Chiftele la cuptor de post din legume – variante pentru reteta de chiftele clasice
Pregateste chiftele la cuptor de post din legume pentru a oferi o masa delicioasa si mai ales sanatoasa pentru familia ta. In perioadele de post sau in cele in care vrei sa renunti la carne, reteta de chiftelute la cuptor din legume reprezinta alternativa cea mai sanatoasa a unui preparat clasic si foarte indragit.
De ce ne plac chiftelele? Pentru ca sunt crocante la exterior, dar moi si pufoase in interior, se pot manca atat ca aperitiv, cat si ca fel principal, se potrivesc la fel de bine pe mesele de sarbatoare sau la dejunul de zi cu zi. Prajeala insa nu este sanatoasa si aduce multe grasimi si, implicit, calorii, astfel incat o vom inlocui cu coacerea chiftelelor de post in cuptor.
TIMP PREPARARE 60 minute
PORTII 8
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Chiftelute la cuptor de post din legume
- 3 dovlecei/2 vinete mai mici
- 2 cartofi
- 2 morcovi
- 1/2 cana orez brun
- 1 ceapa mare
- 2-3 linguri pesmet
- 1 legatura patrunjel
- 1 lingurita lecitina din soia
- ulei de masline
- 3-4 catei de usturoi
- sare de mare, dupa gust
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Chiftele la cuptor de post din legume
- Morcovii se dau pe razatoarea mica si se pun intr-o tigaie impreuna cu cateva linguri de ulei, un sfert de cana de apa si putina sare.
- Dupa 2 minute se adauga ceapa taiata marunt si se lasa inca 5 minute, amestecand din cand in cand, pana legumele se inmoaie si vezi ca apa a scazut de tot.
- Cartofii se fierb si apoi se taie marunt la randul lor sau se zdrobesc cu furculita.
- Orezul se fierbe timp de 2 minute, se scurge de apa si se lasa deoparte la racit.
- Vinetele sau dovleceii se dau si ei prin razatoare si se pun la scurs intr-o sita pentru eventualitatea in care ar lasa apa.
- Legumele calite anterior se amesteca intr-un castron cu cartofii si cu vinetele sau dovleceii si se adauga, pe rand, orezul, pesmetul, usturoiul pasat, lecitina din soia și patrunjelul maruntit.
- Gusti de sare si mai adaugi daca ti se pare ca este nevoie.
- Pregatesti o tava asternuta cu hartie de copt si aprinzi cuptorul ca sa se incinga.
- Pana cand se infierbanta cuptorul ca sa fie gata de copt, modelezi chiftelutele cu mainile unse cu putin ulei si apoi le asezi in tava. Ele vor fi rotunde sau mai plate, dupa cum iti place, dar de marime potrivita sau mica, nu mari.
- Coci chiftelele la cuptor aproximativ 30 de minute la foc potrivit.
- Se mananca in mod obisnuit calde, dar sunt foarte bune si reci.
Observatii reteta Chiftele la cuptor de post din legume
- Nu pune la cuptor in tava chiftelutele asezate prea aproape una de alta, intrucat ar putea sa lase lichid, sa se mai intinda si sa se lipeasca intre ele. Din acelasi motiv de intindere este de preferat sa le faci plate, nu rotunde.
- Chiftelutele de post la cuptor nu sunt grase ca acelea prajite in ulei si contin mult mai putine calorii. Dat fiind ca nu au carnea printre ingrediente, pot fi consumate si de persoanele care incearca sa elimine kilogramele in plus, dar cu moderatie.
- Legumele folosite vor fi proaspete, nu incerca sa faci aceste chiftelute din legume congelate, intrucat acelea vor lasa foarte mult apa si chiftelutele isi vor pierde la cuptor forma.
- Aceasta reteta este indicata mai ales primavara, cand apar legumele proaspete, iar corpul tau, care in absenta soarelui, a sintetizat mai greu unele vitamine, acum are cea mai mare nevoie de ele.
- Datorita faptului ca nu vor lasa grasime si merg de minune impreuna cu salatele verzi, aceasta reteta de chiftele din legume de post la cuptor va fi minunata pentru pachetelul de serviciu sau de pus copilului la scoala.
Stiai ca?
- Lecitina este un tip de grasime esentiala pentru sanatatea celulelor noastre? O regasim prezenta in toate organismele vii, intrucat este esentiala pentru buna lor functionare.
- Creierul nostru este compus in proportie de 30% din lecitina?
- Intrucat carenta de lecitina poate duce la dezechilibre in organism, este indicat sa ne asiguram o doza suficienta mai degraba pe cale naturala, din alimentatie, nu din suplimente, fie ele si naturiste?
- O lingura de ulei in care am fi prajit chiftelele contine aproape 100 de calorii? Adoptand varianta sanatoasa, aceea a chiftelelor la cuptor preparate pe baza de legume, te bucuri de un preparat sanatos, fara a face rabat la gustul bun.
Variante de ingrediente pentru prepararea chitelutelor din legume la cuptor
Chiftelute la cuptor Explozie de primavara
- Inlocuieste ceapa uscata cu ceapa verde si pune din belsug. Renunta si la usturoiul uscat si pune din cel verde si adauga, in plus, cateva frunze de leurda tocata marunt.
Chiftele la cuptor Spicy Pleasure
- Amesteca in compozitie putina boia dulce si un varf de lingurita de piper cayenne. Atentie, trebuie sa fie chiar un varf, pentru ca altfel vei lua foc. 🙂
Chiftele la cuptor Crispy Lunch
- In loc sa pui inauntru intreg pesmetul, pastreaza jumatate din el si tavaleste putin chiftelutele inainte de a le da la cuptor. Vor iesi crocante in exterior, dar moi in interior. Ai grija sa nu le lasi insa prea mult la copt: pesmetul se rumeneste rapid.
Chiftelute la cuptor Sesame Secret
- Vrei un gust exotic pentru chiftelutele tale la cuptor? In loc de usturoi, pune doua linguri de seminte de susan in compozitie. Daca adaugi susanul intreg, va trebui sa reduci putin si din cantitatea de pesmet. Te intrebi in acest punct daca sa folosesti susan intreg sau macinat? Iese la fel de bun, este exclusiv alegerea ta si a preferintei pentru o consistenta mai fina sau mai crocanta. Macinarea se poate face in blender sau in rasnita de cafea.
Chiftele la cuptor Holyday Delight
- Daca vrei sa servesti chiftelutele pe masa de sarbatori ca aperitiv, suplineste usturoiul din compozitie cu chimen. Va da o aroma deosebita si va deschide apetitul invitatilor tai.
Chiftele la cuptor Green Style
- Inlocuieste vinetele si morcovul din compozitia de chiftele la cuptor cu mazare verde fiarta bine si ardei gras verde pe care le pasezi cu blenderul. Atat mazarea cat si ardeiul vor aduce un plus de fibre, asa ca digestia va fi usoara.
Dupa cum ti-ai dat seama deja, exista o multitudine de variante pentru a pregati niste delicioase chiftelute la cuptor de legume, asa incat lasa-ti imaginatia sa zboare. Rezultatul nu poate fi altfel decat excelent!
Buna seara.
Am o intrebare va rog. Sigur orezul se fierbe doar 2 minute, sau eate o greseala.
Multumesc
Buna ziua. Nu este o greseala, intrucat orezul sta ulterior 30 de minute la cuptor, in chiftelute. Pofta buna!
Bună ziua!
Va rog sa-mi spuneti cu ce se poate inlocui lecitina.Sau se poate renunta la lecitina? Va multumesc!
Buna ziua! Nu am incercat reteta fara lecitina din soia, dar puteti incerca dvs. Pofta buna!
Buna dimineata, lecitina de soia se poate da si la un copil de 1 an jumate?
Buna ziua. Un medic pediatru este cel mai in masura sa va raspunda la aceasta intrebare, cereti intotdeauna sfatul medicului!
Bună seara! Foarte bună rețeta, și într-adevăr sănătoasă, la cuptor.
Mă întrebam însă ce aș fi putut să fac diferit de cum era în rețetă, întrucât prima serie, deși era rumenită, coaptă cum trebuie, s-a lipit de hârtia de copt și nu le-am putut desprinde cum trebuie. 🙁
Vă mulțumesc
Puteti incerca sa stropiti hartia de copt cu putin ulei vegetal sau sa o inlocuiti cu foi de silicon speciale pentru copt. Pofta buna!
Buna ziua. În Rep.Moldova face-ți livrare, daca fac comanda online?
Bună ziua!
Produsele și serviciile noastre sunt disponibile numai la nivel național.