Budinca de paine (cu stafide)

Aceasta reteta de budinca de paine (cu stafide) este delicioasa si suntem siguri ca va fi pe placul intregii tale familii. Este aurie si crocanta la exterior, moale si aromata la interior, extrem de usor de facut, te ajuta sa folosesti painea veche din casa (pe care este pacat sa o arunci, nu?) si este un desert potrivit pentru serile de toamna ploioase care urmeaza sa vina, inevitabil…
TIMP PREPARARE 50 minute
PORTII 8
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Budinca de paine (cu stafide)
- 500 g paine
- 660 ml crema de cocos
- 75 g stafide
- 75 g caju
- 45 g + 3 linguri ulei de cocos
- 100 g zahar brut
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita esenta de vanilie
- zahar pudra, pentru decor
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Budinca de paine (cu stafide)
- Incepe sa pregatesti aceasta reteta de budinca de paine (cu stafide) prin a preincalzi cuptorul la 180° C.
- Taie painea in felii groase (ar trebui sa obtii 10-12 felii), apoi fiecare felie in cuburi mariș pune bucatile astfel obtinute intr-un bol incapator.
- Adauga in bol stafidele.
- Intr-un blender vertical, omogenizeaza bine crema de cocos, nucile caju, 45 g de ulei de cocos, zaharul, scortisoara si esenta de vanilie, pana obtii un sos cremos.
- Toarna sosul astfel obtinut in bol si acopera uniform bucatile de paine si stafidele, fara le zdrobi.
- Transfera amestecul din bol intr-o tava termorezistenta (de 23×33 cm) si intinde-o uniform.
- Unge budinca de paine (cu stafide) cu cele 3 linguri de ulei de cocos topit ramase si da tava la cuptorul preincalzit timp de 45 de minute (nu acoperi tava cu nimic).
- Cand budinca de paine (cu stafide) devine aurie si crocanta la suprafata, scoate-o de la cuptor, presara deasupra zaharul pudra si serveste-o imediat, calda.
Observatii reteta Budinca de paine (cu stafide)
- Serveste budinca de paine (cu stafide) cu inghetata de casa sau frisca vegetala.
- Poti inlocui stafidele in intregime sau doar pe jumatate cu merisoare confiate.
- Avand in vedere ca aceasta budinca de paine contine stafide, ii poti imbunatati gustul adaugand din vasul termorezistent si un mar curatat de coaja si samburi si taiat cubulete.
- Cea mai potrivita paine pentru aceasta reteta de budinca de paine (cu stafide) este una veche de cateva zile.
- Daca iti ramane budinca de paine (cu stafide) in vas, o poti pastra la frigider timp de 3-4 zile, acoperind vasul cu folie de aluminiu si reincalzindu-l inainte de servire (nu baga vasul termorezistent direct din frigider in cuptorul fierbinte, poate crapa; asteapta ca acesta sa ajunga la temperatura camerei inainte).
Stiai ca?
- Stafidele sunt create de om prin uscarea la soare a boabelor de struguri inca din anul 1490 i.Hr.?
- Jumatate din cantitatea de stafide produsa la nivel mondial provine din California, cele mai bune stafide fiind insa considerate a fi cele din Malaga (Spania)?
- O tona de stafide se obtine din peste 4 tone de struguri?
- Dupa ce deschizi o punga noua de stafide, trebuie sa le pastrezi pe cele ramase intr-o caserola acoperita, la frigider? Pentru o durata si mai mare de utilizare, tine-le la congelator.
- Culoarea stafidelor este diferita in functie de procesul de uscare? Stafidele inchise la culoare sunt uscate la soare, cele brune sunt deshidratate mecanic in masinarii speciale, iar cele aurii sunt uscate mecanic si apoi tratate cu dioxid de sulf.





