Jeleuri naturale (fara gelatina)
Data viitoare cand copilul tau iti cere jeleuri in forma de ursuleti de la supermarket, da-i in schimb o varianta mai sanatoasa si facuta in casa, chiar de tine: jeleuri naturale (fara gelatina), colorate, haioase si facute din sucurile lui preferate. Pregateste si tu 2-3 portii din aceste jeleuri naturale (fara gelatina), folosind tipuri diferite de suc de fructe si forme de gheata din silicon haioase, care sa il imbie pe copilul tau sa le manance. Vei descoperi un desert sanatos, rapid de facut (care are doar 3-4 ingrediente) si cu un aspect amuzant foc!
TIMP PREPARARE 10 minute
PORTII 6
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Jeleuri naturale (fara gelatina)
- 1 cana suc de fructe
- 1 lingura zahar brut
- 1 lingurita agar agar
- ½ cana crema de cocos (optional)
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Jeleuri naturale (fara gelatina)
- Pentru a pregati aceste jeleuri naturale (fara gelatina), incepe prin a pune pe foc o tigaie, adauga in ea sucul de fructe si zaharul, amesteca-le cu un tel si da lichidul in clocot, la foc mediu.
- Presara in tigaie lingurita de agar agar, incorporeaza-o in amestec si mai lasa totul sa fiarba 1 minut, la foc mic.
- Pentru a obtine jeleuri naturale mai cremoase poti adauga in lichidul din tigaie si ½ cana de crema de cocos, incorporandu-o cu un tel.
- Dupa ce lichidul s-a mai racit, pune-l intr-un pos alimentar sau intr-un ibric, apoi toarna-l in formele de gheata din silicon alese (poti folosi forme de ursuleti, iepurasi, mustati, inimioare, etc.).
- Da formele de gheata la frigider, timp de 20 de minute, apoi scoate jeleurile din forme.
Observatii reteta Jeleuri naturale (fara gelatina)
- Poti pastra aceste jeleuri naturale (fara gelatina) intr-o caserola acoperita, la frigider, timp de pana la 1 saptamana.
- Pentru aceasta reteta de jeleuri naturale (fara gelatina) poti folosi suc de rodii, de visine, de portocale, de spanac, de mere sau de morcovi.
Stiai ca?
- Agar agar-ul se obtine din alge marine rosii si este o alternativa vegetala a gelatinei (care este obtinuta din piele si oase animale), cu proprietati remarcabile de coagulare a lichidelor?
- Agar agar-ul este mai puternic ca gelatina (1 lingurita de agar agar pudra este echivalentul a 8 lingurite de gelatina pudra) si i se mai spune gelatina japoneza, geloza sau kanten?
- Acest extract de alge este folosit de peste 400 de ani in Asia, iar legenda spune ca a fost descoperit din intamplare, de hangiul japonez Mino Tarozaemon, in secolul XVII? Acesta a pregatit o supa cu taitei din alge, a lasat resturile afara, iar a doua zi a observat ca supa devenise ca o gelatina.
- Agar agar-ul este insolubil in apa rece si solubil in apa fierbinte?
- 100 g de agar agar contin 215% din doza zilnica recomandata de mangan, 192% din doza zilnica recomandata de magneziu, 145% din doza zilnica recomandata de Vitamina B9, 119% din din doza zilnica recomandata de fier, 62% din doza zilnica recomandata de calciu, 39% din doza zilnica recomandata de zinc, 30% din doza zilnica recomandata de Vitamina K si cupru, 24% din doza zilnica recomandata de potasiu, 17% din doza zilnica recomandata de Vitamina E, 15% din doza zilnica recomandata de Vitamina B6, 13% din doza zilnica recomandata de Vitamina B2 si 11% din doza zilnica recomandata de seleniu.