Acasă Rețete Fel principal Mananca 1 luna ca in vacanta: 31 de retete din bucataria internationala

Mananca 1 luna ca in vacanta: 31 de retete din bucataria internationala

0
Mananca 1 luna ca in vacanta: 31 de retete din bucataria internationala

retete culinareAstazi te provocam sa traiesti si tu ca in filmul „Julie si Julia” (2009): gateste – timp de 1 luna – toate retetele de mai jos, pentru a te simti ca in vacanta. Am ales pentru tine 31 de retete postate pe blogul Sano Vita, din bucataria internationala (din tari de pe mai multe continente), pentru a te convinge ca nu doar in bucataria romaneasca gasesti feluri principale, garnituri si deserturi delicioase. Gateste-le pe rand, pentru a-ti umple bucataria proprie cu arome noi, pentru a-ti tenta familia cu gusturi diferite si pentru a-ti oferi singura un concediu culinar!

Lasa-te inspirata de Meryl Streep si Amy Adams

In 2009, Meryl Streep si Amy Adams ne dezvaluiau povestea fascinanta a celebrului chef Julia Child (1912-2004), respectiv a scriitoarei si bloggeritei Julie Powell, in filmul „Julie si Julia”. Cea dintai a fost o americanca specializata in documentare, care a ajuns, din angajata unui birou de spionaj (in cel de-Al Doilea Razboi Mondial), absolventa a celebrei scoli culinare franceze Le Cordon Bleu (in anii ’50) si o scriitoare de carte de bucate si vedeta TV (din anii ’60 incolo).

julie si juliaA doua este o angajata oarecare a Lower Manhattan Development Corporation care s-a apucat de blogging culinary in 2002, propunandu-si sa gateasca intr-un an toate retetele din cartea de bucate a Juliei Child „Mastering the Art of French Cooking”. Dupa ce „The New York Times” a publicat un articol despre ideea sibloguldevenite extreme de populare online, Julie Powell a scris o carte despre asta, in 2005 („Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen”).

Mai jos vei gasi 31 de retete internationale de feluri principale, garnituri si deserturi pe care le mananci des in tari ca Grecia, Italia, Franta, Germania, Marea Britanie, SUA, Mexic, Egipt, Liban, India si China, alaturi de informatii interesante despre bucatariile acestor tari. Iti uram spor la citit si la gatit!

Gateste international timp de 1 luna

Descopera mai jos o colectie de 31 de retete internationale, din 11 tari de pe continentul european, asiatic si american.

1. Grecia

greciaOrice vacanta in Grecia vine la pachet cu o mare albastra si calda, snorkelling, un bronz sanatos si feluri de mancare autohtone delicioase, servite la taverne, in portii generoase. Grecia are o traditie culinara veche de 4.000 de ani, iar bucataria greceasca este una mediteraneeana, in care uleiul de masline este la el acasa, fiind produs din maslini care impanzesc insulele si continentul. Evident, nici maslinele nu prea lipsesc de pe masa grecilor. Pentru a aduce chiar la tine acasa un cold din insorita Grecie, incerca sa faci o reteta de tzatziki, aperitiv care contine castraveti si usturoi!

Descopera care este cel mai sanatos ulei pentru prajit, gatit si salate!

Salata greceasca de castraveti

2. Franta

frantaBucataria frantuzeasca – cea care a inspirat-o pe Julia Child – poate fi descrisa in 3 cuvinte: „Oh, la la”… Mesele francezilor sunt pline de baghete proaspete si crocante, sufleuri pufoase, cornuri cu ciocolata, branza si vin, iar bucataria lor a devenit un standard de haute cuisine in secolul XX, cand chef Georges Auguste Escoffier a popularizat si updatat metodele traditionale de gatit. In noiembrie 2010, gastronomia franceza a fost adaugata de UNESCO pe lista „mostenirilor culturale intangibile” ale lumii. Si poti foarte usor sa aduci gusturile frantuzesti chiar la tine acasa, gatind cele 2 retete dulci de mai jos!

Crema de zahar ars

Friganele

3. Italia

italiaCand spui Italia, te gandesti automat la pizza, paste, risotto si gelato (inghetata lor cremoasa si delicioasa, pe care o gasesti la orice colt de strada). Desi tara nu s-a unificat decat in secolul XIX, bucataria locala are radacini care dateaza din secolul IV i.Hr., dezvoltandu-se dupa caderea Imperiului Roman. Fiecare zona a tarii are specialitatile proprii: in Campania gasesti cele mai bune spaghetti alla puttanesca, in timp ce in Lombardia nu te mai saturi de risotto alla Milanese, de exemplu. Fa o excursie familiala culinara pana in tara lui Dante cu cele 7 retete Sano Vita de mai jos!

Supa minestrone

Risotto cu ciuperci

Sos Alfredo vegan, cu paste, fasole si mazare – reteta video

Pesto de patrunjel – reteta video

Pizza cu legume

Calzone cu ciuperci

Panna cotta de cocos si vanilie

4. Marea Britanie

marea britanieAstazi, bucataria britanica inseamna un amestec de influente provenite din toate zonele ei geografice (Scotia, Irlanda, Tara Galilor, Anglia) si de la toate popoarele colonizate: ceai, fish & chips, curry, sangerete, budinca de Yorkshire, haggis si celebrul mic dejun englezesc, care numai mic nu este… Pentru a incerca si tu un fel principal inspirat din tara condusa de Regina Elisabeta a II-a, gateste o varianta vegana pentru placinta ciobanului – ai reteta mai jos!

Placinta ciobanului

5. Germania

germaniaCand spui „bucatarie germana”, spui peste 1.500 de tipuri de carnati, dar si o pasiune pentru sparangel, paine, tort Padurea Neagra si gogosi. Fiecare regiune a tarii are felurile ei preferate, mult laudate in fata conationalilor, iar desertul bavarez de mai jos nu face exceptie.

Prajitura de post cu biscuiti, fara coacere

6. Egipt

egiptCand se asaza la masa, egiptenii beau ceai si mananca multe fructe si legume din delta si valea Nilului (legume sau sarmale umplute cu orez, mancare de linte, humus, falafel), dar si saorma, kebab, pita si baclava – la desert. Incearca si tu varianta Sano Vita de chiftelute falafel, pentru un fel principal desprins de pe strazile Orientului Mijlociu!

Falafel – chiftelute de naut la cuptor

7. Liban

libanLibanezii sunt pasionati de baba ghanoush, salata tabbouleh si fattoush, falafel, saorma, humus si baclava. Pita este nelipsita de pe mese, putand inlocui cu succes furculita. Pentru a intra in atmosfera orietala, am pus deoparte pentru tine urmatoarele 6 retete de humus, lipie si salata fattoush. Inainte de a le gati, trebuie sa afli ca humusul este un fel de mancare pe care multe natii se lauda ca l-au inventat. Egiptenii, israelienii, palestinienii, sirienii, libanezii si turcii isi disputa originea delicioasei paste de naut si tahini, dar dovezile istorice nu spun decat ca nautul este mancat de peste 10.000 in Turcia, iar pasta de susan este prezenta in cartile de bucate arabe de secol XIII.

In 2008, discutia s-a transformat intr-un „Razboi al humusului”, dupa ce Liban a acuzat Israelul ca humusul este prezentat in tarile Europei de Vest drept un fel israelian si a dat tara in judecata pentru incalcarea legilor copyright-ului alimentar. In paralel, guvernul libanez a cerut Uniunii Europene sa recunoasca public humusul drept o creatie „made in Liban”. Niciunul dintre aceste eforturi nu s-a concretizat. Dupa 1 an, ministrul libanez al turismului (Fadi Abboud) a dus tara in Cartea Recordurilor cu cea mai mare farfurie de humus din lume (care a cantarit in jur de 2 tone); insraelienii nu s-au lasat mai prejos si localul Jawdat Ibrahim a pregatit 4.000 kg de humus, servite intr-o antena parabolica de 6,5 metri diametru; Libanul a contraatacat, in 2010, intrand iar in Cartea Recordurilor, cu 10.452 kg de humus (numarul de km2 din tara lor), iar razboiul s-a terminat.

Salata Fattoush

Reteta de humus clasic si alte 8 variante de retete humus din lume

Humus din sfecla rosie cu migdale

Humus rosu – reteta video

Humus cu avocado – reteta video

Lipie de casa cu susan pentru humus si alte aperitive cremoase

8. India

indiaIn India, mesele sunt pline de samosas, pilaf, curry, roti, mancaruri cu linte si multe condimente, mancaruri cu carne (rogan josh, korma), mango si rosii murate, halva si deserturi cu lapte condensat, reflectand mostenirea a 8.000 de ani de populatii si culturi de pe subcontinentul indian, combinati cu influentele britanice si portugheze. Incearca sa aduci si tu aromele Indiei la tine in bucatarie, gatind urmatoarele 4 feluri de mancare inspirate din aceasta tara!

Curry cu linte verde la cratita

Mancare de linte si curry

Curry cu spanac si naut

Chiftelute indiene de cocos, cu chutney de mazare

9. China

chinaBucataria chinezeasca inseamna feluri aromate, bazate pe orez, sos de soia, taitei si tofu, gatite in wok si mancate cu betisoare, iar influentele culinare ale acestei tari s-au raspandit in zona asiatica si apoi in intreaga lume. Daca vrei sa incerci si tu – in cadrul provocarii culinare internationale pe care ti-o propune Sano Vita – un fel de mancare chinezesc, mizeaza pe reteta de mai jos!

Orez chinezesc

10. SUA

SUACe feluri de mancare vedem in toate filmele hollywoodiene? Un burger sau un hot dog, chili con carne, oua Benedict, clatite americane, fursecuri cu ciocolata, placinta cu mere sau rubarba. Statele Unite sunt, la nivel culinar, un amestec de contributii aduse de toate popoarele imigrante care au format tara: amerindienii, asiaticii, europenii, latino-americanii si asiaticii. Iar daca vrei sa faci variante mai sanatoase ale unor feluri americane clasice, incearca-le pe cele 4 de mai jos!

Burgeri vegetali cu ovaz si spanac

Cartofi wedges

Fursecuri cu ciocolata (americane)

Clatite americane

11. Mexic

mexicCu o istorie de 9.000 de ani in spate, bucataria mexicana a inceput cu ingrediente de baza – ca porumbul, amarantul, fasolea, rosiile, fructele de avocado, boabele de cacao, ardeiul iute si vanilia – si a creat delicatese ca urmatoarele: sos mole, ardei umpluti, huevos rancheros, tacos, enchiladas, burritos si tamales. Incearca cele 3 retete Sano Vita de mai jos, pentru o portie culinara mexicana de zile mari!

Ardei umpluti (in stil mexican)

Reteta Tortilla cu legume (wrap de post)

Burritos

 

Articolul precedent Pasta tartinabila de mazare si kale
Articolul următor Popcorn pe aragaz
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.