Bronzul, soarele si Vitamina D – totul despre expunerea corecta la soare
Vitamina D este unul dintre cei mai vechi hormoni umani: exista de cel putin 750 de milioane de ani si receptori pentru ea se gasesc in aproape fiecare celula din corpul nostru. Vitamina D poate proveni din alimentatie (suc de portocale, cereale, lapte si iaurt fortitificate, ciuperci, oua, ulei de cod, somon, ton, sardine, macrou), poate fi produsa natural de corp (din colesterol, sub actiunea razelor solare, in forma de Vitamina D3) sau poate proveni din suplimente de vitamine.
Citeste articolul de mai jos pentru a descoperi de ce este atat de importanta Vitamina D, ce inseamna expunerea corecta la razele solare, cat timp trebuie sa stai la soare pentru a produce doza zilnica recomandata (DZR) de Vitamina D si cum obtii un bronz frumos fara a-ti distruge pielea!
Beneficiile Vitaminei D pentru organismul uman
Indiferent de sursa de provenienta, Vitamina D ramane de mare ajutor pentru corpul tau. Descopera mai jos toate beneficiile Vitaminei D!
Vitamina D iti ajuta sistemul imunitar
Vitamina D este necesara functionarii corecte a sistemului imunitar, pentru a putea lupta cu boli usoare (raceala, gripa) sau grave (tuberculoza, scleroza multipla, diabetul de tip 1, boli autoimune). In 1981, britanicul R. Edgar Hope-Simpson se intreba daca nu cumva virusul gripal, care face ravagii in lunile reci si dispare in cele calde, este cauzat de un stimul sezonier legat de soare. Peste 25 de ani, un grup de specialisti a identificat acest potential stimul ca fiind Vitamina D, intr-un studiu de specialitate. Persoanele cu un nivel mai ridicat al Vitaminei D in sange au cu risc cu 6% mai mic de a face scleroza multipla (conform unui studiu), boala care apare mai des in tarile din nordul sau sudul mapamondului decat la Ecuator. Un copil din Finlanda are de 400 ori mai multe sanse sa aiba acest diabet de tip 1, decat unul din Venezuela, iar un studiu de 30 de ani, pe 10.000 de copii finlandezi, a descoperit ca cei care au luat cu regularitate suplimente de Vitamina D dupa nastere au avut cu 90% mai putine sanse de a face diabet de tip 1; intr-o alta cercetare, s-a observat ca pacientii care sufera de tuberculoza (tratata inainte de aparitia antibioticelor prin expunerea la soare sau lampi solare) au un nivel mai scazut al Vitaminei D decat personale sanatoase.
Evident, exista un revers al medaliei. Expunerea constanta la radiatiile solare ultraviolete pot afecta sistemul imunitar: daca ai pielea arsa de soare, globulele albe/leucocitele din sangele tau se vor reorganiza, crescand riscul de infectii (de aceea unele persoane fac herpes dupa expunerea prelungita la soare).
Vitamina D iti mentine oasele sanatoase
„Vitamina solara” ajuta organismul sa absoarba si sa retina calciu si fosfor (vitale pentru dezvoltarea sistemului osos), iar niveluri reduse de Vitamina D pot produce rahitism (in cazul copiilor), fracturi osoase, osteoporoza si osteomalacie/calcifiere a oaselor (in cazul adultilor).
Vitamina D te poate proteja de cancer
Persoanele care stau mai mult la soare tind sa se vindece mai repede de boli serioase, spun doctorii. Conform unui studiu, locuitorii din zonele in care zilele sunt mai scurte sunt mai predispusi unor forme de cancer (de colon, ovarian, pancreativ, de prostata, limfom Hodgkin) decat cei care locuiesc in tari unde acesta straluceste mai multe ore pe zi. Dar daca stai prea mult la soare, fara a-ti proteja corespunzator pielea, cancerul de piele este dusmanul tau nr. 1.
Vitamina D iti mentine inima si muschii sanatosi
Muschi puternici = risc scazut de caderi si fracturi si o inima sanatoasa, iar un studiu de specialitate a descoperit o legatura puternica intre nivelul scazut de Vitamina D si sansele crescute de deces ca urmare a bolilor de inima.
Citeste si articolul nostru despre de ce trebuie sa petreci mai mult timp la soare, pentru a descoperi 6 beneficii ale razelor solare!
De cata Vitamina D ai nevoie zilnic si de unde o obtii?
Doza zilnica recomandata (DZR) de Vitamina D este de 10 mcg (400 unitati internationale/UI) pentru copiii de pana la 1 an, 15 mcg (600 UI) pentru persoanele de pana la 70 de ani si 20 mcg (800 UI) pentru persoanele de peste 70 de ani. Specialistii au descoperit ca intre 50 si 90% din Vitamina D din organism este produsa natural de corpul nostru, cantitatea fiind diferita in functie de timpul petrecut la soare, latitudinea la care ne aflam, hainele purtate, prezenta cremei de protectie solara si pigmentatia pielii fiecaruia dintre noi.
Statul la soare ramane cea mai buna sursa de Vitamina D (cea luata din alimentatie nu este suficienta, iar suplimentele pot crea hipervitaminoza/intoxicare), dar Harvard School of Public Health estimeaza ca 1 miliard de persoane din intreaga lume au deficienta de Vitamina D. Asta pentru ca, in afara lunilor de vara, daca locuiesti la peste 37 de grade latitudine Nordica/sudica de Ecuator, razele ultraviolete nu ajung la tine, deci nu produci Vitamina D. Ai sanse mari sa ai prea putina Vitamina D si daca nu iesi la plimbare cel putin 15 minute/zi in soare plin, cu bratele si picioarele expuse, fara a folosi o crema de protectie solara (aplicata corect, aceasta reduce cu peste 90% abilitatea organismului de a absorbi Vitamina D!).
In aceeasi situatie deficitara se afla si persoanele de peste 65 de ani (care produc o patrime din cantitatea de Vitamina D produsa de organismul cuiva de 20 de ani), cele de culoare, supraponderale sau care sufera de boli de ficat/rinichi. Solutia? Fa-ti stocuri de Vitamina D vara, stand la soare corect (organismul nostru o tine la pastrare si o foloseste in lunile reci).
Vitamina D + soarele = o combinatie castigatoare, dar nu uita de SPF!
Cum poti fi sigura ca te expui suficient la soare? Raspunsul este simplu: moderatia este cheia si crema de protectie solara este prietena ta cea mai buna (alege un produs cu un factor de protectie solara/SPF ridicat, care te protejeaza si de UVA, si de UVB). Pentru a intelege mai bine de ce trebuie – pe de o parte – sa te protejezi cand stai mult la soare si de ce – pe de alta parte – specialistii recomanda sa te plimbi in soare cel putin 15 minute/zi, fara protectie, iti explicam pe scurt cum sta treaba cu radiatiile ultraviolete si productia de Vitamina D3.
Lumina soarelui este compusa din lumina vizibila (50% din spectrul solar), ultravioleta (5% din spectrul solar – UVA, UVB si UVC) si infrarosie (45% din spectrul solar). Radiatiile ultraviolete UVA si UVB in exces (UVC sunt blocate de atmosfera si nu ajung la noi) afecteaza ADN-ul celular al pielii, producand mutatii care pot deveni cancer de piele. De aceea este important sa folosesti crema de protectie solara zilnic, indiferent de starea vremii.
95% dintre aceste ultravioletele care ne ating pielea sunt raze UVA, la care suntem expusi in cantitate mare, de-a lungul vietii:
-
sunt mai putin intense decat UVB, dar sunt de 30-50 de ori mai multe
-
pot trece prin nori si sticla; sunt aproape la fel de intense tot anul, in timpul zilei (indiferent daca e soare sau sunt nori afara)
-
patrund mai adanc in piele decat UVB (distrugandu-i elasticitatea, producand riduri si cancer de piele)
-
ne bronzeaza (bronzul este, practic, incercarea pielii de a preveni afectarea ADN-ului celular)
5% dintre ultraviolete sunt raze UVB:
-
intensitatea lor variaza in functie de geografie, ora din zi si anotimp (in emisfera nordica, sunt mai puternice in perioada aprilie-octombrie, intre orele 10:00 si 16:00)
-
nu trec prin sticla
-
sunt reflectate de nisip, apa si zapada
-
produc arsurile solare la nivelul superior al epidermei (contribuind si ele la fotoimbatranire, decolorarea pielii si cancer)
-
pielea reactioneaza, prin crearea de Vitamina D3, doar la UVB
Ce inseamna expunerea corecta la soare?
Ai ajuns la mare; cum te bronzezi sanatos? Daca esti interesata doar de a produce DZR de Vitamina D sub actiunea astrului datator de viata, atunci este suficient sa petreci doar 15 minute cu o treime din piele expusa soarelui (zonele mai putin sensibile – bratele, picioarele, spatele si abdomenul), intre orele 10:00 si 15:00 (cu cat ai pielea mai inchisa la culoare, cu atat absorbi mai greu razele UVB si produci mai putina Vitamina D sub actiunea acestora, prin urmare poti depasi sfertul de ora).
Dupa aceea, foloseste o crema de protectie solara cu un SPF de minim 30 (vei absorbi in continuare UVB-urile necesare, dar in cantitate sigura), aplicata corect. Da-te cu crema cu 20 de minute inainte de a iesi din camera (pentru a-si putea face efectul), la fiecare 60-90 de minute de stat la soare si de fiecare data cand te intorci din apa. Acopera-ti tot corpul (inclusiv zonele uitate de multi, ca urechile si partea superioara a talpii picioarelor) cu destula crema de protectie solara: cata incape in ½ lingurita pentru fata si gat si cata incape 3 linguri pentru restul corpului (pielea trebuie sa straluceasca uniform dupa aplicare).
Poarta o palarie si nu sta niciodata atat de mult la soare incat sa te arzi, pentru a evita riscul de melanom si alte tipuri de cancer de piele. Monitorizeaza-ti permanent alunitele: orice schimbare a marimii, formei, texturii si culorii acestora trebuie sa te trimita repejor la medicul dermatolog (ca si orice sangerare).
S-a inventat un calculator pentru bronzul perfect!
Unii dintre noi se bronzeaza si dupa o plimbare pe faleza, altii stau in plin soare toata dupa-amiaza si nu se inrosesc deloc. Daca si tie ti se pare dificil de inteles cat ar trebui sa stai la soare atunci cand folosesti o crema cu SPF, atunci te vei bucura sa afli ca Dr. Malgorzata Koperska, a inventat Calculatorul bronzului – care iti spune cat poti sta la soare in siguranta, in functie de 5 factori (intensitatea solara, altitudinea fata de nivelul marii, daca te afli pea pa/zapada, tipul de piele, SPF-ul cremei).
Dupa ce iti introduci datele, calculatorul iti indica orele si minutele pe care le poti petrece departe de umbra. Poti proceda si invers: introdu timpul pe care ai de gand sa il petreci la plaja si descopera ce SPF ar trebui sa folosesti, pentru a-ti proteja pielea!