Acasă Sport și fitness Protecția solară – nouă ponturi mai puțin cunoscute

Protecția solară – nouă ponturi mai puțin cunoscute

0
Protecția solară – nouă ponturi mai puțin cunoscute
Avem nevoie și de altfel de protecție în fața expunerii la soare
Prea mult soare face rău tare. Protejează-te! foto: Shutterstock

Iubim soarele. Dincolo de faptul că ne influențează semnificativ starea de spirit, ajutându-ne să fim pozitivi și optimiști, soarele are și beneficii dovedite științific asupra stării de sănătate: ne ajută să fixăm calciul și să sintetizăm vitamina D, contribuie la intensificarea metabolismului și arderea caloriilor, sporește funcția rinichilor, previne osteoporoza și multe altele.

Pe de altă parte, expunerea la soare excesivă sau fără protecția solară adecvată nu doar că poate afecta semnificativ aspectul pielii (îmbătrânire, riduri, pete, pistrui) sau că ne poate provoca neplăceri serioase imediate (arsuri solare de gradul I sau II, insolația, intoleranța la soare, fotosensibilitatea), ci are consecințe negative asupra sănătății, favorizând afecțiuni grave cum ar fi cancerul de piele sau cataracta.

De aceea sunt recomandate respectarea unor reguli clare pentru protecția solară. Pe unele le știm foarte bine (neînsemnând automat că le și punem în aplicare): să ne dăm cu cremă de protecție, să purtăm ceva pe cap, să ne hidratăm foarte bine și să evităm expunerea în orele considerate periculoase, 10-16.

Cu toate aceasta, s-a dovedit că aceste măsuri de bază nu sunt suficiente și că trebuie luate acțiuni suplimentare pentru o protecție optimă a pielii. Iată câteva ponturi bune, unele mai puțin cunoscute, pentru a-ți proteja pielea și sănătatea într-o vară caniculară.

 

  • Folosește protecția solară în fiecare zi, chiar dacă este înnorat afară. Aceasta este o capcană în care cad mulți oameni, care cred ca dacă soarele nu sclipește pe cer atunci nu e cazul să se dea cu cremă de soare și au, seara, surpriza să aibă pielea foarte afectată.
  • Nu doar ochii trebuie protejați prin ochelarii de soare. Pentru buze este recomandată folosirea unui balsam sau ruj care conține factor de protecție solară de minim 30.
  • Nu este suficient să te dai cu cremă sau cu loțiune când ieși din casă – nu te va proteja pe tot parcursul zilei. Crema pentru protecția solară trebuie aplicată la fiecare două ore. Dacă înoți sau transpiri foarte tare, aplică un strat pe partea expusă a pielii chiar la fiecare oră.
  • Acordă o atenție sporită când ești lângă apă sau nisip. Aceste suprafețe reflectă razele solare, în special cele UVB, ceea ce crește posibilitatea de a căpăta arsuri. Chiar dacă ai o umbrelă mare sau stai sub un copac, asta nu înseamnă că ești complet protejat și că nu trebuie să te mai dai cu cremă.
  • Verifică data de expirare a produsului pentru protecția solară (da, expiră!). Dacă nu este specificată, marchează pe recipient luna și anul în care ai cumpărat produsul și aruncă-l după 3 ani, dacă nu l-ai terminat.
  • Dacă stai mai mult la soare, merită să investești în haine cu factor de protecție solară. Dacă nu, sfaturile simple de urmat sunt să acoperi o suprafață cât mai mare din piele (ideal – pantaloni și mâneci lungi) și cu densitate a materialului cât mai mare, astfel încât să nu pătrundă razele.
  • Când alegi cu ce să îți protejezi capul, caută o pălărie ale cărei boruri să protejeze o suprafață cât mai mare: scalp, frunte, nas, bărbie, umeri, ceafă. Atenție, șepcile nu îți protejează ceafa și umerii, iar bandanele acoperă doar scalpul, ceea ce este insuficient.
  • Precauția e cheia dacă iei medicamente care-ți pot crește sensibilitatea la soare, cum ar fi anumite tipuri de antibiotice, antiinflamatoare, antifungice sau medicamente pentru tensiunea arterială.
  • Foarte important: alimentația este deseori ignorată atunci când vine vorba de măsuri de protecție solară. Cu toate acestea, conceptul de fotoprotecție sistemică prin mijloace dietetice este din ce în ce mai actual. Micronutrienții pot acționa ca absorbanți UV (concentrându-se în țesuturile expuse la soare), ca antioxidanți (stopează acțiunile distructive ale radicalilor liberi la nivelul pielii) sau pot modula căile de semnalizare generate de expunerea la UV. Corina Dan, consultantul nutriționist Sano Vita, punctează câteva dintre alimentele cu potențial fotoprotector:
    – Coacăzele și alte fructe de pădure (afine, mure, zmeură, merișoare, cătina)

    Bogate în antioxidanți și vitamina C, susțin organismul din interior, oferind celulelor hrana necesară pentru o interacțiune sănătoasă cu radiațiile UV.

    – Roșiile și pepenele roșu

    Aceste fructe conțin licopen, care absoarbe atât radiațiile UVA, cât și UVB.

    – Strugurii

    Strugurii conțin resveratrol, care luptă împotriva radicalilor liberi generați de razele solare la nivel celular. Radicalii liberi sunt răspunzători pentru distrugeri ale colagenului și elastinei, ceea ce poate duce la riduri, pierderea elasticității și apariția petelor brune.

    Nucile și semințele

    Semințele de chia, in și cânepă (dar nu numai acestea) – conțin Omega 3 și vitamina E, ceea ce oferă sprijin antiinflamatoriu și antioxidant pielii. Acest „scut suplimentar” constribuie la scăderea riscurilor de arsuri solare – și pot reduce riscul de cancer de piele.

Descoperă oferta de semințe și nuci de la Sano Vita!.

– Frunzele verzi

Frunzele de salate conțin luteină și zeaxantină, antioxdanți care previn apariția deteriorării dermului (piele aspră și uscată);

– Morcovii și ardeii roșii

Aceștia sunt bogați în beta-caroten, pe care organismul nostru îl transformă în vitamina A, un nutrient care susține vederea, vindecarea pielii și a mucoaselor. Cercetările arată că beta-carotenul ne protejează de arsurile solare; cu toate acestea, efectele de protecție se declanșează după cel puțin 10 săptămâni de consum regulat. Așadar, să mâncăm cât mai des și cât mai multe legume (și fructe) colorate!

– Ceaiul verde

Ceaiul preferat al Asiei, prin polifenolii pe care-i conține, reduce deteriorarea pielii provocată de radiațiile UVA și protejează împotriva scăderii colagenului;

– Brocoli

Brocoli conține sulforafan, care apără împotriva arsurilor solare;

– Uleiul de cocos și cel de măsline

Aceste uleiuri au factor de protecție solară (SPF) egal cu 8 – așadar oferă o protecție redusă, fiind recomandat doar în perioadele sigure expunerii și pe o piele cu un pigment mai închis.

– Uleiul de gălbenele

Uleiul de gălbenele are un SPF de 15, încadrându-se în recomandările anterioare.

 

„Este important de menționat că alimentele nu înlocuiesc măsurile obișnuite de prevenire a neplăcerilor cauzate de expunerea excesivă la soare, ci le completează. Un aport optim de antioxidanți poate contribui la protecția pe termen lung și poate oferi un plus de siguranță, menținând totodată aspectul sănătos al pielii”, punctează Corina Dan.

Soarele este prietenul nostru, atâta timp cât nu facem exces și cât ne luăm toate măsurile de protecție necesare. Și dacă alimentația ne poate ajuta să ne îndeplinim și obiectivele de protejare împotriva radiațiilor solare, de ce să nu o facem…?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.