Crutoane aromate

Nu mai cumpara crutoane din comert, nu au gustul si savoarea unora facute de tine, acasa, din ingrediente naturale, fara adaosuri de conservanti, pe care le poti condimenta dupa propriile preferinte. Incearca mai bine reteta noastra de crutoane aromate, care pot fi apoi folosite intr-o varietate de preparate culinare: salate, supe (supa crema de legume, supa crema de ciuperci, supa de dovleac, supa crema de rosii, supa crema de broccoli), rosii umplute, topping pentru tarte cu legume. In plus, facand in casa aceste crutoane aromate te asiguri ca folosesti toata painea veche din dotare si nu arunci nimic!
TIMP PREPARARE 10 minute
PORTII 20
TIP RETETA Garnitura
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Crutoane aromate
- paine proaspata/mai veche
- ulei de susan presat la rece
- rozmarin
- cimbru
- oregano
- coaja de lamaie rasa
- fulgi de usturoi
- sare
- piper macinat
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Crutoane aromate
- Taie felii painea, apoi taie fiecare felie in cubulete de 1×1 cm.
- Daca folosesti paine proaspata, las-o la uscat 20 de minute, dupa ce ai taiat-o cubulete.
- Preincalzeste cuptorul la 150o C.
- Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, inghesuie bine cuburile de paine.
- Amesteca, intr-un bol, sarea de mare, piperul, rozmarinul, cimbrul, oregano, coaja de lamaie rasa si fulgii de usturoi.
- Stropeste cubuletele de paine cu ulei de masline, cat se le nimeresti pe toate, apoi presara uniform deasupra amestecul de condimente preparat anterior.
- Amesteca bine si lasa spatiu intre crutoane, inainte de a da tava la cuptor, 5 minute.
- Cand crutoanele prind o crusta aurie, scoate-le din cuptor, lasa-le la racit complet si apoi depoziteaza-le intr-o caserola acoperita cu un capac.
Observatii reteta Crutoane aromate
- Alege paine cu seminte, integrala sau care contine cartofi, pentru a porni de la o baza deja gustoasa pentru crutoanele tale facute in casa.
- Adapteaza cantitatea restului de ingrediente folosite, in functie de cata paine ai la dispozitie.
- Nu folosi catei de usturoi zdrobiti – se vor arde la cuptor!
- Foloseste crutoanele aromate in supe crema (incearca retetele noastre de supa crema de linte rosie si cocos sau supa crema de dovleac) ori in salate – ca cea de primavara (cu dressing de mustar), pe care o gasesti pe blogul nostru.
- Adapteaza reteta pentru feluri dulci (budinci de tot felul, pe baza de paine), facand crutoane aromate pentru care folosesti doar uleiul vegetal, zahar brut si scortisoara.
Stiai ca?
- Uleiul de susan presat la rece este folosit adesea in bucataria asiatica si in medicina alternativa?
- Uleiul de susan presat la rece nu oxideaza atat de repede ca cel procesat la cald, deci are o durata de folosire mai lunga?
- Uleiul de susan presat la rece este o sursa excelenta de Vitamina E, dar are si acizi grasi nesaturati (utili in controlul hipertensiunii), zinc (contribuie la sanatatea osoasa), cupru (ajuta bolnavii de artrita reumatoida), magneziu (contribuie la sanatatea respiratorie), calciu (esential pentru prevenirea osteoporozei si migrenelor), fier si Vitamina B6?
- Uleiul de susan presat la rece poate fi folosit ca ulei de masaj? In plus, hidrateaza in profunzime pielea, previne imbatranirea precoce si poate fi folosit in tratarea arsurilor solare, alergiilor pielii si eczemei.
- In Roma si Grecia antica, crengute de rozmarin erau aruncate in morminte, la inmormantari, simbolizand dorinta celor ramasi in urma de a-i tine minte pe cei plecati?





