Cele mai populare 5 tipuri de nuci – beneficii si continut nutritional
Un nou studiu de specialitate intareste ideea numeroaselor beneficii pe care le aduce introducerea in alimentatie a diverselor tipuri de nuci: publicata recent, in iunie 2019, analiza realizata de cercetatorii spanioli a concluzionat ca doar 60 de grame de nuci/zi (in jur de 2 maini) imbunatatesc functia sexuala masculina. Studiul a fost realizat pe 83 de participanti sanatosi si face parte din proiectul FERTINUTS, care a stabilit anterior ca un consum regulat de migdale, nuci si alune de padure imbunatateste calitatea spermei.
In plus, desi sunt bogate in calorii si grasimi, nucile sunt sarace in zaharuri si, incluse constant in alimentatie, echivaleaza cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, a mortalitatii totale si a aceleia provocate de cancer, boli respiratorii, diabet si infectii (noteaza un studiu din 2016).
Delicioase si satioase, nucile de diverse tipuri pot inlocui usor snacks-urile dulci sau sarate din comert sau pot fi adaugate in salate reci. Citeste articolul de mai jos, pentru a descoperi care sunt beneficiile celor mai populare tipuri de nuci – pe care le gasesti si in magazinul online Sano Vita.
1. Migdale
Migdalele sunt bogate in proteine, fibre, grasimi sanatoase (nesaturate) si alti nutrienti esentiali si sunt pretuite pentru faptul ca pot reduce colesterolul total si „rau”/LDL, care afecteaza sanatatea inimii. In plus, studiile arata ca pot reduce tensiunea sangvina si ajuta persoanele obeze sau supraponderale sa slabeasca, daca sunt incluse intr-o dieta saraca in calorii.
100 g de midgale crude contin:
- 575 kcal
- 49,4 g grasimi (majoritatea mono- si polinesaturate)
- 21,7 g carbohidrati
- 21,2 g proteine
- 12,2 g fibre
- 3,9 g zaharuri
- 26,2 mg Vitamina E (131% din doza zilnica recomandata)
- 2,3 mg mangan (114% din doza zilnica recomandata)
- 268 mg magneziu (67% din doza zilnica recomandata)
- 1 mg Vitamina B2 (60% din doza zilnica recomandata)
- 1 mg cupru (50% din doza zilnica recomandata)
- 484 mg fosfor (48% din doza zilnica recomandata)
2. Fistic
Fisticul este bogat in proteine, fibre si alti nutrienti si poate controla nivelul colesterolului si alti factori de risc ai bolilor de inima – ca hipertensiunea si greutatea. Cercetatorii au descoperit ca fisticul poate reduce cresterea brusca a glicemiei dupa masa.
100 g de fistic crud contin:
- 557 kcal
- 44,4 g grasimi (majoritatea mono- si polinesaturate)
- 28 g carbohidrati
- 20,6 g proteine
- 10,3 g fibre
- 7,6 g zaharuri
- 1,7 mg Vitamina B6 (85% din doza zilnica recomandata)
- 1,3 mg cupru (65% din doza zilnica recomandata)
- 0,9 mg Vitamina B1 (58% din doza zilnica recomandata)
- 1,2 mg mangan (60% din doza zilnica recomandata)
- 490 mg fosfor (49% din doza zilnica recomandata)
- 121 mg magneziu (30% din doza zilnica recomandata)
3. Nuci
Desi sunt mai bogate din punct de vedere caloric decat alte tipuri de nuci, nucile traditionale sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic (ALA), cel mai comun tip de acid gras esential Omega-3, care are numeroase proprietati de protectie (cardiovasculara, anti-cancerigena, cerebrala, antioxidativa, anti-osteoporotica, anti-obezitate si antiinflamatoare). Studiile arata ca includerea in alimentatie a nucilor poate reduce colesterolul „rau”/LDL si imbunatati colesterolul „bun”/HDL, deci ajuta mult inima.
100 g de nuci crude contin:
- 654 kcal
- 65,2 g grasimi (majoritatea mono- si polinesaturate)
- 55,4 g carbohidrati
- 15,2 g proteine
- 6,7 g fibre
- 2,6 g zaharuri
- 3,4 mg mangan (171% din doza zilnica recomandata)
- 1,6 mg cupru (79% din doza zilnica recomandata)
- 158 mg magneziu (40% din doza zilnica recomandata)
- 346 mg fosfor (35% din doza zilnica recomandata)
- 0,5 mg Vitamina B6 (27% din doza zilnica recomandata)
- 98 mcg Vitamina B9 (25% din doza zilnica recomandata)
Descopera de ce ai nevoie de acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6!
4. Caju
Nucile caju contin nutrienti esentiali si antioxidanti benefici organismului uman. Cercetarile arata ca o alimentatie in care 20% dintre calorii vin din caju poate imbunatati tensiunea sangvina in cazul persoanelor care sufera de sindrom metabolic (care se manifesta prin combinatia nefericita de hipertensiune, obezitate si glicemie ridicata).
100 g de caju crud contin:
- 553 kcal
- 43,8 g grasimi (majoritatea mono- si polinesaturate)
- 32,7 g carbohidrati
- 18,2 g proteine
- 5,9 g zaharuri
- 3,3 g fibre
- 2,2 mg cupru (110% din doza zilnica recomandata)
- 1,7 mg mangan (83% din doza zilnica recomandata)
- 292 mg magneziu (73% din doza zilnica recomandata)
- 593 mg fosfor (59% din doza zilnica recomandata)
- 34,1 mcg Vitamina K (43% din doza zilnica recomandata)
- 5,8 mg zinc (39% din doza zilnica recomandata)
- 6,7 mg fier (37% din doza zilnica recomandata)
- 19,9 mcg seleniu (28% din doza zilnica recomandata)
- 0,4 mg Vitamina B1 (28% din doza zilnica recomandata)
5. Arahide
Cunoscute si drept alune de pamant, arahidele sunt pline de proteine de calitate, grasimi benefice, antioxidanti si alti nutrienti importanti. Studiile sugereaza ca arahidele pot reduce riscul de boli de inima si pot ajuta in procesul de slabire, contribuind la reducerea riscului de obezitate, desi sunt bogate in grasimi si calorii.
100 g de arahide crude contin:
- 567 kcal
- 49,2 g grasimi (majoritatea mono- si polinesaturate)
- 25,8 g proteine
- 16,1 g carbohidrati
- 8,5 g fibre
- 4 g zaharuri
- 1,9 mg mangan (97% din doza zilnica recomandata)
- 12,1 mg Vitamina B3 (60% din doza zilnica recomandata)
- 240 mcg Vitamina B9 (60% din doza zilnica recomandata)
- 1,1 mg cupru (57% din doza zilnica recomandata)
- 0,6 mg Vitamina B1 (43% din doza zilnica recomandata)
- 8,3 mg Vitamina E (42% din doza zilnica recomandata)
- 168 mg magneziu (42% din doza zilnica recomandata)
- 376 mg fosfor (38% din doza zilnica recomandata)
- 4,6 mg fier (25% din doza zilnica recomandata)