Chiftelute indiene de cocos, cu chutney de mazare
Aceste chiftelute indiene de cocos (numite „aloo tikki” la mama lor) sunt o modalitate imbietoare de a-i face pe cei mai mici membri ai familiei tale sa consume legume. Aurii si crocante, chiftelutele indiene de cocos se servesc alaturi de un chutney de mazare, dar pot fi combinate si cu un piure clasic de cartofi sau de conopida, cartofi wedges sau ketchup de casa. Gateste aceste chiftelute indiene de cocos (cu chutney de mazare) singura sau alaturi de copilul tau, care se va distra de minune pasand cartofii si formand chiftelute manual!
TIMP PREPARARE 50 minute
PORTII 2
TIP RETETA Aperitiv/Gustare
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Chiftelute indiene de cocos, cu chutney de mazare
CHIFTELUTE
- 600 g cartofi
- 75 g fulgi de nuca de cocos
- 75 g arahide
- 2 cm ghimbir
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 ½ lingurita garam masala
- 1 ½ lingurita scortisoara
- 1 lingura patrunjel proaspat
- 1 lingura menta proaspata
- sare, dupa gust
CHUTNEY
- 40 g fulgi de nuca de cocos
- 100 ml apa
- 200 g mazare decongelata
- 1 catel de usturoi
- 1 lingura zeama de lamaie
- ½ lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Chiftelute indiene de cocos, cu chutney de mazare
- Pentru a pregati aceste chiftelute indiene de cocos (cu chutney de mazare), incepe prin a fierbe cartofii: curata-i de coaja, taie-i in cuburi de 3 cm si pune-i la fiert, in apa cu sare, apoi scurge-i de apa si lasa-i la racit.
- Curata ghimbirul de coaja si taie-l marunt.
- Prajeste usor arahidele intr-o tigaie antiaderenta, apoi marunteste-le intr-un blender vertical, pana obtii o pudra fina.
- Prepara chutney-ul de mazare: da in clocot apa, apoi toarn-o intr-un castron si adauga deasupra ei fulgii de nuca de cocos.
- Dupa 5 minute, toarna amestecul din castron in blenderul vertical, adauga mazarea decongelata, usturoiul taiat marunt, zeama de lamaie si sarea.
- Mixeaza bine toate ingredientele din blender, pana obtii un chutney omogen, de o culoare verde intensa.
- Pregateste apoi chiftelutele indiene: paseaza cartofii, intr-un bol, adaugand deasupra lor fulgii de nuca de cocos, faina de arahide, ghimbirul, condimentele, verdeturile taiate marunt si sare, dupa gust.
- Umezeste-ti mainile cu apa si formeaza 10 chiftelute egale ca marime, din amestecul in bol.
- Incinge uleiul intr-o tigaie antiaderenta si prajeste chiftelutele indiene de cocos cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana devin aurii si se rumenesc uniform.
- Serveste aceste chiftelute indiene calde, alaturi de chutney-ul de mazare preparat deja si de o salata verde.
Observatii reteta Chiftelute indiene de cocos, cu chutney de mazare
- Daca vrei o varianta picanta a acestui fel de mancare, adauga si un varf de cutit de ardei iute pudra in chiftelute.
Stiai ca?
- In India, Pakistan si Bangladesh, „aloo tikki” este o gustare care consta in chiftelute/crochete de cartofi, servite alaturi de iaurt, sos de menta sau naut?
- Mazarea (Pisum sativum) face parte din familia leguminoaselor, alaturi de fasole, linte, arahide si naut?
- Exista si mazare galbena, neagra si mov, nu doar verde?
- Mazarea este de 4 ori mai bogata in proteine ca morcovii, fiind una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale? In plus, mazarea contine si antioxidanti, fibre, vitamine (A, C, K, B-uri) si minerale (mangan, fier, fosfor).
- Fulgii de nuca de cocos sunt bogati in fibre, fier si zinc?
- Fulgii de nuca de cocos pot fi adaugati in cereale, alaturi de bucati de fructe proaspete (mango, zmeura, afine), in smoothie-uri (pe blogul Sano Vita gasesti o multime de retete imbietoare), in salate sau wrap-uri (usor prajiti in tigaie)?