Mancare de fasole cu paste (pasta e fagioli)
Aceasta mancare de fasole cu paste (pasta e fagioli) este o reteta italiana umila, care combina doua ingrediente la indemana in bucataria locala, dar care are o istorie bogata: aproape ca fiecare familie de italieni are propria versiune de pasta e fagioli (cu doar 4 sau pana la 12 ingrediente!). Gateste si tu aceasta mancare de fasole cu paste (pasta e fagioli), pentru a incerca o mancarica aromata, pe care o poti face cat de groasa sau cat de lichida vrei.
TIMP PREPARARE 85 minute
PORTII 4
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Mancare de fasole cu paste (pasta e fagioli)
- 300 g fasole rosie Azuki
- 200 g paste integrale de grau
- 1 cartof
- 1 ceapa
- 1 tulpina telina
- 1 radacina patrunjel
- 6 linguri ulei vegetal
- 2 crengute rozmarin
- 1 varf de cutit fulgi de ardei iute
- sare, dupa gust
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Mancare de fasole cu paste (pasta e fagioli)
- Primul pas in prepararea retetei de mancare de fasole cu paste (pasta e fagioli) este sa lasi la inmuiat fasolea rosie Azuki, peste nopte, intr-un bol cu apa.
- A doua zi, scurge lichidul din bol, varsa fasolea intr-o oala, acoper-o cu 2 litri de apa rece si adauga un praf de sare.
- Lasa fasolea sa fiarba si apoi las-o la fiert la foc mic, timp de o ora, pana cand boabele de fasole se inmoaie.
- Curata si taie marunt ceapa, telina, radacina de patrunjel si cartoful, apoi punandu-le in boluri separate.
- Intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu-mic, prajeste ceapa, telina, patrunjelul si un praf de sare, in uleiul vegetal, pana cand legumele se inmoaie si isi elibereaza aroma.
- Taie marunt 1 crenguta de rozmarin si adaug-o in tigaie, alaturi de crenguta intreaga si fulgii de ardei iute.
- Dupa cateva minute, pune in tigaie si cubuletele de cartof, fasolea fiarta si scursa si 1,3 litri de lichid (poti folosi apa sau lichidul in care a fiert fasolea); gusta de sare.
- Cand mancarea de fasole da in clocot, redu focul la minim si las-o la fiert 15 minute.
- Scoate o treime din mancarea de fasole din oala, transform-o intr-o supa crema (cu ajutorul unui mixer vertical), apoi toarn-o la loc in oala.
- Adauga pastele, mareste focul si, pana pastele fierb al dente, amesteca non-stop in oala, pentru a te asigura ca mancarea de fasole cu paste nu se va lipi de fundul oalei; adauga apa suplimentara, pentru a obtine consistenta dorita.
- Serveste-o imediat.
Observatii reteta Mancare de fasole cu paste (pasta e fagioli)
- In loc de fasole uscata, poti folosi pentru aceasta reteta 700 g de fasole din conserva, scursa bine de lichid.
- Daca vrei sa obtii o mancare de fasole cu paste (pasta e fagioli) mai lichida si mai apropiata ca aspect si gust de o supa, atunci sari peste etapa care implica mixerul vertical.
Stiai ca?
- Mancarea de fasole este atat de populara incat a fost imortalizata intr-un tablou din 1583-1585, de pictorul baroc Annibale Carracci: „Il mangiafagioli” (in traducere, „Mancatorul de fasole”)?
- Fasolea este bogata in proteine, antioxidanti, fibre, fier si vitamine (ca Vitamina B9/acid folic)?
- Multumita fibrelor si amidonului pe care il contine, fasolea poate mari senzatia de satietate, fiind un ajutor de nadejde in curele de slabire?
- Cateva strategii usoare care te pot ajuta sa incluzi fasolea in alimentatia ta includ inlocuirea carnii cu fasole (in supe, mancarica si paste) sau gatirea de salate reci de fasole (cu porumb, cus cus sau amarant)?