Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum să facem față asteniei de primăvară

Cum să facem față asteniei de primăvară

0
Cum să facem față asteniei de primăvară

Cum să facem față asteniei de primăvară

Trecerea de la iarnă la primăvară, combinată cu schimbarea orei și cu creșterea temperaturii, îți pot afecta corpul și starea generală de bine. Această afecțiune de sezon este des întâlnită în rândul oamenilor și  se datorează în principal faptului că trebuie să ne adaptăm vremii în schimbare, iar acest lucru consumă o parte mai mare din resursele noastre de energie. Ca urmare a acestor procese de adaptare, organismul nostru trece printr-o reajustare hormonală.

 

Despre astenie

Unul dintre stimulii care ne influențează starea generală este lumina naturală, care ajută în sincronizarea ciclurilor și proceselor interne care au loc în corp. Atunci când intrăm în contact cu mai multă lumină de-a lungul unei zile, corpul nostru emană serotonină, cunoscută drept „hormonul fericirii”. Dat fiind că în timpul iernii timpul în care ne bucurăm de lumină naturală este limitat, efectul se inversează – organismul secretă niveluri mai mari de melatonină, cunoscut de altfel drept hormonul somnului. Astfel, pe măsură ce zilele se prelungesc în această perioadă, se creează un dezechilibru hormonal, pentru care organismul nostru consumă mai multă energie ca de obicei.

De asemenea, primăvara vine și cu schimbări în ceea ce privește umiditatea sau presiunea aerului. Astenia este caracterizată de un episod temporar de epuizare fizică și psihică, care ar trebui să treacă într-o perioadă relativ scurtă. În caz contrar, te poți consulta cu un specialist.

Pe lângă senzația de oboseală, putem trece și prin episoade de iritabilitate, lipsă de apetit și energie, dureri de cap sau dificultăți în concentrare. Depinde însă de la persoană la persoană în ce măsură ne afectează schimbarea vremii. Unele persoane sunt mai afectate, iar în cazul altora, creșterea orelor din zi și a nivelului de lumină naturală poate avea un efect pozitiv, de revigorare.

 

Cum să diminuăm astenia

Ține cont că astenia nu este despre a vindeca, ci despre a adapta. Astenia nu reprezintă decât o perioadă de tranziție. Astfel, în loc să faci o schimbare drastică a stilului tău de viață, încearcă să introduci mici obiceiuri sănătoase pentru a reveni la starea de bine de dinainte.

Exercițiile fizice regulate ne ajută să scăpăm (nu doar în perioada de astenie) de senzația de apatie, oboseală și de somnul nesatisfăcător. Mai mult, sportul moderat ajută la secreția de dopamină și serotonină, hormoni care îți vor crește starea de bine. În perioadele de astenie poate că suntem mai tentați să bem o cafea în plus, însă astfel de obiceiuri repară problema doar pe termen scurt. În schimb, adoptă treptat un stil de viață mai sănătos și o rutină de exerciții fizice care să îți sprijine starea de bine pe termen lung.

Un rol la fel de important îl joacă însă alimentația. O dietă adecvată poate oferi organismului toți nutrieții necesari bunei funcționări a sistemului imunitar, reducând astfel efectele asteniei. Este important să ne luăm vitaminele și mineralele din produse de calitate, hrănitoare, de ajutor în această perioadă fiind cele bogate în vitaminele C, D și E, magneziu, fier și calciu. În ajutorul tău vin primăvara legumele și fructele de sezon, precum legumele cu frunze verzi (urzici, leurdă, hasmațuchi, spanacul), ridichile, salata verde sau căpșunile, afinele și cireșele. Nucile și semințele nu ar trebui nici ele să lipsească, fiind bogate în grăsimi sănătoase, vitamina E, magneziu și seleniu. Iar expunerea la soarele plăcut de primăvară poate fi o adevărată terapie pentru trup și suflet.

De asemenea, respectă toate cele trei mese ale zilei, ora lor, dar și ordinea în care ar trebui să le consumi. Asigură-te că-ți oferi un mic dejun hrănitor, plin de nutrienți și fibre, dat fiind că acesta reprezintă baza energiei tale pentru toată ziua. Pe parcursul zilei, celelalte două mese ar trebui să se reducă treptat în carbohidrați, ajungând la o cină ușoară, luată cu cel puțin două ore înainte de a te culca, pentru a evita declanșarea proceselor digestive în timpul somnului.

 

Acum că ai aflat mai multe despre astenie, dar și moduri prin care să treci cu bine prin schimbarea anotimpului, nu uita să îți asculți corpul, să îl ajuți în procesul de adaptare și să îi oferi destulă lumină naturală și timp în aer liber. Iar bucuria și starea de bine vor veni de la sine!

Articolul precedent Tapas – aperitiv la superlativ
Articolul următor Cum ne refacem organismul după masa de Paște
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.