Acasă Ghid de nutriție Descopera 20 de utilizari ingenioase ale otetului, in gospodarie!

Descopera 20 de utilizari ingenioase ale otetului, in gospodarie!

0
Descopera 20 de utilizari ingenioase ale otetului, in gospodarie!

otetAm scris deja un articol despre 30 de trucuri in gospodarie, folosind 10 alimente obisnuite, printre care si otetul. Pentru ne plac ideile ingenioase si apreciem trucurile care folosesc ingrediente naturale, fara chimicale, ne-am gandit sa adunam laolalta si 20 de utilizari casnice pentru otet. Foloseste otet alb, are aciditate de 10% si este cel mai eficient in curatare si dezinfectare. Citeste articolul nostru de mai jos pentru a le descoperi toate cele 20 de idei utile, apoi pune-le in aplicare de fiecare data cand ai nevoie!

1. Scapa de petele de mucegai. Curata locul afectat (gresie/faianta, mobila, haine, perdele de dus, suprafete vopsite, mobilier de gradina, lambriuri de lemn) cu o carpa inmuiata in otet.

2. Curata scurgerea de la chiuveta, cada sau dus. Scapa simplu de mirosurile si de acumularile de pe teava scurgerii si dezinfecteaz-o de bacterii: folosind o palnie, toarna ½ cana de bicarbonat de sodiu pe teava, urmata de o cana de otet; dupa ce spuma dispare, lasa robinetul sa curga, cu apa fierbinte, timp de 5 minute; porneste si apa rece si lasa alte 5 minute.

otet chiuveta3. Reda stralucirea obiectelor de argint. Intr-un pahar, pune inelul, bratara sau colierul de argint pe care vrei sa le cureti (foloseste doar bijuterii simple, fara pietre) si adauga deasupra 2 linguri de bicarbonat de sodiu si ½ cana de otet. Lasa totul la inmuiat 1-2 ore, clateste-le cu apa rece si sterge-le bine cu o carpa moale.

4. Sterge praful de pe ecrane de laptop si televizor. Amesteca otet si apa in parti egale, intr-un bol, inamoaie o carpa curata de microfibra in ea si sterge ecranele.

5. Curata jaluzelele orizontale. Amesteca otet si apa fierbinte in parti egale, intr-un bol, pune-ti o manusa de bumbac (una pentru gradinarit este perfecta), inmoaie-ti degetele in amestec si trece-le peste fiecare lamela in parte, clatind manusa cu apa curata.

Stiai ca otetul are termen de garantie aproape nelimitat? Acidul din el il conserva ani buni si nu trebuie tinut la frigider.

6. Scapa de mirosul invechit. Daca ai un geamantan, o cutie de mancare sau un portbagaj care a capatat un miros urat, tot otetul e solutia. Pune cateva felii de paine imbibate in ulei in locul respectiv (pur si simplu sau intr-un castron) si lasa-le asa 1-2 zile.

otet sare bocanci7. Curata petele de sare de pe bocanci. De inesteticele pete albe care acopera incaltamintea iarna scapi tot cu otet: sterge petele proaspete sau vechi cu o carpa moale, inmuiata in otet, pentru a le curata complet.

8. Lustruieste foarfeca si desfacatorul de conserve. Cea mai buna solutie pentru a curata o foarfeca lipiciosa sau un desfacator de conserve murdar nu este apa, ci otetul. Sterge-lamere foarferii cu o carpa inmuiata in otet si apoi cu una uscata. Curata bine lamele desfacatorului cu o periuta de dinti veche inmuiata in otet.

9. Curata caramida. Peretii interiori, un semineu decorativ sau functional, o pardoseala de caramida – toate pot fi lustruite prin curatarea cu un amestec de 1 cana de otet la 4 litri de apa.

10. Mascheaza urmele de pe mobila. Scapa de zgarieturi pictandu-le cu un amestec de otet si iod (mai mult iod, daca mobila este mai inchisa, evident), in care inmoi o pensula subtire. Scoate petele in forma de cerc alba de pe mese frecand zona, in directia fibrie lemnoase, cu un amestec de otet si ulei de masline (parti egale).

otet mobila piele11. Reconditioneaza mobilierul de piele. Fa-ti canapeaua sau fotoliul de piele sa arate ca noi cu ajutorul otetului: intr-o sticla de plastic cu pulverizator, toarna parti egale de otet si ueli de in fiert, amesteca-le bine si pulverizeaza-le; intinde solutia pe piele cu o carpa moale, las-o sa actioneze cateva minute si curata locul cu o carpa curata.

12. Dezinfecteaza tocatorul de lemn. Sterge tocatorul dupa fiecare utilizare cu otet, pentru a tine la distanta bacteriile care provoaca toxiinfectii alimentare ( coli, salmonela, stafilococi). Pentru o curatare mai profunda, presara pe intreaga suprafata bicarbonat de sodiu, stropeste cu otet, lasa-le sa faca spuma si sa actioneze 5-10 minute si clateste cu apa rece.

13. Curata cuptorul cu microunde. Pune inauntru un castron de sticla cu 1 cana de apa si ¼ cana de otet, porneste cuptorul la temperatura maxima, timp de 5 minute, apoi lasa-l la racit in interior. Cand castronul e rece, sterge peretii interiori ai cuptorului cu un burete inmuiat in solutia din vas.

otet baie curata14. Curata tot in baie. Pentru a avea robinete cromate, bare pentru prosoape si capete de dus ca noi, freaca-le cu o carpa moale inmuiata in otet. Oglinda din baie se curata la fel de bine daca e stropita cu otet si frecata bine cu o carpa moale. Usile glisante ale cabinei de dus se curata bine daca sunt frecate cu un amestec de ½ cana otet, 1 cana amoniac, ¼ cana bicarbonat de sodiu si 4 litri de apa calda. Pentru sine culisante impecabile in cabina de dus, stropeste-le bicarbonat de sodiu si otet si freaca-le bine cu o periuta de dinti veche. Elimina petele de pe vasul de toaleta pulverizand peste tot otet si lasand sa actioneze 30 de minute, inainte de a sterge bine.

15. Curata bine termosul. Umple-l cu apa calda, ¼ cana otet si 1 lingura de boabe de orez. Pune-i capacul si agita-l bine, apoi clateste-l si lasa-l la uscat complet.

16. Elimina calcarul din fierul de calcat. Depunerile minerale pot strica, in timp, fierul de calcat. Pentru a-i pastrea rezervorul curat, umple-l periodic cu otet, fixeaza-l la temperatura maxima si apasa pe butonul de aburi 5-10 minute, pana se evapora tot otetul. Repeta procedura, umpland rezervorul cu apa de data aceasta.

otet oale curate17. Scoate petele de pe oalele metalice. Petele de pe fundul oalelor de inox se curata daca le lasi 30 de minute la inmuiat in otet, apoi le speli cu apa calda si sapun lichid. Pentru oalele de aluminiu care s-au patat inauntru de la alimentele acide, toarna apa cat sa acopere zona si adauga 1 lingurita de otet la fiecare cana de apa; pune vasul la fiert cateva minute, apoi clateste-l cu apa rece. Petele exterioare de pe vasele metalice de orice fel devin istorie daca le acoperi cateva minute cu o pasta din parti egale de faina si sare, legata cu otet; clateste apoi locul cu apa calda. De petele incapatanate de mancare intarita de pe tavile termorezistente scapi daca le umpli cu un amestc 4:1 de apa si otet si le dai la cuptor, pana cand clocoteste apa; dupa alte 5 minute, inchide cuptorul; dupa racire, se vor curata foarte usor.

18. Dezlipeste tapetul de pe perete. Cand vrei sa dai jos un tapet vechi, otetul te ajuta din nou: stropeste-l cu o solutie 1:1 de apa si otet, pana se imbiba bine, asteapta cateva minute, apoi razuieste-l cu o racleta speciala de tapet.

otet pisica19. Drege accidentele animalelor de companie. Curata un covor sau un pres patat de urina turnand otet direct pe pata, sterge cu un prosop, toarna din nou otet si apoi lasa zona sa se usuce la aer.

20. Ajuta-ti rufele. Poti inlocui balsamul de rufe cu otet alb (atentie, otetul de mere poate pata rufele!): 1 cana de otet alb la fiecare spalare va catifela tasaturile, va inviora culorile si va dezinfecta hainele. Daca fierul de calcat s-a incins prea mult si maneca unei camasi sau tivul unui pantalon au devenit lucioase, freaca-le imediat cu o carpa inmuiata in otet si sterge-le cu un prosop curat, pana cand dispare luciul. Daca ai fost la o petrecere unde s-a fumat, poti scoate mirosul dintr-o rochie sau un costum agatandu-le deasupra cazii pin care torni 1 cana de otet si restul apa fierbinte; inchide usa la baie toata noaptea. Daca puiul tau si-a murdarit tricoul cu un creion colorat cerat, freaca zona patata cu o periuta de dinti veche, inmuiata in otet, apoi spala normal. Petel de sange se curata pe loc, imbiband tesatura patata in otet si spaland-o dupa 10 minute, cu apa rece

Stiai ca otetul balsamic autentic este produs doar in orasul italian Modena, din struguri albi Trebbiano? Prin maturare (in butoaie de castan, ienupar, stejar sau dud), se obtine otet tradizionale vecchio (cel putin 12 ani vechime) si otet tradizionale extra vecchio (minim 25 de ani vechime).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.