Ciuperci umplute cu legume
Gateste 1-2 portii de ciuperci umplute cu legume pentru urmatoarea ta petrecere sau masa intinsa cu apropiatii si vei descoperi un aperitiv care face cu ochiul tuturor invitatilor (chiar daca nu contine pic de carne) si care are un gust delicios si aromat, de zile mari! Aceste ciuperci umplute cu legume sunt versatile (poti folosi orice alte legume ai la indemana in bucatarie si camara), nu contin gluten si pot fi facute in avans si bagate la cuptor chiar inainte de sosirea invitatilor la masa.
TIMP PREPARARE 35 minute
PORTII 4
TIP RETETA Aperitiv
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Ciuperci umplute cu legume
- 700 g ciuperci champignon
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 lingura otet balsamic
- 1/2 cartof dulce
- 1 ardei capia/gras
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- 4-5 rosii uscate
- 6-8 fire patrunjel
- 1 lingurita chimion pudra
- 1 lingurita boia afumata/dulce/iute
- sare
- piper
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Ciuperci umplute cu legume
- Preincalzeste cuptorul la 190º C.
- Curata si spala ciupercile champignon, apoi indeparteaza-le coditele, taie-le marunt si pune-le intr-un castron.
- Unge ciupercile cu jumatate din cantitatea de ulei vegetal si otetul balsamic (folosind o pensula de silicon), pune-le pe o tava tapetata cu hartie de copt (cu zona concava in sus), apoi da tava la cuptor timp de 8-10 minute.
- Curata, spala si taie marunt ceapa (alege una mai mica pentru aceasta reteta de ciuperci umplute), ardeiul capia/gras, rosiile uscate, usturoiul, cartoful dulce (pune-le in acelasi bol) si patrunjelul (pune-l in castronul cu ciuperci ramase).
- Intr-o tigaie incapatoare, incinge restul de ulei si soteaza ceapa, usturoiul, cartoful, ardeiul si rosiile uscate timp de cateva minute, pana cand incep sa se inmoaie.
- Adauga chimionul, boiaua afumata/dulce/iute, patrunjelul si coditele de ciuperci si mai lasa pe foc alte 2-3 minute.
- Pune sare si piper, dupa gust, apoi stinge focul.
- Scoate ciupercile din cuptor si scurge lichidul care s-a acumulat in tava.
- Umple cu o lingurita fiecare ciuperca si introdu din nou tava la cuptor, pentru alte 10-12 minute, apoi serveste ciupercile umplute imediat.
Observatii reteta Ciuperci umplute cu legume
- Poti da si mai multa savoare acestei retete de ciuperci umplute cu legume presarand deasupra (la final, dupa ce ai scos tava din cuptor) parmezan vegan.
- Poti modifica reteta, in functie de ce ingrediente ai prin casa: umple ciupercile cu fasole fiarta/din conserva, varza rosie, dovleac sau morcovi.
- Poti servi ciupercile umplute ca atare sau alaturi de sosul preferat.
- Poti pastra ciupercile umplute ramase la frigider timp de 3-4 zile, intr-o caserola acoperita.
Stiai ca?
- Cartofii dulci (pe numele lor latinesc, Ipomoea batatas) sunt originari din America Centrala si de Sud, existand dovezi arheologice (fosile) care le dovedesc existenta in urma cu 35 de milioane de ani?
- Cartofii dulci pot fi variati din punct de vedere al culorii: rosu inchis, maro, mov, portocaliu, albi?
- Cartofii dulci isi capata gustul prin incalzire: in cursul acestui proces, amidonul din ei e transformat in zahar (maltoza)?
- Poti controla dulceata cartofilor dulci prin metoda in care ii prepari: cu cat ii gatesti mai rapid, cu atat sunt mai putin dulci?
- Cartofii dulci snut bogati in fibre, vitamine (A, C, B-uri), minerale (potasiu,mangan, magneziu, cupru) si antioxidanti (betacaroten, care le da si culoarea intensa)? Un singur cartof dulce ofera o doza dubla de Vitamina A fata de cea recomandata zilnic.