Acasă Sport și fitness 7 pași pentru a trece de la un stil de viață sedentar la unul activ

7 pași pentru a trece de la un stil de viață sedentar la unul activ

0
7 pași pentru a trece de la un stil de viață sedentar la unul activ
Determined woman losing weight at home and exercising with dumbbells. Sport and recreation concept. Beautiful woman in sportswear with blue dumbbells in her hands.

 

A fi sedentar e un lucru din ce în ce mai comun și cu care mulți dintre noi ne luptăm în fiecare zi. E greu să faci tranziția de la un stil de viață complet sedentar, la unul foarte activ. Există totuși câteva mecanisme pe care le putem adopta și care să ne ajute, ușor, ușor, să facem mai multă mișcare și să ne simțim zi de zi tot mai bine.

Care ar fi acești pași?

1. În prima fază trebuie să îți accepți condiția.

Întreabă-te și analizează-te singur: Unde sunt eu acum? Ce funcționează, ce nu funcționează? Nu prea-mi place cum arăt, parcă nu fac efort, obosesc repede, încă am vicii, mănânc dezordonat. Conștientizarea și dorința de schimbare trebuie să vină din interior, de la tine însuți, nu de la altcineva.

2. Apoi, este un exercițiu de voință.

Știm cu toții celebra vorbă „m-am hotărât, dar încep de luni. Ar fi senzațional, dacă azi e abia marți, mai bine spune-ți „încep de mâine” – e o luptă mentală pe care o ai de dus și de câștigat. Decide-te și treci imediat la acțiune.

3. După ce te-ai hotărât să începi, schimbă-ți mentalitatea – poți face orice îți propui.

Eu i-am învățat pe copii încă de când erau mici să spună „eu pot orice. Fiecare are modalitatea lui de a trece peste probleme, dar eu efectiv asta fac, mă setez într-un anumit mod. De când m-am lasat de fotbal, am început să țin post și acest lucru m-a ajutat – e un exercițiu de voință foarte bun. Chiar am primit o întrebare de la un preparator fizic  – „Narcis, dar ai ambiție dacă îți zic să nu mai mănânci după o anumită oră?” Și am zis că am, pentru ca am exercițiul acesta de la post. 40 de zile, orice ar fi, eu nu mai mănânc carne și nici nu îmi mai este poftă.

4. Trebuie să o iei ușor.

În pregătirea sportivă începem cu mers, trecem la alergare ușoară, apoi un efort aerob, adică de rezistență și abia apoi trecem la lucruri sofisticate. Așa trebuie făcut și în lupta cu kilogramele sau cu viața sedentară. Mersul e foarte bun, mai ales când vorbim de persoane de peste 90-100 kg, pentru că îți creează apetitul pentru efort. Nu durează mult până vezi și primele rezultatele, după ce ai început să mergi câțiva km în fiecare zi și nu mai mănânci seara după ora 6-7, iar acestea reprezintă cea mai mare încurajare ca să continui.

5. Împarte-ți lupta în etape.

Lupta cu kilogramele, cu viața sedentară, nu e simplă deloc. Se zice că e la fel de dură ca lupta cu alcoolul. Ea trebuie etapizată – e o luptă de anduranță, trebuie să te aștepți că vor fi momente în care procesul se blochează, în sensul în care nu o să mai slăbești o perioadă. Atunci trebuie să nu cedezi, trebuie să fii puternic mental, căci mintea te ajută să depășești asta, nu altceva.

6. Când devine greu, atacă tare.

Tu trebuie să îți dai singur niște comenzi pe care să le respecți, nu ai voie să te ascunzi de lupta asta. Trebuie să o ataci foarte tare, nu ai ce sa faci. După câteva zile începi să te obișnuiești cu mâncare mai puțină și devine mai ușor, dar la început este, într-adevăr, greu. Dacă nu treci prin vama asta, prin borna asta, nu ai cum să învingi lupta.

7. Asociază lupta cu sedentarismul cu un proces pe care îl cunoști deja.

Noi, sportivii, asemănăm o încercare din aceasta cu un meci, cu un eveniment sportiv, pentru că am trecut de multe ori prin asta. Tot timpul considerăm că o astfel de rundă este precum un meci greu în care suferi, lupți, încerci să te aperi și să marchezi și nu cedezi până în ultimul minut.  Acest  exercitiu de imaginație ne ajută foarte mult să depășim momente grele și e valabil pentru orice gen de luptă – un examen, lupta cu kilogramele, cu o dramă. Tot timpul ai nevoie de ajutoare, de motivație. Nu întâmplător cei mai buni antrenori din lume sunt aceia care știu foarte bine cum să ajungă la om prin acțiuni motivaționale. Pep Guardiola, spre exemplu, reușește efectiv să impresioneze jucătorii înainte de a începe meciul.

 

Când treci printr-o încercare importantă, câteodată ai nevoie de ajutor și trebuie să îți extragi de undeva sau din ceva ajutorul acesta. Dintr-o persoană, dintr-o întâmplare, din ceva ce s-a întâmplat înainte, o luptă pe care ai dus-o cu succes. Cam așa trebuie să te ajuți, să te urci treaptă cu treaptă, ca atunci când te urci într-un copac. Nu e o urcare lină, precum cea cu liftul, că ar fi fost prea simplu și ar fi reușit toți. Și chiar dacă vor fi momente în care te vei opri un minut să îți tragi răsuflarea, cel mai important lucru este să nu renunți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.