Cum iti creste alimentatia gresita riscul de cancer – ce spun studiile?
Traim intr-o lume rapida, in care comunicarea, transportul, shopping-ul si alimentatia se fac pe repede-inainte, cautand solutii la indemana. Cand alegem cu ce sa ne umplem frigiderul, camara si farfuria, gustul ramane factorul nr. 1 pentru majoritatea consumatorilor, dar pretul si disponibilitatea alimentelor conteaza si ele – ceea ce transforma dieta contemporana intr-o cursa cu obstacole ultraprocesate, daunatoare sanatatii. Alimentatia noastra are un impact deloc de neglijat asupra riscului de a face cancer.
In articolul de fata am citit cele mai noi studii de specialitate care analizeaza legatura dintre mancare si temuta boala si iti explicam foarte clar ce trebuie sa ai mereu in frigier, in camara si in farfurie si ce ar fi bine sa cumperi si consumi cat mai rar spre deloc, pentru a tine cancerul la distanta.
De ce te imbolnavesti de cancer?
Cancerul este o boala provocata de substante cancerigene, care afecteaza in mod repetat genele si le modifica/distrug. Factorii de risc pot fi biologici (varsta, sex, tip de piele, defecte genetice), de mediu (radiatii UV, virusuri, bacterii), ocupationali (materiale radioactive, azbest, compusi chimici din metale si plastic) sau de lifestyle (fumatul, alimentatia, consumul de alcool). Majoritatea cazurilor de cancer nu apar dintr-un singur motiv, dar alimentatia este un factor de risc cancerigen care poate fi controlat!
Cum iti creste alimentatia gresita riscul de cancer?
Un studiu (publicat in mai 2019, de JNCI Cancer Spectrum) a estimat numarul nou de cazuri de cancer aparute in randul americanilor de peste 20 de ani si atribuibile unei diete nesanatoase ca fiind de 80.110 (echivalentul a 5,2% din numarul total de cazuri de cancer invaziv, proportie comparabila cu cea a cancerelor aparute din cauza alcoolului).
Temuta maladie provoaca 1 din 4 decese in SUA (fiind a doua cauza principala de deces in tara amintita), iar in jur de 1,7 milioane de americani au primit vestea ca sufera de cancer, in 2018. Studiul a analizat informatii legate de alimentatie (din perioada 2013-2016) si de incidenta a cazurilor de cancer (din 2015). Cea mai mare parte dintre cazurile de cancer aparute in randul participantilor ca urmare a alimentatie (38,3%) a fost reprezentata de cancerul colorectal.
Cercetarea amintita a descoperit ca 7 factori alimentari au contribuit la aparitia cancerului in randul acestor persoane: un consum prea mic de cereale integrale, fructe, legume si lactate, dublat de o prezenta in exces a carnii rosii si procesate si bauturilor cu adaos de zahar. Sa le luam pe rand!
Cereale integrale
Cerealele procesate – cum este faina alba – nu contin toti nutrientii din boabe, rafinarea eliminand elemente ca Vitamina E, cuprul, zincul, seleniul, lignanii, fitoestrogenii (care au proprietati anti-cancerigene, conform specialistilor) si fibrele (care alimenteaza bacteriile sanatoase din intestin si fermenteaza, transformandu-se in acizi grasi cu lant scurt, care pot preveni cancerul, ajuta digestia si scad inflamatia). Iar un colon sanatos este un colon neinflamat: reactiile inflamatorii exista pentru a omori bacteriile din organism, dar inflamatia cronica poate distruge si celulele proprii, ducand la aparitia cancerului.
Afla totul despre fibre si 24 de surse vegetale din care le poti lua zilnic!