleuri SanoVita Wellness destinate adulților cu siguranță te vei bucura la cote maxime de o minte sănătoasă într-un corp și mai puternic!