Acasă Ghid de nutriție Ce efect au asupra sanatatii alimentele de tip fast-food si grasimile trans?

Ce efect au asupra sanatatii alimentele de tip fast-food si grasimile trans?

0
Ce efect au asupra sanatatii alimentele de tip fast-food si grasimile trans?

cartofi prajiti cu maionezaDin punct de vedere nutritional, toti cei de care discutam mai devreme isi incarca organismul cu alimente bogate in sare, zahar si grasimi saturate, fara sa beneficieze de proprietatile fibrelor, ale vitaminelor, ale mineralelor si ale altor nutrienti esentiali pe care ii contine o masa hranitoare, obtinuta din ingrediente naturale.

Ce sunt grasimile trans si de ce trebuie evitate?

Cele patru tipuri principale de grasimi sunt:

  • grasimi polinesaturate (grasimi „bune”);
  • grasimi mononesaturate (grasimi „bune”);
  • grasimi saturate (grasimi „rele”);
  • grasimi trans (grasimi „rele”).

Grasimile saturate si cele trans sunt considerate de specialistii in medicina periculoase pentru sanatate, deoarece cresc nivelul colesterolului „rau” (LDL) si il reduc pe cel al colesterolului „bun” (HDL), astfel ca pot creste riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare.

Grasimile trans, cunoscute si ca acizi grasi trans, se obtin atunci cand o grasime nesaturata („buna”) trece printr-un proces numit hidrogenare, in cadrul caruia este transformata din stare lichida, la temperatura camerei, in stare solida. In cursul acestei procesari, grasimii nesaturate i se adauga in plus hidrogen, structura sa devenind similara cu cea a grasimii saturate („rele”). Se utilizeaza pentru a imbunatati gustul si consistenta unui aliment sau pentru a-i prelungi termenul de valabilitate.

burger si cartofi prajitiPrincipalele surse de grasimi trans din alimentatie sunt alimentele procesate, precum cele de tip fast-food, produsele prajite, aluaturile congelate, biscuitii, prajiturile, produsele de patiserie si snackurile. Unele sortimente de margarina sunt produse fara acest tip de grasimi, dar trebuie sa te asiguri de acest lucru citind intotdeauna etichele produselor inainte de a le cumpara (se mai numesc grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate). Cantitati reduse de grasimi trans se gasesc in mod natural in carne si lactate, insa efectul lor asupra nivelului de colesterol ramane controversat.

Reducerea cantitatii de grasimi „rele” este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate, chiar si o scadere mica a acestora putand reduce semnificativ riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare, a obezitatii sau a diabetului zaharat.

Pentru a-ti proteja sanatatea, este recomandat sa consumi mai multe produse vegetale bogate in substante nutritive, sa limitezi cantitatea de alimente procesate si sa folosesti in schimb alternative vegetale sau sa iti pregatesti preparatele culinare din ingrediente naturale.

legume si fructePentru o viata sanatoasa, alege sa consumi:

  • Mai multe fructe si legume;
  • Mai putine alimente prajite si bauturi carbogazoase;
  • Mai multe grasimi nesaturate (ulei de masline sau uleiuri presate la rece, din seminte, migdale, nuci, fistic, alune de padure, seminte crude);
  • Mai putine produse cu indice glicemic ridicat – influenteaza glicemia (cartofi prajiti, chipsuri, gogosi, zahar sau faina alba);
  • Micul dejun si mesele principale compuse din alimente cu un aport ridicat de substante nutritive: fibre, calciu, acid folic, fier si vitamine din complexul B.

 Sursa: Australian Health& Wellbeing Guide

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.