Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Lapte de vacă sau alternativele vegetale?

Lapte de vacă sau alternativele vegetale?

0
Lapte de vacă sau alternativele vegetale?

lapte

Oamenii beau laptele altor mamifere de aproape 10.000 de ani – practic, se poate afirma că civilizația, așa cum o știm, se datorează și faptului că strămoșii noștri au domesticit animale pe care le-au exploatat pentru carne, lapte, lână, pază sau transport. Consumul de lapte și de alimente obținute din lapte este, practic, parte integrantă din istoria omului modern.

Ultimele decenii sunt însă marcate de o transformare care devine paradigmatică- La nivel mondial, din ce în ce mai multă lume renunță la clasicul lapte de vacă și se orientează – din motive legate de sănătate, etice sau de stil de viață – spre alternativele vegetale: așa-numitul lapte de soia, de migdale, de orez sau de cocos.

În orice supermarket sau magazin online cu produse naturiste, vegane si bio se poate găsi acum o multitudine de alternative de origine vegetală – poate fi chiar dificil să alegi, dacă vrei sa te ghidezi și după continutul nutrițional, nu doar după gust. Încercăm să te ajutăm să faci alegerea optimă pentru tine cu cele de mai jos.

Laptele și alternativele lui vegetale
*aceste valori sunt unele medii, putând varia în funcție de tipul de lapte, modul de procesare sau în funcție de conținutul în produs vegetal.

Laptele de vaca

O cană de lapte integral/gras conține 150 kcal, 12 g carbohidrati (lactoză), 8 g grăsimi, 8 g proteine. Laptele de vacă în varianta integrală contine toate componentele naturale ale acestuia, deci este bogat in proteine, grăsimi (saturate), vitamine (A, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B9, B12) și minerale (calciu, fosfor, seleniu, potasiu, zinc, magneziu, sodiu, cupru). În plus, contine colesterol și urme de hormoni naturali. Există și variante (semi)degresate, de 1,5% sau 0,1% grăsime, care păstreaza proteinele, o parte dintre vitamine si minerale, dar pierde din calorii și grăsimi (absența acestora din urmă poate reduce absorbția anumitor minerale).

lapte de vaca

Chiar daca este o sursă bună de calciu, laptele de vacă nu este ușor de digerat pentru toata lumea – altfel spus, acest mineral poate sa nu fie absorbit întotdeauna in organism. Mai mult, daca nu ai, la nivelul sistemului digestiv, destula lactază (enzima care digeră lactoza), poți dezvolta intoleranță sau sensibilitate la lactoză. Laptele poate fi un alergen comun pentru bebeluși și pentru unii adulți (din cauza caseinei, proteina care poate provoca simptome ca balonare, durere abdominală, diaree, reflux gastroesofagian, iritații la nivelul pielii, umflare a buzelor, limbii, feței, gâtului, congestie nazală). O alergie la laptele de vacă în copilărie poate să se agraveze la maturitate sau se poate transforma chiar în intoleranță la lactoză. Cercetările arată ca o alergie la lapte in copilarie inseamna o predispozitie crescuta spre a face astm. Alte studii au descoperit o legătură între caseină și cancerul de prostată.

Veganii care renunta la laptele animal pot fi motivati si de problemele etice legate de practicile fermierilor, de tratamentul animalelor ori de faptul ca laptele de vacă nu este un produs sustenabil pentru mediu (sunt necesari 7,381 litri de apă pentru a produce 3,8 litri de lapte).

Laptele de migdale

lapte de migdale

O cană de lapte de migdale neîndulcit conține 30-60 kcal, 1 g carbohidrați, 3 g grăsimi, 1 g proteine. Lipsit de lactoză, laptele de migdale contine vitamine (A, B2, E), minerale (calciu, magneziu, sodiu, fier), grăsimi nesaturate și o cantitate mică de carbohidrați. Nu conține colesterol, grăsimi saturate și gluten. Evident, nu este recomandat persoanelor care au alergie la nuci și alune.

Laptele de migdale poate fi alegerea potrivită pentru cei cu intoleranță la lactoză sau sensibilități legate de lactate, pentru cei care respectă posturile religioase ori pentru cei care luptă cu kilogramele în plus. Puteți înlocui cu succes laptele din cafeaua zilnică, ori din bolul de cereale matinal cu această alternativă vegetală: laptele de migdale are mai puține calorii decât orice alt tip de lapte de origine animală (dacă nu este îndulcit). În plus, grăsimile nesaturate pe care le conține ajută inima să rămână sănătoasă, iar un studiu din 2011 sugerează că laptele de migdale, consumat regulat, poate ține sub control dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul prostatei.

Alege laptele de migdale bio, pentru un produs ecologic de top!

lapte-de-migdale-1lBautura vegetala din migdale bio este o alegere potrivita pentru inlocuirea laptelui de origine animala. O poti consuma ca atare sau ca ingredient in diferite retete. Nu contine zahar, aditivi sau conservanti.

Laptele de cocos

lapte de cocos

O cană de lapte de cocos din conservă conține 445 kcal, 6 g carbohidrați, 48 g grăsimi, 4 g proteine. Lipsit de colesterol, lactoza și foarte sărac în carbohidrați (are un indice glicemic estimat la 0), laptele de cocos este o sursă bună de vitamine (B1, B3, B6, B9, C), minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier) și grăsimi (saturate și nesaturate). Laptele de cocos provoacă rar alergii și conține mai multe grăsimi decât alte alternative vegetale ale laptelui de vacă.

Diverse cercetări au găsit dovezi concludente potrivit cărora consumul echilibrat de lapte de nucă de cocos, prin conținutul în acid lauric, poate crește nivelul HDL (lipoproteină de înaltă densitate – benefică) și ajută la reducerea LDL colesterolului, cu potențial dăunător. Facem totuși observația că laptele din cocos, prin conținutul ridicat în grăsimi, poate suprasolicita bila și de aceea, dacă se consumă ca atare, în cereale sau ca o băutură răcoritoare, se recomandă a se dilua cu apă (1:1). Pe blogul nostru găsești 5 retete surprinzătoare făcute cu o conservă de lapte de cocos.

Citeste si articolul nostru despre cum alegi cel mai bun lapte de cocos!

Alege laptele de cocos la conserva, pentru un produs cu aroma intensa de cocos!

bautura-vegetala-din-nuca-de-cocos-400-mlAceasta bautura de cocos are un continut de minim 27% nuca de cocos, fiind considerata un concentrat de lapte de cocos. Conserva poate fi indoita cu apa sau consumata ca atare, cu cereale, in feluri asiatice sau in deserturi.

Laptele de soia

lapte de soia

O cană de lapte de soia neîndulcit conține 80 kcal, 4 g carbohidrați, 4 g grăsimi, 7 g proteine. Laptele de soia este o sursă bună de proteine (are aproape la fel de multe și de „bune” – cu toti aminoacizii esentiali – ca laptele de vacă, însă mult mai puține calorii), minerale (potasiu, sodiu) si grăsimi polinesaturate de tip omega 3/6 (implicate în menținerea sănătății cardiovasculare si neuronale). Deoarece provine din plante, este lipsit de colesterol si sarac in grasimi saturate, fiind o alegere buna pentru persoanele care au hipertensiune. Laptele de soia este de asemenea consumat pe scară largă datorită beneficiilor sale atribuite prezenței izoflavonelor (exemplu: daidzeina și genisteina) care au proprietăți anti-cancer. Din punct de vedere nutrițional este cea mai bună alternativă pentru înlocuirea laptelui de vacă în dieta umană. Pe de altă parte, soia este un alergen comun, are un gust specific, poate conține anumite substanțe antinutritive, iar consumul ridicat și exclusiv poate atrage după sine anumite dezechilibre, așa că recomandăm și aici moderația și varietatea.

Alege laptele de soia bio, pentru un produs vegetal de top!

lapte de soiaLaptele din soia se poate consuma ca atare, rece sau cald, in diferite preparate culinare sau smoothie-uri. Gustul dulce al laptelui este obtinut prin adaugarea de sirop de agave, un inlocuitor natural al zaharului.

Laptele de orez

lapte de orez

O cană de lapte de orez neîndulcit conține 120 kcal, 22 g carbohidrați, 2 g grăsimi, 0 g proteine. Sărac în calorii, laptele de orez este de obicei îmbogățit cu calciu, are un gust dulce natural, nu are lactoză, colesterol și nici grăsimi saturate, fiind cel mai puțin probabil să provoace alergii, dintre toate variantele de lapte de pe piață. Tot la capitolul beneficii, laptele de orez poate proteja pielea de razele ultraviolete, reduce apariția ridurilor,  ajută sistemul imunitar să lupte cu stresul oxidativ și  protejează împotriva indigestiilor și inflamațiilor  gastrice. Pe de altă parte, este bogat în carbohidrati, deci nu este o alegere optimă pentru persoanele cu diabet.

Alege laptele de orez bio, pentru un produs vegetal fara zahar!

eco-bautura-de-orez-fara-zahar-1lLaptele de orez este o bautura delicioasa, care se poate consuma ca atare, in diferite preparate culinare sau smoothie-uri. Gustul dulce al laptelui este obtinut prin procesul de fermentare, acest produs neavand zahar adaugat.

Care tip de lapte este cel mai sanatos?

Răspunsul la întrebarea de mai sus diferă de la o persoană la alta. Dacă postești sau te-ai decis sa renunți la toate lactatele, atunci înlocuieste laptele clasic cu oricare dintre variantele vegetale enumerate anterior, orientându-te după gustul care ti se pare cel mai bun sau după nevoile/preferințele dietare. Și nu uita că o alimentație sănătoasă este, în primul rând, una variată. Nu te limita doar la un singur tip de lapte – variază-le de-a lungul unei săptămâni, pentru a te bucura de beneficiile nutriționale ale acestora. Totodată, dacă ai multe alergii sau ai un sistem digestiv sensibil, atunci evită laptele de migdale și pe cel de soia. Daca te preocupa culturile modificate genetic, atunci evită laptele de soia sau cumpără doar o variantă bio/organică, cum este si cea din magazinul online Sano Vita. Dacă ai probleme cu glicemia sau cu diabetul, nu cumpăra lapte vegetal îndulcit si nici lapte de orez (care este bogat in carbohidrati).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.