Acasă Ghid de nutriție Cand pot incepe bebelusii sa manance miere?

Cand pot incepe bebelusii sa manance miere?

0
Cand pot incepe bebelusii sa manance miere?

diversificare bebelusi miereIn primul an de viata al bebelusului tau il vei ajuta sa descopere o multime de alimente, gusturi si texturi noi, iar acesta este unul dintre cele mai interesante aspecte ale primelor lui 12 luni de viata. Mierea este dulce si naturala, iar unii parinti pot crede ca poate fi inclusa in alimentatia bebelusilor lor odata cu fructele, de exemplu, dar expertii recomanda sa astepti pana copilul implineste 1 an, indiferent de tipul de miere despre care vorbim (clasica sau de Manuka) sau de alimente care o contin.

Citeste articolul nostru pentru a afla care sunt riscurile consumului de miere la bebelusi, ce beneficii atrage dupa sine includerea mierii in alimentatie si cum se face aceasta!

Cum si cand incepi diversificarea bebelusului

diversificare alimentaraDiversificarea este o provocare care poate incepe dupa ce micutul tau a implinit 6 luni, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cand este pregatit psihologic si fiziologic sa treaca treptat de la o alimentatie bazata exclusiv pe lapte la una mai variata. Practic, bebelusul trebuie sa invete sa mestece in loc sa suga, noile ingrediente stimulandu-i dezvoltarea senzoriala (consistenta, gust, miros, culoare).

Cum stii ca bebe este gata sa accepte si alte alimente, pe langa lapte? Urmareste-l si observa daca: saliveaza in exces, isi controleaza bine gatul si capul, poate sta in fundulet fara sprijin exterior, da semne mai clare ca ii este foame, s-a saturat, mesteca si poate inghite produse solide. Cand incepi diversificarea, da-i celui mic – pe langa lapte – cereale, fructe si legume, pentru a-l obisnui cu texturi mai solide (la inceput piureuri, apoi si ingrediente taiate).

Riscul introducerii premature a mierii in alimentatia bebelusului

miere de albine bebelusiPrincipalul risc al introducerii premature a mierii de albine in alimentatia diversificata a copilasului tau este legat de botulismul infantil. Aceasta boala apare cand mierea contine spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care infecteaza organismul bebelusului (a carui imunitate nu e inca puternica) si produc neurotoxine periculoase. Simptomele apar la scurt timp dupa ingerarea alimentului contaminat (in mod tipic, la 12-48 de ore, dar perioada de incubatie poate ajunge si la 14-30 de zile) si sunt urmatoarele: letargie, pierderea tonsului muscular, lipsa poftei de mancare, dificultate la inghitire/vorbire, deshidratare si gura uscata, constipatie, balonare, iritatie si ameteala.

Un copil care prezinta astfel de simptome si a mancat recent miere trebuie dus imediat la Urgente, unde boala se va diagnostica corect si se va dispune tratamentul necesar. Cu botulismul nu e de gluma: toxina poate provoca paralizia membrelor, trunchiului si a sistemului respirator, micutii pot avea nevoie de intubare, internare in spital (timp de 44 de zile, in medie) si monitorizare a cailor aeriene si a respiratiei. Majoritatea copilasilor care fac botulism infantil si sunt tratati corespunzator isi revin complet in cateva saptamani/luni (rata de mortalitate este de sub 2%).

bebelus aer liberSporii de Clostridium botulinum se mai pot transmite prin praf (fiind inghititi/respirati de copil), prin ranile deschise ale bebelusilor (sporii ajunsi aici produc toxine care intra in sange, deci nu folosi mierea nici local pana la 12 luni) si se pot dezvolta intr-o veselie pe mancarea contaminata si apoi depozitata gresit (de exemplu, conserve de casa ori cartofi copti in folie).

Botulismul infantil nu se poate transmite prin alaptare. Pentru a evita orice risc de imbolnavire a bebelusului tau, asigura-te ca distrugi toxinele fierband mancarea minim 10 minute, ca nu dai niciodata copilului mancare veche, ca arunci toate caserolele care s-au umflat in frigider (pot contine gaz produs de C. botulinum). Nu uita: nu exista niciun vaccin impotriva botulismului, deci responsabilitatea de a avea grija de sanatatea micutului tau iti revine in totalitate!

Beneficiile mierii in alimentatia copiilor de peste 1 an

miere alimentatie copilOdata ce au trecut primele 12 luni din viata micutului tau, ii poti da miere de albine, aliment natural care poate fi folosit pe post de indulcitor (fiind mai dulce decat zaharul este nevoie de mai putina), ca medicament impotriva tusei si ca tratament local impotriva ranilor. „Nectarul zeilor”, cum mai este numita mierea, contine enzime, aminoacizi, minerale (fier, zinc), vitamine (C, B-uri) si antioxidanti benefici din punct de vedere nutritional. In plus, este mai usor de digerat decat zaharul, deoarece contine enzime care au actionat partial asupra fructozei si glucozei din compozitie.

Citeste articolul nostru despre stevie, miere si zahar brut, pentru a descoperi cu ce indulcesti sanatos!

Ca in cazul oricarui alt aliment, mierea trebuie introdusa in alimentatia bebelusului tau de peste 1 an treptat, adaugand-o in mancarurile lui preferate: cereale, pe paine, intr-un smoothie pregatit in casa, pe clatite frantuzesti/americane ori pe waffles. O metoda comuna este aceea a „asteptarii de 4 zile”: da-i miere, apoi asteapta 4 zile, pentru a vedea daca are vreo reactie adversa (caz in care trebuie sa mergi rapid la medicul pediatru).

Exista sute de varietati de miere, la nivel mondial, deci este bine sa retii faptul ca cele mai benefici tipuri sunt cele neprocesate, fara adaos de zahar sau alte ingrediente. Pentru a te asigura ca alegi cel mai sanatos produs de acest fel, mizeaza pe mierea de Manuka pe care o gasesti in magazinul online Sano Vita, ale carei proprietati antibacteriene si antiinflamatorii unice o transforma intr-un puternic antibiotic natural.

Descopera beneficiile dovedite stiintific ale mierii de Manuka in articolul nostru!

Alege mierea de Manuka MGO 830, pentru un produs antibacterian de top!

niavis-miere-de-manuka-mgo830-250gMierea de Manuka marca Real Health respecta cele mai inalte standarde de calitate si puritate. Profita de proprietatile antibacteriene, antivirale, antioxidante, antiinflamatorii si antifungice ale mierii de Manuka!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.