Acasă Sport și fitness Cum ne afectează timpul petrecut pe ecrane sănătatea?

Cum ne afectează timpul petrecut pe ecrane sănătatea?

0
Cum ne afectează timpul petrecut pe ecrane sănătatea?

 

Există multe tipuri de ecrane care concurează pentru atenția noastră, cum ar fi televizoarele, computerele, tabletele și, nu în ultimul rând, smartphone-urile. Pe lângă beneficiile pe care acestea le aduc vieții de zi cu zi, se poate să ne afecteze sănătatea timpul petrecut pe ecrane în vreun fel?

Un studiu recent, publicat în revista BMC Public Health, a descoperit că există asocieri între timpul petrecut în fața dispozitivelor și nu puține efecte negative, cu impact și direct, și indirect asupra sănătății noastre.

Timpul petrecut în fața ecranelor


Cercetările au arătat că există legături între privitul la TV pentru un timp îndelungat și obezitatea și diabetul de tip 2, precum și metabolismul anormal al glucozei. O explicație este faptul că petrecerea unei perioade lungi de timp în fața televizorului este deseori asociată cu mâncatul nesănătos, cum ar fi consumul de fast-food și de alimente ce conțin niveluri ridicate de sare, zahăr și grăsimi saturate.

În studiul menționat mai sus, timpul petrecut de participanți în fața ecranelor a fost împărțit în 3 categorii: ușor, moderat și intens (light, moderate, heavy use). Persoanele cu un timp de utilizare intens, adică o medie de 17,5 ore pe zi în fața ecranelor, au avut cele mai grave probleme de sănătate și cele mai nesănătoase tipare dietetice. Aceștia au declarat că mănâncă mai puține fructe și legume și mai multe dulciuri și fast-food, au foarte puțină activitate fizică sau deloc, dorm cel mai puțin, calitatea somnului e foarte slabă și au parte de cel mai mult stres, comparativ cu celelalte două categorii.

S-a ajuns la concluzia că televizorul și smartphone-ul afectează mai mult sănătatea și dieta decât computerul, tableta sau dispozitivele conectate la TV. Echipa a constatat, de asemenea, că vizionarea mai multor episoade ale unui serial sau a mai multor emisiuni diferite în succesiune rapidă a fost asociată cu modele alimentare slabe și cu creșterea stresului.

Social media


Social media este un alt aspect esențial pentru viața noastră. Ne ajută să rămânem în contact cu prietenii noștri, să ne promovăm munca și să urmărim ultimele știri. Ce impact au rețelele sociale asupra sănătății noastre mentale și fizice? Este timpul să faceți o pauză de la a fi permanent online?

Social media poate afecta sănătatea mentală. O serie de studii au legat utilizarea rețelelor sociale de niveluri crescute de depresie, anxietate și izolare. Utilizatorii sunt în pericol de a claca sub presiunea standardelor de frumusețe și de succes inaccesibile prezentate online. De fapt, cercetătorii au văzut că utilizatorii care își verifică frecvent conturile prezintă un risc de depresie de peste două ori mai mare decât colegii lor mai puțin orientați către social media.

Acest lucru se poate datora parțial faptului că rețelele sociale creează o nevoie artificială de a fi disponibil 24/7, pentru a răspunde instantaneu la mesaje. Însă această atitudine creează o cantitate inutilă de stres, care afectează bunăstarea emoțională. Cercetătorii au dovedit că angajamentul nostru față de platformele de socializare ne poate afecta negativ viața creativă și profesională.

Și, în ciuda faptului că astfel de platforme ar trebui să ne îmbunătățească sentimentul de conectivitate cu alte persoane, s-a demonstrat că acestea au efectul opus: îi fac pe utilizatori să se simtă mai singuri și mai izolați.

O prezență prea activă pe rețelele de socializare își poate pune amprenta nu doar asupra sănătății noastre mentale, așa cum am menționat mai sus, ci și asupra sănătății noastre fizice – în special prin modificarea tiparelor noastre de somn (citește și Cinci trucuri pentru un somn mai liniștit).

Situația medicală în care ne aflăm în prezent evidențiază faptul că viața noastră este mediată pe deplin de ecrane. Însă acesta ar putea fi un moment bun să ne gândim la cum ar putea arăta o viață sănătoasă, conectată tehnologic, dar unde ecranele nu sunt singurul mod în care interacționăm și facem totul în viața noastră, ci sunt doar o componentă secundară. Putem începe prin simplul fapt de a conștientiza timpul pe care îl petrecem conectați la tehnologie. Apoi, putem încerca să îl planificăm, să îl reducem sau să avem perioade de „detox”, în care luăm o pauză de câteva zile de la dispozitive. Fiecare astfel de mic pas contează și vine cu schimbări pe care, cu siguranță, le veți sesiza destul de rapid.

Articolul precedent Humus verde
Articolul următor Salată de toamnă cu Quinoa
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.