Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Aproape totul despre căpșuni

Aproape totul despre căpșuni

0
Aproape totul despre căpșuni

Vara mai are doar un pas și ajunge pe la noi și, odată cu ea, vin cele mai așteptate și parfumate fructe – căpșunile. Căpșuna de grădină este o specie hibridă din genul Fragaria, răspândită în toată lumea. Fructul este apreciat și recunoscut pentru aroma sa caracteristică, pentru culoarea roșu aprins, pentru textura suculentă și pentru dulceața sa. Fie proaspete, fie în alimente precum gem, suc, plăcinte, înghețată, milkshake-uri sau prăjituri, căpșunile sunt unele dintre cele mai iubite fructe.

 

Istoria căpșunilor în jurul lumii

Francezii au început să aducă în grădinile lor căpșunul de pădure încă din secolul XIV. Căpșunul de grădină pe care îl cunoaștem astăzi a fost crescut pentru prima dată în regiunea franceză Bretagne, pe la 1750. Planta pe care o știm cu toții provine din încrucișarea speciei Fragaria Virginiana, din estul Americii de Nord, cu Fragaria Chilensis, care a fost adusă din Chile în 1714.

Americanii nativi au mâncat căpșuni cu mult înainte de sosirea coloniștilor europeni. Ca prim fruct al primăverii, căpșunile erau o delicatesă, consumate proaspăt culese sau coapte în pâine de porumb.

Vechii romani credeau despre căpșuni că au puteri medicinale. Le-au folosit pentru a trata totul, de la depresie, la leșin, la febră, pietre la rinichi, respirație urât mirositoare și dureri de gât.

Belgia are un muzeu dedicat căpșunilor. În magazinul de cadouri de la Musée de la Fraise (Muzeul căpșunilor), puteți cumpăra de la gem de căpșuni până la bere cu căpșuni.

În Franța, unde se crede că sunt afrodisiace, căpșunele sunt servite celor proaspăt căsătoriți la micul dejun tradițional de nuntă sub formă de supă dulce cremoasă.

Ce-a fost mai întâi: căpșuna sau sămânța?

Căpșunile sunt membri ai familiei trandafirilor. Dacă veți găsi o tufă de căpșune, veți vedea: mirosul este la fel de dulce ca gustul.

Căpșunile sunt fructe false care își poartă semințele în exterior. Căpșunele medii sunt împodobite cu aproximativ 200 de semințe. Acestea nu sunt fructe adevărate, cum ar fi afinele sau chiar strugurii. Din punct de vedere tehnic, un fruct are semințele în interior, dar fiecare sămânță de pe o căpșună este considerată de către botaniști ca fiind propriul său fruct separat. În esență, partea roșie care se consumă este de fapt receptaculul floral îngroșat.

Căpșunul este o plantă perenă. Acest lucru înseamnă că dacă plantați unul acum, acesta va înflori și va da fructe și în anii următori. Este posibil să nu dea roade imediat, dar odată ce o face, va rămâne productiv timp de aproximativ cinci ani.

Care sunt beneficiile nutritive ale căpșunilor?

Căpșunile au numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea conțin magneziu, mangan, acid folic, vitaminele C, B6 și K, au un nivel ridicat de antioxidanți, fibre și polifenoli. Acestea sunt, toate, substanțe nutritive esențiale care susțin funcționarea zilnică a corpului.Totodată, au puține calorii, așa că pot fi o gustare sănătoasă și aromată.

Antioxidanții sunt benefici pentru sănătatea întregului organism și a creierului în special, în timp ce compușii fenolici opresc creșterea nivelului de colesterol și scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Mai mult, acidul elagic ca polifenol s-a dovedit promițător în a ajuta la gestionarea unora dintre efectele diabetului de tip 2. În special, acesta pare să regleze nivelul zahărului din sânge, să controleze tensiunea arterială și să prevină anumite tipuri de cancer prin oprirea creșterii celulelor canceroase în studiile pe animale. Vitamina C și fibrele sunt, de asemenea, benefice pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge. În plus, căpșunile pot fi consumate de către persoanele diabetice, deoarece au un index glicemic redus.

Căpșunile sunt bogate în pigmenți colorați care au un efect protector – se crede că antocianidinele au o serie de beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv prevenirea afecțiunilor inflamatorii și a bolilor de inimă. Se pare că acestea scad tensiunea arterială și fac vasele de sânge mai elastice. Studiile observaționale par să coreleze consumul regulat de căpșuni cu mai puține decese legate de bolile de inimă.

Cum puteți introduce mai multe căpșuni în dietă?

  • Într-un cocktail de fructe proaspete sau un smoothie cu banane și căpșuni
  • În iaurt grecesc simplu, cu un strop de nectar de agave și migdale feliate.
  • În prăjituri delicioase precum tarta noastră de căpșuni.
  • Pe vafe, în clătite, sau în brioșe.
  • Alături de cereale preferate – fulgi de porumb, fulgi de ovăz, musli, sau într-un crumble de mere și căpșuni.
  • Ca sirop proaspăt pentru a servi deserturi sau diverse alimente la micul dejun (amestecați căpșunile într-un robot de bucătărie cu puțină apă).
  • Căpșunile pot fi, de asemenea, murate. Mai ales atunci când sunt culese verzi sau necoapte.
  • Dacă sunt prea coapte, faceți-le dulceață sau gem!

Căpșunile sunt sigure pentru toată lumea?

Deși majoritatea dintre noi ne putem bucura de căpșuni fără probleme, acestea sunt un alergen obișnuit, mai ales pentru copiii mici. Dacă aveți alergii la polenul de mesteacăn, este mai probabil să dezvoltați o alergie alimentară secundară la căpșuni.

Căpșunile conțin, de asemenea, goitrogeni, compuși care pot interfera cu funcția tiroidiană, astfel încât cei cu afecțiuni tiroidiene ar trebui să-și minimizeze aportul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.