Înveți să gătești? Iată câteva sfaturi utile!

Timp citire:

Exită un moment cheie în viața fiecărei persoane în care realizează că ar fi timpul să învețe să gătească. Acel moment vine de obicei atunci când începem facultatea, când începem să locuim singuri sau cu un prieten/o prietenă de apartament care nu a trecut vreodată prin inițierea în tainele bucătăriei. Știu cât de intimidantă poate părea la început această aventură culinară, însă după ce faci prima rețetă îți garantez că totul îți va părea mai ușor. Pentru toți cei care își doresc învețe și să descopere cât mai multe despre gătit am pregătit câteva sfaturi utile, adunate pe parcursul propiilor aventuri din lumea culnară.

 

Începe cu rețete simple

Atunci când încerci să înveți ceva nou este bine să începi cu pași mici. În cazul gătitului ar însemna să începi cu rețete ușoare, care nu necesită prea multe ingrediente sau etape de realizare. Chiar dacă rețetele mai complicate pot părea mai interesante, trebuie să conștientizăm că pentru a reuși să le realizăm cu succes ar trebui mai întâi să dobândim anumite cunoștiințe pe care le putem căpăta numai realizând rețetele cu o dificultate mai scăzută. De aceea și atunci când faci sport începi cu exercițiile mai ușoare și apoi, după ce s-a obișnuit corpul tău cu activitatea fizică, le poți încerca și pe cele mai grele. În plus, șansele de a rămâne dezamăgit de rezultat scad atunci când realizezi o rețetă simplă care a fost deja testată de cineva.

 

Asigură-te că ai tot ce îți trebuie

Înainte să te pui să gătești, ar trebuie să începi printr-o scurtă analiză a rețetei. Asta înseamnă să verifici care sunt toate ingredientele și instrumentele de gătit de care ai nevoie atunci când realizezi rețeta. În acest mod nu trebuie să faci o pauză pentru a da o fugă până la magazin sau să înlocuiești un ingredient cu altceva ce ai în casă. Aceste lucruri, care pot parea nesemnificative, îți pot schimba rezultatul rețetei.

 

Nu folosi toate ingredientele din bucătărie

Știu că acest lucru poate părea ușor de dedus, dar atunci când începem pentru prima dată să gătim avem tendința de a „arunca” în tigaie toate condimentele pe care le avem pentru a îi da preparatului mai mult gust. E bine să facem totul cu moderație în viață, iar asta putem aplica și în cazul gătitului. La început vă recomand să folosiți ingredientele menționate în rețetă, precum și cantitățile din aceasta. Vă recomand ca abia după ce finalizați rețeta să mai adăugați sare sau piper, în funcție de gust. Odată ce v-ați obișnuit cu gustul fiecărui condiment și ați început să observați ce ingrediente se potrivesc împreună puteți să experimentați mai mult în bucătărie.

 

Fii blând cu tine

Chiar dacă urmezi toate sfaturi menționate anterior, tot există câteva riscuri ca rețeta să nu iasă chiar așa cum ți-ai dorit din prima încercare. Cu toții facem greșeli! Până și acum, după ce am gătit și creat de la zero foarte multe rețete, am momente în care un anumit preparat nu îmi iese așa cum mi-aș fi dorit. Dacă m-aș fi oprit după primul eșec nu aș fi reușit să descopăr această pasiune – o consider chiar o vocație. Astfel, în aceste clipe ar fi bine să nu ne demoralizăm și să încercăm să îi mai acordăm rețetei o a doua șansă sau poate chiar o a treia. Pas cu pas, sunt sigură că o să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești și o să vezi cât de bine o să te simți la final.

 

Bucătăria nu ar trebui să fie un mediu stresant, ci mai degrabă opusul acestuia. Cu ajutorul gătitului de poți detașa de problemele tale cotidiene. În plus, o să vezi cât de bine o să te simți atunci când vezi zâmbetele persoanelor dragi în momentul în care gustă din preparatele tale – pentru mine, nimic nu se compară cu acest sentiment! Așadar, sper că sfaturile prezentate mai sus o să te motiveze să îți pui șorțul și să mi te alături în acest drum – fără altă destinație decât bucuria – prin lumea gastronomiei…

Daniela Dan
Pasiunea pentru bucătăria vegană a început din dorința de a-și hrăni sănătos familia. Treptat, după o serie de cursuri de formare și multe ore petrecute în bucătărie, pasiunea a evoluat spre profesie. Chef Daniela iubește să combine gusturi, culori, arome și texturi. Dacă ai dileme legată de rețete, gust, asocieri culinare, forme de prezentare, Daniela este omul potrivit căruia să îi ceri o opinie. Și garantat ți-o va da abia după ce o va fi testat în bucătăria proprie, unde zilnic se întâmplă multă magie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Porridge din ovăz

Când te întrebi „Ce să mănânc în dimineața aceasta?”, Chef Daniela Dan are întotdeauna răspunsul! Fulgii de ovăz bogați în fibre, fructele uscate pline...

Digestia lentă: Simptome, cauze și alimente care susțin sistemul digestiv

Odată ajunse în organism, alimentele pe care le consumăm sunt procesate de sistemul nostru digestiv și astfel obținem digestia. Reamintim că sistemul digestiv este...

Fructele de goji: 9 beneficii și utilizări ale acestui super-aliment despre care trebuie să știi

Beneficiile fructelor de goji, recunoscute de medicina tradițională chineză, au început să fie subiectul a din ce în ce mai multe studii medicale moderne....

Articole din aceeasi categorie

Porridge din ovăz

Când te întrebi „Ce să mănânc în dimineața aceasta?”, Chef Daniela Dan are întotdeauna răspunsul! Fulgii de ovăz bogați în fibre, fructele...

Digestia lentă: Simptome, cauze și alimente care susțin sistemul digestiv

Odată ajunse în organism, alimentele pe care le consumăm sunt procesate de sistemul nostru digestiv și astfel obținem digestia. Reamintim că sistemul...

Fructele de goji: 9 beneficii și utilizări ale acestui super-aliment despre care trebuie să știi

Beneficiile fructelor de goji, recunoscute de medicina tradițională chineză, au început să fie subiectul a din ce în ce mai multe studii...