Acasă Gătesc gustos Idei pentru un meniu festiv de sarbatori: alternative sanatoase si gustoase

Idei pentru un meniu festiv de sarbatori: alternative sanatoase si gustoase

2
Idei pentru un meniu festiv de sarbatori: alternative sanatoase si gustoase

meniu de sarbatori

Cauti idei pentru un meniu festiv? Atunci ai ajuns chiar in locul potrivit!

Oare ce meniu festiv sa gatesc de Craciun si de Anul Nou? An de an, in perioada aceasta, gospodinele isi pun aceeasi intrebare. Fie ca petreci sarbatorile in familie sau ai invitati dintr-un cerc mai larg, grija pentru masa de sarbatori se adauga la celelalte legate de curatenie, de cumparaturi si de alegerea cadourilor potrivite pentru cei dragi.

Tot an de an, in perioada sarbatorilor, sectiile de urgente ale spitalelor se umplu de pacienti care sufera din cauza excesului de mancare sau bautura. Date fiind acestea, devine clar ca raspunsul la intrebarea Ce gatesc de Craciun/Anul Nou, ar trebui sa tina cont de doi factori:

  • calitatea preparatelor care alcatuiesc un meniu festiv de sarbatori
  • cantitatea de alimente pe care le gatesti si consumi

Este firesc sa iti doresti sa ai pe masa de toate de sarbatori, insa excesul, in orice directie, inclusiv alimentatia, dauneaza grav sanatatii. In loc sa ajungi sa arunci preparatele la care ai muncit sau sa te supraalimentezi, mai bine alcatuieste-ti un meniu festiv din timp si gateste putin, dar bun. Si orice ai pune pe masa si in farfurie, aranjeaza frumos!

meniu festiv

Cine a zis ca nu poti manca sanatos si de sarbatori? Solutii exista si sunt mai la indemana decat crezi. Iti prezentam in continuare cateva idei pentru alcatuirea unui meniu vegetarian, usor, gustos si sanatos, in acelasi timp.

Aperitive

Rolul aperitivelor este de a deschide pofta de mancare, nu de a satura, asa incat vei avea succes daca apelezi la preparate usoare si asocieri cat mai simple pentru digestie. Iata cateva dintre variantele de aperitive vegetale pentru care poti gasi, pe blogul Sanovita si retete testate de specialistii nostri in gastronomie. Asa cum ai sa vezi imediat, este de mare efect sa combini atat gusturile, cat si culorile.

  • Chiftelute din seminte de floarea soarelui. Sunt delicioase, aspectuoase si se coc in cuptor, pentru a fi cat mai usoare pentru digestie. Ca sa arate mai bine pe farfurie, poti sa le servesti pe frunze de salata creata sau sa infigi in ele scobitori decorative.
  • Icre de chia/Icre de migdale. Daca pentru icrele de migdale ai nevoie de o rasnita sau de un blender puternic, pentru icrele de chia nu iti trebuie decat ingredientele la indemana si cateva minute libere pentru preparare. Ambele variante sunt gustoase si foarte sanatoase. Pentru un super aspect, potrivit unui meniu festiv, le poti aseza in cosulete de aluat, facut in formele pentru briose.
  • Pateul vegetal de linte, pe care il poti pune pe rondele de castravete sau pe felii de ardei este o alta varianta. Daca vrei sa pregatesti tartine cu paine, alege o paine din faina integrala, eventual si cu seminte si taie miezul cu formele pe care le folosesti sa decupezi fursecuri, pentru a obtine un aspect atragator si sarbatoresc.
  • Bilutele din tofu cu nuca arata festiv si fara sa faci foarte mult eforturi, daca le tavalesti, dupa ce le-ai modelat, prin seminte de in, chia, susan sau boia dulce.

Bilute de tofu cu nucameniu de sarbatorimeniu de sarbatorimeniu de sarbatori

Fel principal

Pentru felul principal ai, de asemenea, multiple optiuni vegetale de folosit intr-un meniu festiv. Nu trebuie sa renunti la preparatele traditionale, ele se pot pregati cu usurinta si fara sa folosesti produse de origine animala.

meniu de sarbatoriDesert

  • In materie de desert, nu putem sa nu mentionam un preparat traditional, nelipsit de pe mesele de sarbatoare: veselul si pufosul cozonac, acum in varianta sa vegana. Ai de ales intre cozonac cu nuca si cacao sau cozonac cu fructe exotice. Daca vrei sa fii cu adevarat eficienta si sa te asiguri ca ai de ajuns pentru toti musafirii, poti sa pregatesti dintr-un kilogram de faina doi cozonaci mari. Retetele noastre, pe care le gasesti urmand linkurile anterioare, folosesc, pentru variatie, tipuri diferite de lapte vegetal, de soia si de cocos, dar tu esti libera sa alegi numai unul singur in ambele cazuri, ca sa iti usurezi munca.
  • Daca vrei sa aduci pe masa familiei un desert perfect asortat sezonului, alege atunci cunoscuta Prajitura Alba ca zapada. Cine nu o stie? Desi poate fi considerata o prajitura simpla, are un gust nemaipomenit, iar aspectul va face deliciul invitatilor tai. Intra pe linkul retetei sa vezi cat de frumos arata!
  • Dupa o masa imbelsugata, ar fi de preferat un desert usor, asa incat noi iti recomandam panna cotta cu cocos si vanilie. Pusa in cupe inalte, cu picior, si ornata cu fructe congelate sau proaspete, panna cotta te va face, prin simpla aparitie, sa simti atmosfera de sarbatoare.

Panna cotta de cocos si vanilie

Bauturi

  • In cazul in care vrei sa eviti bauturile alcoolice si sa oferi un cocktail chiar si copiilor de la masa ta de sarbatoare, incearca Piña Colada cu apa de cocos fara alcool si aromata cu ananas si menta. Ti-a ramas apa de cocos dupa ce ai pregatit reteta de panna cotta si ti se pare ca nu ai ce sa faci cu ea? Stai linistit, nimic nu se risipeste: foloseste-o pentru o bautura delicioasa si cu beneficii deosebite pentru sanatate.

Pina Colada

  • Oare de cate ori ai poftit la o bautura rece, dar te-ai oprit din cauza alcoolului sau pentru ca, pur si simplu nu te atrage gustul amarui, specific berii, de exemplu? Ti s-a intamplat sa te abtii sa bei alcool, pentru ca urma sa te intoarci cu masina acasa de la o petrecere sau reuniune in familie? Acum poti uita de toate aceste inconveniente daca adaugi berea de ghimbir fara alcool pe lista ta de cumparaturi pentru sarbatori. Produsa prin fermentarea naturala a radacinii de ghimbir cu adaos de drojdie, berea de ghimbir are un gust excelent, un efect natural usor energizant, stimuland circulatia si ameliorand simptomele asteniei fizice si psihice. Adica exact ceea ce iti trebuia intr-o zi de sarbatoare.

bere-ghimbir-Sanovita-1Aranjarea mesei

Pentru ca meniul de sarbatoare sa fie pe deplin evidentiat, nu uita de aspectul festiv. Chiar daca petreci sarbatorile acasa cu partenerul de viata, nu manca in bucatarie, ci in camera de zi. Pune o fata de masa frumoasa, servetele cu motive specifice perioadei, crengute de brad intr-un aranjament pe masa si acorda putin atentie prezentarii/decorarii felurilor de mancare. Pe partea de aranjamente, vorbim de numai un pic de efort pentru maxim de efect. Si, pentru ca ne place sa iti dam idei, te-au insotit pe tot parcursul acestui articolul fotografii cu preparate in care specialistii nostri gastronomi au fost atenti atat la gust, cat si la aspect.

O parte din aceste fotografii sunt realizate de cei care lucreaza la retetele pentru blog si altele au fost facute la restaurantul VegUp, restaurant care face parte din proiectul Sano Vita de promovarea a unei alimentatii sanatoase. Aici vei gasi produse vegane, raw-vegane si ovo-lacto-vegetariene de care te poti bucura atat in incinta localului, cat si acasa, datorita serviciilor de catering si take away pe care ti le punem la dispozitie.

meniu de sarbatorimeniu de sarbatori

Spream ca recomandarile si retetele noastre sa te inspire in a crea pentru sarbatori sau pentru momentele tale festive, meniuri delicioase si sanatoase. Iar daca nu ti-a iesit reteta asa cum visai, sau nu ai avut timp de preparate sofisticate, nu fi suparata. Pana la urma, sarbatorile nu sunt despre a insira pe masa feluri de mancare, despre ce cadouri primim, ci despre cel mai important dar pe care il facem celor dragi si, in acelasi timp, si noua: timpul petrecut impreuna cu ei, tihna si bucuria de a-i avea alaturi.

Sano Vita iti ureaza cu drag:

Sarbatori fericite si sanatoase!

Sumar Articol
Idei pentru un meniu festiv de sarbatori: alternative sanatoase si gustoase
Titlu
Idei pentru un meniu festiv de sarbatori: alternative sanatoase si gustoase
Autor
Articolul precedent Cozonac de post cu fructe exotice
Articolul următor Drob de post cu ciuperci si legume
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.