Curry cu linte verde la cratita
Reteta de curry cu linte verde la cratita este o mancare cu un usor aer exotic, satioasa si plina de nutrienti. Boabele de linte verde care nu se strivesc in timpul prepararii si ii dau o textura interesanta, in contrast cu finetea matasoasei creme de cocos. Poti sa o servesti celor dragi ca fel principal, simpla sau alaturi de orez ori salate.
TIMP PREPARARE 45 minute
PORTII 4
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Curry cu linte verde la cratita
- 1 cana linte verde
- 1 morcov
- 5 linguri pasta de rosii
- 1 ceapa
- 5 catei usturoi
- 1 lingurita boabe de mustar
- 1/2 lingurita chimion
- 1 lingura curry/garam masala
- 1 lingura boia dulce
- un praf de piper cayenne
- 3 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
- 1 conserva crema de cocos
- sare
- apa
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Curry cu linte verde la cratita
- Lintea se pune la inmuiat in apa pentru 8 ore inainte de a fi gatita.
- Se toaca marunt morcovul, usturoiul si ceapa si se pun intr-o cratita cu uleiul de masline pentru a le cali.
- Imediat, adaugi si boabele de mustar, chimionul, praful de curry si boiaua dulce, apoi le lasi la foc mic, amestecand din cand in cand.
- Cand boabele de mustar au inceput sa pocneasca, adaugi in cratita lintea scursa, pui apa cat sa o acopere si presari deasupra putina sare.
- Preparatul se lasa la fiert la foc mic timp de 30 de minute cu capacul pus, apoi se adauga restul ingredientelor (crema de cocos, pasta de rosii, piperul) si se potrivește de sare (daca mai este cazul).
- Poti servi acest curry cu linte verde la cratita alaturi de orez sau salate.
Observatii reteta Curry cu linte verde la cratita
- Inmuierea lintei inainte de preparare are rolul de a spori calitatile digestive ale acesteia si a-i micsora timpul de fierbere, asadar nu sari peste acest pas.
- Exista pe piata mai multe tipuri de linte: rosie, verde, neagra sau maro (primele doua tipuri sunt cele mai cunoscute si pot fi gasite pe site-ul Sano Vita). Fiecare tip de linte are un gust specific si utilizare in anumite preparate, dupa consistenta rezultata dupa fierbere. De exemplu, in cazul de fata, lintea verde este considerata de consumatori cea mai gustoasa dintre varietatile existente, datorita gustului usor piperat. Desi dureaza ceva mai mult pana fierbe, boabele isi pastreaza forma, nu se zdrobesc, motiv pentru care se foloseste cu preponderenta in salate si mancaruri cum este cea prezentata de noi.
Stiai ca?
- Lintea are de 7 ori mai mult fier decat spanacul si de 3 ori mai mult calciu decat majoritatea cerealelor?
- Lintea reprezinta o sursa importanta de proteine si de fibre solubile pentru organismul uman?
- Boabele de linte nu contin deloc grasimi, in schimb au capacitatea de a ajuta la reducerea colesterolului rau?
- Lintea este un aliment indicat mai ales in dieta sportivilor, in special in perioada de antrenamente si inainte competitiilor? Specialistii afirma ca acest aliment poate sa creasca rezistenta fizica la efort.
- Lintea, spre deosebire de multe alte alimente, nu numai ca nu se interzice, dar este chiar indicata pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza? Acest lucru se intampla datorita cantitatii ridicate de fier din compozitia boabelor.