Acasă Am grijă de corpul meu De ce și cum să încurajăm copiii să se apuce de un sport, să îl continue și să îl iubească

De ce și cum să încurajăm copiii să se apuce de un sport, să îl continue și să îl iubească

0
De ce și cum să încurajăm copiii să se apuce de un sport, să îl continue și să îl iubească

 

Sportul este unul dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltării noastre, iar un început de la o vârstă cât mai fragedă ne asigură de faptul că o să creștem copii sănătoși care vor deveni adulți responsabili, activi și fericiți. Dacă le dăm șansa copiilor noștri să facă mișcare, să practice un sport, îi vom ajuta cu adevărat să aibă o dezvoltare echilibrată, sportul aducându-le multe beneficiile fizice, emoționale, sociale și educaționale.

În toți anii în care am antrenat la academia de fotbal care îmi și poartă numele sau în cadrul altor cluburi sportive, am lucrat cu aproximativ 3000 de copii. I-am urmărit la antrenamente, i-am încurajat la competiții, le-am cunoscut părinții, iar din toată experiența adunată ca fotbalist, antrenor și părinte a trei băieți, am extras o serie de sfaturi pe care să le pot adresa părinților, și pe care vi le împărtășesc mai jos.

 

Un copil nu trebuie să facă performanță în sport pentru a fi sănătos

Sportul ne ajută pe toți în ceea ce privește sănătatea, aici pot spune că nu mai încape nicio îndoială. Sportul, mișcarea adaptată în funcție de vârstă, dar și de preferințe, ne ajută în desfășurarea celorlalte activități de zi cu zi. De exemplu, după un antrenament, copiii au un creier mai oxigenat, iar substanțele pe care le degajă organismul în timpul sportului le vor îmbunătăți toate deciziile pe care le iau. În timpul și după o activitate sportivă, organismul secretă endorfine și dopamină (hormonul fericirii) prin punerea în mișcare a mușchilor și solicitarea corpului, ambele substanțe inducând sentimentul plăcut al mulțumirii. Nu degeaba marii campioni de șah fac antrenamente fizice, prin alergare înainte de jocuri – fiindcă sportul ajută în orice tip de activitate, fizică sau mintală.

Cel mai important lucru pe care l-aș aduce în atenția părinților este că un copil nu trebuie să facă performanță sportivă ca să fie sănătos. Desigur, dacă își dorește acest lucru și este dedicat sportului pe care îl practică, perseverența este de încurajat, chiar dacă este nevoie și de un sprijin corespunzător, deoarece performanța în sport poate să presupună și sacrificii. Însă nu toată lumea, nu toți copiii pot alerga 2, 5, 10 km. Pot în schimb să meargă pe bicicletă, să se joace badminton, să facă drumeții pe munte, orice ar vrea copilul, este mai mult decât esențial!

 

Sportul nu exclude școala

Desigur, toate acestea trebuie să meargă în paralel cu școala. Nu ar trebui să-ți lași copilul să neglijeze școala, oricât de talentat ar fi, nu există sport fără școală. Cele două merg braț la braț, fiindcă așa cum am amintit mai devreme, este chiar indicat să ne oxigenăm creierul și să completăm activitatea intelectuală, educativă, cu cea fizică. Copilăria reprezintă perioada în care ne dezvoltăm capacitatea de efort și în care tot organismul se dezvoltă în funcție de cât ne mișcăm.

Sportul se face echilibrat, în paralel cu școala, dar și cu alte pasiuni sau hobby-uri. Însă dacă ne lăsăm copiii exclusiv la nivelul jocurilor pe calculator, nu se vor dezvolta cum trebuie, iar mișcarea îi va ajuta în orice job și-ar alege. Și medicii, managerii sau politicienii fac sport!

 

Fii un exemplu pentru copilul tău și ai răbdare cu el

Așa cum ne învățăm copiii să mănânce sănătos, tot așa trebuie să procedăm și cu sportul, pentru că nu îl ajută doar în prezent, ci îl va ajută pentru tot restul vieții. Sportul îi modelează sănătatea și corpul viitorului adult și nu ai voia ca părinte să neglijezi acest aspect pe motiv că nu are talent sau că nu i-ar plăcea. Nu, cumva trebuie să îl ambiționezi, să îl „păcălești” chiar, să îl ajuți să își găsească sportul favorit.

Un lucru prin care poți reuși asta este să îi faci cunoștință cu cât de multe sporturi poți. Este chiar recomandat ca, după vârsta de 5 ani, copilul să încerce toate sporturile, să le ia pe rând, să vadă ce îi place, la ce se pricepe, iar la un moment dar, cu răbdare și încurajare din partea părinților, va spune ce îi place cu adevărat și cu ce sport ar vrea să continue mai departe. Așa că, dacă vă puneți și voi întrebarea pe care mi-o adresează unii părinți, anume „Copilului meu nu îi place fotbalul, ce să fac?”, atunci nu este nicio problemă, puteți să îl duceți la baschet, volei, handbal, înot – toate variantele sunt de recomandat.

Însă toate încercările noastre de a ne motiva copiii sunt de prisos dacă nu ne folosim de puterea exemplului. Exemplificându-le și arătându-le copiilor cum se face sport, când și ce tipuri de sport pot practica, atunci jumătate din munca de convingere este deja făcută. Așa, ei au la cine să se raporteze, au un exemplu și o sursă care să îi inspire și care să le ghideze deciziile.

 

Sportul cultivă spirtul de echipă și de fairplay

Sportul dezvoltă în fiecare copil spiritul de fairplay, îi dă înțelepciune, siguranță în propriile forțe, iar succesele câștigate pe parcurs, fie ele cât de mici, îl vor face să se simtă mândru, apreciat și că face parte dintr-o echipă, dintr-un colectiv.

De asemenea, pot spune că sportul ne ajută să îi învățăm pe copii să termine lucrurile începute, să ducă tot ce încep la bun sfârșit și, până la urmă, să fie cinstiți și să își îndeplinească promisiunile. La noi în fotbal, de exemplu, degeaba ai făcut o fază frumoasă dacă nu ai finalizat-o cu un șut la poartă, indiferent că-i gol sau nu, trebuie să termini faza, să finalizezi ce ai început și să fii determinat până în ultimul moment să o faci.

 

Unde mai avem de lucrat?

Într-un final, consider că este important să amintesc și la ce mai avem de lucrat, dar nu ca părinți, ca indivizi, ci și ca societate. În primul rând, avem nevoie de o strategie la nivel de țară, acolo unde avem acum probleme. Oriunde aș avea posibilitatea să le vorbesc oamenilor, mereu ridic problema sportului de masă, a încurajării oamenilor să facă sport, indiferent de vârstă sau posibilități. Peste tot în lume există programe ample de încurajare a oamenilor să se miște, în multe țări există și campusuri în mai toate orașele sau la marginea acestora cu unul-două terenuri pe care oricine poate veni și practica un sport sau să se miște câteva minute pe zi, atât cât pot, iar mulți o fac.

În al doilea rând, ar trebui să venim cu o soluție la problema orelor de sport. Pe lângă faptul că sunt puține, fiindcă ar fi nevoie de cel puțin 3 ore pe săptămână de educație fizică, copiii aduc mereu scutiri sau găsesc scuze pentru a scăpa de ora de sport. Astfel, ar trebui să găsim soluții să îi motivăm atât pe elevi, dar și pe părinți să fie mai implicați în orele de sport, fie ele în cadrul școlii sau în afara ei.

 

Un singur lucru mai amintesc, implicați-vă alături de copii în activități sportive și asigurați-vă că aveți grijă de modul în care mănâncă și fac mișcare, fiindcă doar așa vom putea crește adulții de mâine de care aminteam și la început – responsabili, activi și fericiți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.