Drob din tofu cu mămăligă

Drobul și mămăliga sunt două preparate tradiționale foarte iubite de români și populare în perioada sărbătorilor, fie că vorbim de sărbătorile de iarnă sau de cele pascale. Această rețetă de drob de tofu cu mămăligă le îmbină într-un mod neașteptat, înlocuind toate ingredientele de origine animală cu legume. Astfel, poți mânca un preparat cel puțin la fel de delicios ca drobul, fără să te gândești la colesterol.
TIMP DE PREPARARE 60 minute
PORȚII 8-10
TIP REȚETĂ Aperitiv/Fel principal
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
INGREDIENTE DROB:
- 700 g ciuperci champignon
- 300 g tofu cu sare
- 3 cepe mari
- 3 morcovi mari
- 7 căței de usturoi
- 2 legături de mărar
- 2 legături de pătrunjel
- 2 linguri de boia afumat
- 3 linguri de fulgi de drojdie inactivă uscată
- 6 linguri de ulei floarea soarelui
- 4 lingurițe făină de in (sau semințe de in date prin râșniță)
- 10 linguri apă
- Sare după gust
PENTRU MĂMĂLIGĂ:
- 500 ml apă
- 180 g mălai
- 1 linguriță sare
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare mămăligă:
- Se pune apa la fiert, într-un ceaun sau o oală, la foc mare, pentru a scurta procesul. În momentul când apa ajunge la punctul de fierbere, se adăugă mălaiul în ploaie, amestecând constant, pentru a evita formarea cocoloașelor.
- După ce se termină de adăugat mălaiului, focul se dă mic, iar conținutul se lasă la fiert. Se adaugă uleiul. Pentru a nu se lipi, se amestecă în mod constant cu ajutorul unei linguri de lemn.
- Când marginile mămăligii au început să se adune spre centru, se închide focul.
-
Mod de preparare drob:
- Într-o cană, se amestecă făina de in împreună cu cele 10 linguri de apă pentru 5 minute. Se va forma un gel (rolul acestuia este de a lega compoziția).
- Ceapa se taie solzi și se adaugă în tigaie, împreună cu uleiul și cu 10 linguri de apă. Se lasă două minute după care se adaugă usturoiul tocat mărunt.
- Ciupercile se curăță bine, se mărunțesc și se adaugă peste ceapă.
- 2 morcovi se dau pe răzătoarea mică și unul se taie rondele. Se adaugă în tigaie (dacă nu mai este lichid, se poate adăuga puțină apă). Se mai lasă trei minute și se ia de pe foc.
- Tofu se mărunțește bine (cu mâinile sau se dă pe răzătoare) și se adaugă verdeața tocată mărunt, boia afumată, gelul din in, fulgii de drojdie și se frământă bine.
- Tava de chec se tapetează cu foaie de copt, se adaugă un strat (nu foarte gros) de mămăligă, după care se adaugă compoziția de drob, presând și nivelând întreg conținutul. Se “plantează” deasupra rondele de morcov pentru decor.
- Se introduce în cuptorul încins și se lasă la 150 °C aproximativ 30 minute. Când este complet copt, se scoate tava, se lasă la răcit, apoi se feliază.
Știai că?
- În SUA, drobul traditional și preparatele asemănătoare acestuia sunt interzise deoarece conțin plămâni de oaie, organe considerate toxice pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, pentru iubitorii de haggis, chireta sau chiar de drob, unii producători locali de peste ocean au lansat rețete care nu conțin plămâni de ovine.
- Uleiul de floarea soarelui presat la rece are un conținut mare de lecitină, ce ajută la susținerea activității sistemului nervos
- Acest ulei conține vitaminele A, E și D, cu efect antioxidant benefic pentru sănătatea pielii, acizi grași polinesaturați, activi în scăderea colesterolului, precum și substanțe cu efecte antiinfecțioase, reglatoare ale activității hormonale, protectoare ale sistemului cardiovascular și regenerative.
