Mancarica de linte verde cu fasole rosie
Mancarica de linte verde cu fasole rosie este un fel principal gustos si satios, perfect pentru familia ta in perioada de post si in oricare alt moment din an. Daca vrei sa gatesti cu ingrediente sanatoase, nu ocoli lintea si fasolea, care iti vor oferi o multime de beneficii. Ele contin proteine vegetale si fibre, excelente pentru digestia si sanatatea ta, in general. Textura usor crocanta a boabelor de linte intra intr-un minunat contrast cu finetea cremei de cocos, iar ghimbirul si chimenul ii confera retetei o aroma irezistibila.
TIMP PREPARARE 45 minute
PORTII 8
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Mancarica de linte verde cu fasole rosie
- 1 ceapa
- 2 linguri ulei
- 1 lingura ghimbir maruntit (optional)
- 5 catei de usturoi
- 1 lingurita chimen sau coriandru (seminte)
- ½ lingurita boia iute
- 1 lingurita boia dulce
- 1 cana linte verde
- 400 g fasole mare rosie (eventual fiarta, la conserva)
- 200 ml crema de cocos
- 400 g rosii tocate/bulion
- 3 linguri piure de curmale
- 1 lingurita sare de mare
Mod de preparare reteta Mancarica de linte verde cu fasole rosie
- Lintea se pune la inmuiat in apa cu o seara inainte.
- Fasolea rosie se fierbe (daca nu ai cumprat-o gata fiarta, la conserva) in mai multe ape, pana cand devine moale.
- Intr-o cratita (tuci) se calesc ceapa, usturoiul si ghimbirul in ulei si o ceasca de apa, pentru maximum 10 minute.
- Se adauga chimenul sau coriandrul și se lasă câteva secunde – maxim un minut ca să elibereze aroma, apoi se adaugă lintea verde, pasta de rosii (bulionul) si, daca se constata ca este nevoie, se mai adauga apa cat sa acopere lintea.
- Mancarica de linte verde se lasa la fiert cu capacul pus pentru aproximativ 20 de minute, amestecând ocazional pentru a nu se lipi.
- Când lintea este fiarta si a scazut putin, se ia de pe foc si se adauga sarea, boiaua dulce si iute, piureul de curmale, crema de cocos si fasolea fiarta.
Observatii reteta Mancarica de linte verde cu fasole rosie
- Chiar daca dureaza putin mai mult decat timpul estimat de noi, recomandam sa nu cumperi ingredientele in conserva, gata fierte, ci sa le fierbi chiar tu, chiar daca timpul de fierbere al fasolei difera de cel al lintei.
- Lintea verde este tipul de linte care rezista cel mai bine la fiert, nu se zdrobeste, isi pastreaza bobul intact si usor crocant, in asa fel incat tu sa poti sa savurezi pe deplin textura acestui preparat.
- Daca ti-a placut aceasta reteta trebuie neaparat sa o incerci si pe cea de mancare de linte rosie.
Stiai ca?
- Lintea are un continut ridicat de proteine, dar si vitamine (B, E, A, C, K) si minerale (cum ar fi fierul, zincul, cuprul, fosforul, calciul, sodiul, potasiul, seleniul si magneziul)? Indiferent de tipul de linte pe care il folosesti, aceasta va avea aproximativ aceeasi compozitie nutritionala. Diferenta este data de tipul de gatire si de textura boabelor. Lintea verde are un bob mai ferm si mai crocant, in timp ce lintea rosie este mai moale si mai pufoasa.