Lipie de casa cu susan pentru humus si alte aperitive cremoase

Incearca reteta de lipie de casa cu susan si vei obtine un produs de panificatie special si exotic, pe care sa il consumi cu humus si alte aperitive cremoase. Se pregateste destul de usor, se coace imediat si are un gust absolut senzational. Daca vrei sa faci shaorma de casa foloseste aceasta lipie, iar daca ai chef sa mananci ceva bun, lipia cu susan este exact ceea ce cauti. Ingredientele sunt sanatoase, iar mirosul care se degaja cand o scoti din cuptor ii va aduce la masa si pe cei mai mofturosi membri ai familiei.
TIMP PREPARARE 100 minute
PORTII 6 lipii mari
TIP RETETA Aluat/Paine de casa
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Lipie de casa cu susan
- 200 g faina de grau integrala
- 200 g faina de grau alba
- 260 ml apa calduta
- 3 linguri ulei
- 7 g drojdie uscata
- 1 lingurita zahar brut
- 1 lingurita rasa de sare
- 4 linguri seminte de susan
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Lipie de casa cu susan
- Amesteci drojdia cu apa calduta si zaharul si apoi pui faina si sarea, amestecand mereu. Aluatul se va ingrosa, asa incat este momentul sa incepi sa il framanti.
- Pui si uleiul si continui framantatul inca 10 minute. Daca aluatul ti se pare prea tare, poti sa mai adaugi putina apa calduta, dar nu foarte multa, pentru ca va deveni excesiv de moale, lipicios si nu se va lega bine.
- Dupa ce ai framantat timpul necesar, adaugi 3 linguri de seminte de susan (restul le vei lasa pentru presarat pe deasupra), le incorporezi bine in compozitie si apoi lasi aluatul la crescut intr-un castron, cu folie de plastic deasupra, pentru aproximativ o ora.
- Dupa ce aluatul pentru lipii a crescut, se scoate pe blatul de lucru presarat cu faina, se împarte in 6 bucati, iar din bucatile respective se formeaza 6 bile.
- Vei modela, cu ajutorul sucitorului, fiecare bila, pana cand capata forma rotunda si plata – acestea sunt lipiile pe care le vei coace. Grosimea fiecarei lipii va fi de aproximativ o jumatate de deget/ 1 cm.
- Odata terminata modelarea lipiilor, acestea se presara cu semintele de susan ramase si se mai lasa timp de 15 de minute pe blatul de lucru sa mai creasca. In tot acest timp vor fi acoperite cu folie alimentara.
- Lipiile se vor coace, pe rand, fie in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 5-10 minute (cand le vezi ca s-au umflat, le scoti), fie intr-o tigaie antiaderenta teflonata sau ceramica, cate 2 minute maxim pe fiecare parte, de preferat cu capac. Daca le lasi prea mult (in ambele moduri de coacere), nu vor mai fi bune decat calde, odata cu racirea se vor intari prea tare.
- Dupa ce le-ai copt, lasa-le sa se racoreasca putin si apoi inveleste-le intr-un prosop de in, pentru a se pastra pufoase.
Observatii reteta Lipie de casa cu susan
- Foile de lipii de casa le vei modela atat cat vrei sa iti iasa de groase. Cu cat sunt mai subtiri, cu atat vor fi mai crocante si vor avea nevoie sa stea mai putin la cuptor. Noi recomandam, cum spuneam, grosimea de jumatate de deget.
- Aluatul trebuie lasat la crescut int-un loc caldut si, mai ales, ferit de curent.
- Daca vrei sa ai un cerc perfect, poti sa intinzi foaia si apoi sa decupezi aluatul pentru lipii in forme perfect rotunde, trasand conturul cu ajutorul unei farfurii.
Stiai ca?
- Consumul regulat de seminte de susan, acelasi care se foloseste si in cazul sosului tahini, unul din ingredientele de baza ale humusului, aduce o multime de beneficii sanatatii tale? Vorbim despre beneficii pentru digestie, pentru sistemul cardio-vascular, pentru functionarea ficatului, preventia cancerului si a osteoporozei si combaterea stresului.






Excelent ca avem reteta. Multumesc