Acasă Sport și fitness Ce ar trebui să mănânce un preșcolar?

Ce ar trebui să mănânce un preșcolar?

0
Ce ar trebui să mănânce un preșcolar?

Ce ar trebui să mănânce un preșcolar?

Tot timpul încercăm să le oferim copiilor noștri tot ce e mai bun. Iar a le oferi o alimentație cât mai echilibrată și sănătoasă este pe lista noastră de priorități. Știm deja, mulți dintre noi, cât de important este să avem o alimentație sănătoasă, însă pentru un preșcolar putem spune că este și mai important, întrucât îi ajută să crească și să aibă energie să exploreze tot ce se întâmplă în jurul lor. Plus că e mai bine îi învățăm de mici să mănănce sănătos.

Pentru noile mămici poate fi ușor confuză această etapă. Apar tot felul de întrebări precum: Ce ar trebui să îi dau mai exact să mănănce? Cât de mult ar trebui să mănânce? Cum fac dacă este pretențioasă/pretențios la mâncare? De aceea o să încercăm să răspundem la cât mai multe dintre aceste întrebări despre cum ar trebui să arate dieta unui copil de 4/5 ani.

Nutriția unui preșcolar

Până la această vârstă (5-6 ani) copilul tău a început, cel mai probabil, să mănânce singur. Iar cum dințișorii sunt și ei prezenți, copilul tău poate încerca alimente din toate grupele de mâncare (cereale, legume, fructe, lapte și carne) și ar trebuie să le fi inclus deja în dieta acestuia.

Nu uita că în această perioadă copilul tău este foarte receptiv și imită foarte mult din comportamentul persoanelor din jurul său. Astfel dacă vrei ca acesta să mănânce cât mai diversificat și colorat ar trebui să faci și tu același lucru. În primul rând tu trebuie să fii pentru el/ea un bun exemplu, iar o alimentație sănătoasă nu este dăunătoare pentru nimeni, chiar din contră.

Cât de multă mâncare ar trebuie să îi dau preșcolarului meu?

Cum este sarcina voastră să decideți ce alimente ar trebui să consume cel mic, când și unde sunt consumate, este foarte important să vă creați un plan de mese și gustări și să vă asigurați că este respectat. Însă nu trebuie să îl obligați să consume un anumit aliment sau să mănânce tot din farfurie. Chiar dacă îl întrebați ce își dorește să mănânce în ziua următoare, e posibil să se răzgândească și este normal, până și nouă ni se mai schimbă apetitul de la o masă la cealaltă.

În mod normal, un preșcolar ar trebui să consume între 1200 și 1600 de calorii zilnic. Această cantitate poate varia în funcție de gen, greutate, înălțime și de cât de activ este copilul. Pentru a afla concret care este cantitatea de calorii necesară pentru el/ea, ar fi bine să consultați un doctor sau un nutriționist. Dar nu uitați că o dietă diversificată este mult mai importantă ca numărarea caloriilor dintr-o masă.

Ce nu ar trebui să îi dau?

În primul rând ar trebui supravegheată ingestia de alimentele care pot duce la sufocare (de exemplu: strugurii, anumite dulciuri, nuci, semințe, popcorn, stafidele sau morcov crud). Totodată ar trebui să tai toată mâncarea în bucăți mici astfel încât riscul de sufocare să scadă la minim. În același timp e bine ca pe parcursul mesei, copilul să fie liniștit, să se concentreze pe mâncare și mai puțin pe activități precum săritul, râsul, joaca.

Nu putem exclude faptul că există posibilitatea ca un preșcolar să aibă o alergie, încă nedescoperită, față de un anumit aliment. De aceea nu ar trebui să introduci mai multe lucruri noi în dieta acestuia, în același timp. După fiecare aliment nou poți lua o o pauză de câteva zile în care să verifici felul în care corpul lui reacționează sau nu la acel aliment. Dacă apare cumva o reacție alergică, atunci vorbește cu un medic pediatru.

Ce ne facem dacă cel mic e mofturos?

Credem că nu există niciun părinte care nu a trecut prin acel moment când copilul lui pur și simplu nu vrea să mănânce o anumită mâncare. Iar a-l convinge să o încerce măcar reprezintă un adevărat exercițiu de răbdare și argumentare, mai ales dacă e vorba de un preșcolar. Dragi părinți, nu trebuie să vă dați bătuți după prima încercare, un copil trebuie uneori să încerce chiar și de zece ori un anumit aliment până să îl accepte. Așadar nu trebuie să îl scoateți de pe listă și îl puteți pune alături de alte preparate. Dacă cel mic l-a încercat odată, șansele să îl încerce și a două oară sunt destul de mari.

Însă dacă tot nu reușiți, avem câteva sfaturi:

  • Adaugă alimentele noi la începutul mesei, când copilului îi este foame, alături de câteva alimente cu care este deja obișnuit.
  • Gătește preparate simple, ușor de recunoscut. Unii copii nu apreciază mâncarea care este amestecată, ca de exemplu o salată gata mixată.
  • Ai grijă la cantitate. O linguriță sau o bucată mică dintr-un aliment nou este mai mult ca suficient pentru cel mic.

Ce fac dacă cel mic pune câteva kilograme în plus?

La noi în țară avem acest obicei de a le da foarte multă mâncare celor mici pentru că: “au nevoie, doar sunt în creștere!”  Dacă credeți că copilul dumneavoastră  a depășit cantitatea normală pe care ar trebui să o aibă un preșcolar de vârsta și înâlțimea lui, atunci vă recomandăm să discutați cu un nutriționist specializat sau cu medicul dumneavoastră de familie. Totodată, nu pierdeți din vedere faptul că adesea un copil se va îngrășa înainte de o creștere.

Iată câteva sfaturi pentru a preveni creșterea excesivă în greutate:

  • Fă un program pentru mese și gustări și nu te abate de la el. În acest mod cel mic nu o să devină prea flămând, lucru care duce adesea la supraalimentare.
  • După ce copilul dumneavoastră împlinește doi ani, este bine să începeți să îi oferiți alimente cu conținut echilibrat de grăsimi sănătoase.
  • Încurajează-i activitatea și sportul!
  • Începeți mesele oferindu-i copilului porții mai mici. Dacă lui sau ei îi este foame și după ce a terminat tot, puteți să îi mai puneți o porție.

Sfaturi suplimentare

Rețineți aceste lucruri în timp ce continuați să lucrați cu copilul vostru și să-l învățați despre alimentația sănătoasă:

  • Ar trebui să fiți un model pentru el în privința alimentației sănătoase.
  • Stabiliți programele de masă și gustări. Încearcați să evitați pe cât se poate mâncatul în afara programului.
  • Pregătiți același fel de mâncare pentru întreaga familie.
  • Nu îl repezi atunci când mănâncă, nici ție nu ți-ar plăcea asta.
  • Nu folosi mâncarea ca o recompensă.
  • Îți poți încuraja copilul să ajute cu cumpărăturile sau în bucătărie, cu gătitul.
  • Folosește farfurii și tacâmuri pentru copii atunci când îi dai să mănânce.
  • Continuați să le oferiți alimente noi, chiar dacă nu le-au plăcut din prima încercare. Nu renunțați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.