Acasă Am grijă de corpul meu Cum combatem sedentarismul?

Cum combatem sedentarismul?

0
Cum combatem sedentarismul?

Cum combatem sedentarismul?

 

Într-o lume unde tot mai mult din timpul de la muncă – dar și bună parte din cel petrecut acasă – trece cu noi așezați pe un scaun, în fața unui ecran, sedentarismul e undeva sus în topul inamicilor sănătății. De fapt, dacă problemele de sănătate ale erei industriale devin tot mai marginale astăzi, cele determinate de prea multă comoditate devin cele mai răspândite în zilele noastre.

 

Ce este sedentarismul?

Simplu spus, sedentarismul este „statul în exces”, atunci când petrecem prea mult timp stând jos și nefăcând nicio activitate fizică. E drept că munca de la birou poate fi deseori obositoare și stresantă – mai mult, de cele mai multe ori nu implică niciun efort fizic cu adevărat benefic pentru organism. Orele îndelungi petrecute încontinuu pe scaun cresc riscul bolilor cardiovasculare, diabetului, sindromului metabolic, aterosclerozei, obezității și mortalității în general. Ori, chiar în asociere cu obezitatea, sedentarismul poate favoriza  și anumite tipuri de cancer, precum cel de colon, de rinichi,de plămâni, endometrial sau ovarian.

Desigur, nu e chiar o informație șocantă ori cu totul nouă că inactivitatea fizică este un lucru dăunător. Ce nu este la fel de cunoscut însă este motivul pentru care se întâmplă. Intrând în niște termeni mai tehnici, un aspect pe care merită să îl subliniem este că imobilitatea scade activitatea enzimei „lipoprotein lipază”, pe fondul diminuării activității musculaturii. Această enzimă este esențială în metabolismul lipidelor, în absorbția glucozei în sânge și în producerea colesterolului HDL  (cunoscut și drept „colesterolul bun„). Scăderea activității acestei enzime duce așadar la potențarea problemelor metabolice amintite mai sus..

Tot mai multe studii recente arată o legătură între sedentarism și numărul în creștere al unor afecțiuni precum cancerul de colon ori bolile cardiovasculare. La nivelul vieții de zi cu zi nu resimțim într-un mod atât de evident consecințele sedentarismului, astfel încât avem impresia că nu reprezintă un pericol atât de mare. Însă, dacă ar fi să ne luăm după spusele unor cercetători dintr-un articol publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, sedentarismul poate fi considerat la fel de nociv ca fumatul.

Asta fără să enumerăm doar câteva din consecințele directe. Fără activitate fizică ardem mai puține calorii și cresc șansele de a lua în greutate. Mușchii își pierd din puterea și anduranța lor, întrucât nu mai sunt folosiți la adevăratul lor potențial. Sângele nu mai circulă la fel de ușor, metabolismul suferă schimbări iar balanța hormonală este, și ea, dezechilibrată.

Mai mult, inactivitatea fizică exacerbează stările de anxietate, tristețe sau depresie. Sedentarismul poate diminua abilitățile de gândire și învățare, poate scădea calitatea somnului și chiar poate contribui la dimunuarea densității osoase crecând riscul pentru osteoporoză și fracturi.

 

Combaterea sedentarismului

Ai putea crede că atâta timp cât o dată la două zile mergi la alergat câte 30 de minute, ar trebui ca asta să anuleze efectul statului jos și să compenseze pentru lipsa de activitate. Corpul uman însă nu funcționează ca un contabil de ore de sport și de calorii. Activitatea fizică intensă nu compensează pe deplin ore întregi de stat degeaba.

Asta nu înseamnă că nu ajută. Dimpotrivă, ne este recomandat. Un adult ar trebui să aibă măcar 150 de minute de activitate fizică intensă sau moderată pe săptămână – cu cât mai regulat la intervale de timp, cu atât mai bine.

Ridicatul în picioare la fiecare 50 de minute în timpul orelor de muncă, fie și pentru câteva minute are, de asemenea, o contribuție importantă. Un efort minim de a coborî, de pildă, cu o stație de autobuz mai devreme de destinația noastră și de a parcurge restul drumului pe jos chiar contează. Mai mult, încearcă să-ți rezervi cât mai des câte 20 de minute pentru o plimbare plăcută în parc sau unde îți place cel mai mult.

O plimbare viguroasă de cinci mile (aproximativ 8 km, n.r.) va face mai mult bine pentru un adult nefericit, dar altfel sănătos, decât toate medicamentele și psihologia din lume. (Paul Dudley White)

 

Combaterea sedentarismului nu e dificilă și tocmai aceasta este, probabil, marea problemă: pare atât de nesemnificativă, încât pare că nu ar merita efortul. Însă fiecare schimbare majoră începe cu un pas. Sau mai mulți. De fapt, recomandăm cât mai mulți pași și cât mai des!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.