Acasă Ghid de nutriție Ce tipuri de cereale poți include în dieta bebelușului tău?

Ce tipuri de cereale poți include în dieta bebelușului tău?

0
Ce tipuri de cereale poți include în dieta bebelușului tău?

Ce tipuri de cereale poți include în dieta bebelușului tău?

Abia atunci când ai pentru prima dată un copil realizezi cât de mult îți poate influența viața o „mână de om”. Viața pare mai frumoasă numai când te uiți la cel mic și ai face orice ca acesta să fie în sigurață și să ducă cea mai bună viață pe care o poate avea până se va descurca singur! De aceea tindem să ne asigurăm că primește numai ce e mai bun pentru el.

Însă atunci când observi că bebelușul tău începe ușor, ușor să accepte și alte alimente în afară de laptele matern sau de cel praf începi să te întrebi: Oare ce îi pot da astfel încă să îi asigur tot ce are nevoie un bebeluș în creștere? Pe lângă creme și supe ai putea încerca să îi oferi și cereale. Vrem să vă dăm cele mai bune și veridice informații – iată, așadar, câteva sfaturi utile de la Corina Dan, consultantul nutriționist SanoVita.

Lasă-l pe copilul tău să încerce la început câte un aliment. Acest lucru te va ajuta să vezi dacă bebelușul are alergii sau intoleranțe alimentare la vreunul dintre ingredientele alese de tine. Așteaptă între 3 și 5 zile între fiecare aliment nou. Respectând aceasta, copilul tău va fi pe drumul de a mânca și de a se bucura de o mulțime de alimente noi.

Cele mai frecvente opt alimente alergenice sunt laptele, ouăle, peștele, crustaceele, nucile, arahidele, grâul (și cerealele cu gluten) și soia. În general, nu trebuie să se întârzie introducerea acestor alimente în dieta copilului, dar dacă există antecedente familiale de alergii alimentare, discută cu medicul pediatru privind protocolul care necesită a fi utilizat.

 

Evită glutenul

Atâta timp cât bebelușului i se asigură lapte matern sau formulă de lapte, atunci nevoile sale de vitamine și de minerale sunt asigurate. Însă atunci când vrei să începi să incluzi cerealele în alimentația celui mic cel mai bine ar fi să eviți pentru început alergenii de tip gluten. Iar pentru a-i evita, e bine să încerci cu semințe de hrișcă, fulgi de hrișcă, quinoa, mei sau fulgi de porumb fără zahăr adăugat, sub formă pasată și amestecate cu lapte matern, formulă de lapte, apă sau un pure de fructe. Quinoa, meiul și hrișca se vor prepara termic înainte de utilizare și se recomandă pasarea ulterioară a acestora. Este foarte important ca textura să fie una foarte fină și ușor de înghițit pentru a se evita riscul de sufocare…Trebuie, totuși, să vă avertizăm: s-ar putea ca gustul de hrișcă să nu fie pe placul copilului de la bun început – dar cine știe, poate va fi alimentului preferat în viitor, că doar gusturile ni se schimbă constant.

Oferă copilului porții mici și încurajează-l să mănânce încet. Urmărește întotdeauna copilul în timp ce mănâncă și nu te descuraja dacă pare să refuze alimentul. Reîncearcă să îl introduci peste câteva zile, poate va fi mai pregătit atunci pentru a-l accepta.

O altă alegere bună sunt fulgii de ovăz. Aceștia au o valoare nutrițională mai bogată decât  porumbul. Nu toți fulgii de ovăz sunt certificați ca fiind fără gluten – așa că, pentru început, trebuie să verifici  informațiile de pe ambalaj, atunci când cumperi acești fulgi. Totodată, poți introduce treptat fulgii de ovăz chiar și cei care nu sunt certificați ca fără gluten, în cantități mici, în alimentația celui mic pentru a observa dacă apar sau nu reacții de sensibilitate. Dacă vezi că totul e ok, atunci poți folosi cu încredere și alte tipuri de fulgi de cereale, precum cele din grâu, secară sau orz. Orezul se recomandă a nu se folosi în cantități mari și nici ca cereală unică (din cauza cantităților mari de compuși cu arsen pe care le-ar putea conține), iar dacă bebelușul nu are intoleranță sau sensibilitate la gluten, se va merge pe alegerea celorlalte tipuri de cereale integrale.

Asociațiile de pediatrie din lume sugerează că pentru început este bine să se folosească cereale fortifiate, special concepute pentru nevoile nutriționale ale bebelușului. Pe parcurs însă, se poate apela la prepararea unei varietăți de budinci și amestecuri din cereale obișnuite, pe cât posibil nerafinate.

Aceste sfaturi sunt utile pentru bebelușii care au cel puțin șase luni. Le puteți, astfel, diversifica alimentația, permițând totodată copilului să-și ia doza necesară de vitamine și minerale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.