Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cinci sfaturi pentru legume la grătar făcute perfect

Cinci sfaturi pentru legume la grătar făcute perfect

0
Cinci sfaturi pentru legume la grătar făcute perfect

Cinci sfaturi pentru legume la grătar făcute perfect

Vara este sezonul preferat al grătarelor, iar legumele nu au voie să lipsească de pe grătar! Gătitul legumelor pe grătar este o modalitate ușoară și foarte rapidă de a le da o aromă uimitoare. În plus, nu trebuie să îți faci griji dacă sunt prea arse sau nu sunt destul de bine făcute la mijloc – pentru că-ți poți da seama dacă sunt gata doar privindu-le. Iată câteva sfaturi pentru a găti niște legume la grătar perfecte.

1. Unge cu puțin ulei legumele

Legumele se usucă când dau de căldură fără puțin ulei. Înainte de a pune legumele pe grătar, stropește-le cu un strat subțire de ulei. Nu folosi prea mult – nu numai că adaugă calorii inutile, dar stropii de ulei pot provoca flăcări și arome grase. În plus, ungerea legumelor cu puțin ulei ajută condimentele să se lipească mai bine de ele. Pro-tip – dacă faci pe grătar felii de dovlecei, vinete, cartofi, țelină, pune legumele tăiate felii într-un bol mare de salată sau o cratiță cuprinzătoare, presară condimentele dorite, pune un pic de ulei și apoi agită legumele în bol până ce mirodeniile și uleiul se distribuie uniform pe acestea. Astfel câștigi timp și nu te mai complici cu cantitatea de ulei potrivită.

2. Află timpul corect de gătit pentru a preveni arderea

Unele legume sunt gata într-un minut sau două, în timp ce altele au nevoie de mai mult timp pentru a se găti. Legumele mai dense, cum ar fi cartofii, vor sta cel mai mult timp pe grătar. Dacă îi ții la căldură prea mare pentru prea mult timp, aceștia se vor arde la exterior, dar vor rămâne cruzi în interior.

Pentru a preveni arderea, pune întâi legumele la foc mare, apoi mută-le într-o parte mai rece a grătarului pentru a se termina de gătit. De asemenea, le poți găti în prealabil și apoi doar să le pui câteva minute pe grătar pentru a obține culoarea arămie la exterior.

3. Folosește frigărui sau un coș de grătar pentru legumele mici

Roșiile cherry, rondele de dovlecei și ciupercile sunt grozave pe grătar, dar cer puțin mai multă răbdare. Pentru a împiedica legumele mai mici sau tăiate în bucăți să se rostogolească sau să cadă prin grătar, străpunge-le în frigărui sau folosește un coș pentru grătar. Dacă nu ai un coș pentru grătar, poți plia pe jumătate o bucată de folie de aluminiu de 60cm și să îi strângi marginile pentru a crea o „buză”; acest „coș” va împiedica căderea alimentelor în timp ce primesc în continuare toată aroma dorită.

4. Taie legumele în bucăți mai mici pentru a se găti mai repede

Modul în care tai legumele dictează cât de repede se vor găti. Taie-le în bucăți mai mici dacă vrei să se gătească mai repede (și  folosește o frigăruie pentru a le pune pe grătar). Taie legumele rotunde, cum ar fi ceapa sau vinetele, în „rondele” subțiri – veți obține mai multă suprafață, ceea ce permite un exterior mai crocant și, deoarece sunt subțiri, se vor găti rapid. Taie legumele lungi, cum ar fi dovleceii sau vinetele, în scânduri (bucăți lungi și subțiri) pentru a se găti mai repede sau taie-le în jumătate pentru a le găti lent la foc mediu pe grătar.

5. Încearcă să le împachetezi

Nu ai răbdare să stai să verifici mereu legumele pe grătar? Încearcă să le gătești în pachete. Această metodă funcționează excelent pentru legumele dense, cum ar fi cartofii, cartofii dulci sau alte legume rădăcinoase. Pur și simplu pune o bucată de folie de aluminiu lungă de 60cm pe blat și acoper-o ușor cu spray antiaderent de gătit. Aranjează legumele feliate subțiri pe un singur strat, ușor suprapus, pe folie. Lasă o margine de 5cm pe toate părțile. Îndoaie folia și unește marginile împreună, formând un pachet. Pune pachetul pe grătar. Acoperă grătarul și lasă pachetul la gătit până când legumele sunt fragede (aproximativ 12 până la 15 minute, pentru cartofi). Când deschizi un pachet pentru a verifica coacerea, ai grijă la aburi.

Ține cont de aceste sfaturi și vei vedea că nu este deloc greu să faci chiar tu legumele perfecte la grătar! Încearcă-le vara asta – cu siguranță vei reuși să faci legumele să fie mult mai iubite și apreciate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.