Aproape totul despre bob

Timp citire:

Atunci când auzim bob ne gândim mai degrabă la un bob de porumb, mazăre sau de orice alt ceva, nu neapărat la faptul că  este o leguminoasă în sine, de aceea ne-am gândit să vă povestim mai multe despre bob și să vă arătăm de ce ar trebui să îl integrați în alimentația voastră. Bobul este o plantă de origine mediteraneeană care poate atinge până la 1,6 m înălțime. Este de cele mai multe ori trecută cu vederea de bucătăria românească. Era foarte apreciată în antichitate, iar în Atena antică, odată pe an, bobul avea dedicată o zi de sărbătoare.

În România, bobul a apărut cândva prin Evul Mediu. În acea perioadă se pare că era mai cunoscut și utilizat în rândul românilor decât în ziua de azi, întrucât în perioadele de penurie era folosit ca înlocuitor al grâului pentru pâine. Nu e însă prea târziu să îl reintroducem în bucătăria românească, mai ales dacă luăm în considerare calitățile acestuia.

 

Proprietăți și beneficii ale bobului

Bobul este bogat din punct de vedere nutrițional. O porție de 250g de bob gătit oferă 31% din doza zilnică recomandată de proteine. 100g de bob matur negătit conține 58,3g de carbohidrați. Mai conține și fibre alimentare, acid folic, vitamine din gama B și minerale precum mangan, magneziu, fosfor, cupru, fier (37% la o porție de 100g de bob matur, negătit), potasiu, zinc, seleniu, calciu. Aceste cantități pot fluctua în funcție de solul în care a crescut planta și gradul de maturitate al acesteia.

Nici beneficiile acestuia nu sunt deloc de ignorat, având în vedere cât de multe sunt. Astfel, bobul:

  • Sprijină sănătatea inimii datorită conținutului de magneziu și potasiu;
  • Previne hipertensiunea și poate reduce colesterolul;
  • Te poate ajuta să slăbești, grație conținutului de fibre și proteine care îți oferă senzația de sațietate;
  • Îți poate sprijini sistemul imunitar deoarece conține anumiți compuși care cresc activitatea antioxidantă;
  • Bobul este bogat în folat, astfel poate reduce riscul de apariție a defectelor de tub neural
  • Conținutul de mangan, cupru, calciu și zinc pot contribui la sănătatea oaselor.
  • Cu ajutorul fierului din bob putem ține anemia la distanță.
  • Nu în ultimul rând, bobul poate ameliora simptomele bolii Parkinson.

Cum îl putem integra în bucătărie?

Cum am menționat și mai devreme, bobul este un aliment destul de rar folosit în bucătăria românească și, de cele mai multe ori, nu știm cum îl putem integra în dieta noastră. În primul rând credem că ar fi bine să vă explicăm cum se gătește bobul. Cei mai mulți suntem tentați să îl gătim pentru un timp îndelungat, poate datorită aspectului acestuia asemănător cu fasolea, dar prin fierberea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp putem pierde o cantitate importantă de vitamine și minerale importante. Astfel, în cazul bobului tânăr, vă recomandăm să îl gătiți între 3 și 5 minute, asta după ce ați înlăturat coaja. Înainte să gătiți bobul uscat trebuie să îl lăsați să se îmoaie peste noapte într-un vas cu apă rece și apoi în puteți prepara la fel ca mazărea sau ca fasolea.

Acum că e gata, îl puteți folosi în supe, salate sau pe post de umplutură. Din el se pot crea și paste vegetale numai bune de întins pe o felie de pâine sau pe rondele. Noi am observat că un mix de semințe sau leguma preferată complimentează perfect această pastă. Dar utilitatea pastelor tartinabile nu se termină aici! Pe lângă combinațiile absolut delicioase de sandwich-uri pe care le puteți face, acestea pot fi integrate cu ușurință și în preparatele pe care le pregătiți pentru cină. În caz că aveți nevoie de inspirație, am pregătit noi un articol cu 5 moduri în care poți integra pasta vegetală în cina ta.

Acum, că am ajuns la final, tot ce putem spera este faptul că am reușit să vă convingem să adăugați și bobul în lista voastră de cumpărături sau de alimente pe care vreți să le încercați. Vă putem garanta că, odată ce-o faceți, n-o să regretați!

Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Poți fi zi de zi mai fericit cu legume, fructe și sport, potrivit unui amplu studiu

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitățile Kent și Reading din Marea Britanie arată că nivelul de fericire al unui individ poate fi...

Salată de morcovi

  Această salată de morcovi – dulce și simplă – este excelentă ca aperitiv sau folosită în loc de garnitură pentru felurile principale. Te invităm...

Cum să trăim timpul prezent

Sunt vremuri complicate, iar planeta traversează, practic, o depresie. Studiile arată cum tot mai mulți dintre noi își petrec mare parte din timp gândindu-se...

Articole din aceeasi categorie

Poți fi zi de zi mai fericit cu legume, fructe și sport, potrivit unui amplu studiu

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitățile Kent și Reading din Marea Britanie arată că nivelul de fericire al unui individ...

Salată de morcovi

  Această salată de morcovi – dulce și simplă – este excelentă ca aperitiv sau folosită în loc de garnitură pentru felurile principale....

Cum să trăim timpul prezent

Sunt vremuri complicate, iar planeta traversează, practic, o depresie. Studiile arată cum tot mai mulți dintre noi își petrec mare parte din...