Între zahăr alb și zahăr brun, alege zahărul brut

Timp citire:

zahăr alb și zahăr brunȘtii și tu că nu este tocmai ceea ce ai numi un aliment „sănătos”, dar e foarte greu să scoți zahărul cu totul din viața ta. Mai ales când multe dintre produsele pe care le cumperi conțin zahăr fără ca tu măcar să bănuiești  – am mai scris despre asta chiar aici.

Pentru cafeaua de dimineață, pandișpanul acela delicios cu vișine, tortul de ziua copilului plin cu ciocolată ori în dulcețurile și compoturile de la sfârșit de vară, zahărul își face loc în dieta multora. Iar dacă tot accepți că nu poți scăpa de el cu totul, atunci începi să te gândești care este varianta cea mai puțin dăunătoare pe termen lung: alb, brun sau brut?

Mai întâi, însă, câteva informații generale:

Zaharurile naturale au fost dintotdeauna, peste tot. Zahărul adăugat e un nou venit

Fie că vorbim de fructoza din fructe, lactoza și galactoza din lactate sau maltoza din orz, zaharurile se găsesc natural în alimentația noastră, dintotdeauna. Ele nu sunt un lucru rău, avem nevoie de ele.

Zahărul adăugat, rafinat, și-a făcut apariția în alimentația populației relativ „recent”, dacă ne raportăm la scara mare a istoriei umanității. Produs încă din vremea antichității în subcontinentul indian, zahărul ajunge în Europa în timpul Evului Mediu. Fiind foarte rar și scump, multă vreme a fost destinat exclusiv nobililor sau celor bogați, asemenea condimentelor rare.

În ultimul secol însă, zahărul adăugat s-a răspândit mai mult decât ne puteam imagina vreodată. Dulciurile și băuturile cu mult zahăr nu mai sunt doar pentru ocazii speciale, iar zahărul nu se mai găsește acum doar în acestea, ci și în unele produse la care nu ai fi avut vreo bănuială – cereale, iaurturi, condimente sau biscuiți.

 

Cât de nesănătos este zahărul

Răspunsul scurt este „depinde”. Asemenea majorității produselor, consumul în exces are consecințe nefaste asupra sănătății. În diverse studii, persoanele care consumă mult zahăr în fiecare zi au șanse mai mari să dezvolte diabet, cancer sau depresie.

Cel mai des, însă, zahărul poate duce la obezitate – în special zahărul din băuturi.

Recomandarea Food and Drugs Association din SUA este de consum maxim de 50g/zi, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă un maximum de 25g/zi. Așadar, înainte de a cumpăra produsele, trebuie să ne uităm și pe cutii la ingrediente pentru a vedea cantitatea de zăhăr în grame.

 

Și atunci? Ce zahăr ar trebui să consum: alb, brun sau brut?

Zahărul poate să nu producă efecte nefaste  dacă este consumat cu moderație. Iar, cum perioada aceasta este și cea în care obișuim să facem gemurile și compoturile, ne întoarcem tot către zahăr pentru a da gustul lui dulce. Singura întrebare: ce tip de zahăr să alegem? Care dintre ele este mai sănătos?

Cel mai mai important aspect de reținut este acela că zahărul brut este cel mai puțin procesat dintre cele trei și conține, din acest motiv, o doză de minerale mai mare (fier, calciu, magneziu, potasiu). Asta, însă, doar într-o măsură de 1-3% – așadar nu ne putem aștepta la diferențe semnificative.

Spre deosebire de acesta, zahărul alb sau brun, care sunt pe deplin procesate, oferă corpului doar calorii „goale”. Cu atât mai mult, zahărul alb este tratat cu diferite substanțe pentru a obține această culoare, precum dioxid de sulf, acid formic sau fosforic, care pot fi dăunătoare pentru organism. Nu te aștepta nici la diferențe foarte mari între zahărul alb și cel brun, zahărul brun fiind tot zahăr alb, numai că rafinat cu cantități diferite de melase adăugate.

Nu doar atât: zahărut brut are și câteva avantaje prin gustul său mult mai natural și asemănător caramelului. De asemenea, acesta nu se topește atât de ușor și este preferat pentru textura sa mult mai crocantă.

Așadar, recomandarea noastră, dacă ai nevoie de zahăr, este să alegi zahărul brut.

Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Alimente cu care putem susține organismul la începutul sezonului rece

Odată cu sosirea toamnei apar și îngrijorările noastre despre cum ne putem menține sănătatea la cote maxime și cum ne putem proteja împotriva virozelor...

Cum și de ce să îți împrietenești copiii adolescenți cu sportul?

Am putea denumi adolescența perioada marilor schimbări, când se întâmplă o serie de transformări fizice și psihice care influențează în mod direct comportamentul și...

Rulouri dulci din Tofu si Fruit mix

Te-ai obișnuit deja să găsești pe blog-ul nostru rețete delicioase și sănătoase. Nu ne oprim din a-ți recomanda noi deserturi, mai ales când avem...

Articole din aceeasi categorie

Alimente cu care putem susține organismul la începutul sezonului rece

Odată cu sosirea toamnei apar și îngrijorările noastre despre cum ne putem menține sănătatea la cote maxime și cum ne putem proteja...

Cum și de ce să îți împrietenești copiii adolescenți cu sportul?

Am putea denumi adolescența perioada marilor schimbări, când se întâmplă o serie de transformări fizice și psihice care influențează în mod direct...

Rulouri dulci din Tofu si Fruit mix

Te-ai obișnuit deja să găsești pe blog-ul nostru rețete delicioase și sănătoase. Nu ne oprim din a-ți recomanda noi deserturi, mai ales...