Paine cu dovlecei
Descopera o reteta care utilizeaza altfel dovleceii, incorporandu-i intr-un aluat de paine de casa. La finalul procesului de preparare de mai jos vei obtine o paine cu dovlecei similara retetelor de paine cu banane, pe care o poti adapta, dupa gust, inlocuind dovleceii cu morcovi rasi, mere sau gutui rase. Important de retinut este faptul ca aceasta paine cu dovlecei este un desert care contine zahar brut, dar poti reduce cantitatea din lista de ingrediente, pentru a obtine un rezultat si mai sanatos.
TIMP PREPARARE 100 minute
PORTII 8
TIP RETETA Aluat/Paine de casa/Desert
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Paine cu dovlecei
- 1 dovlecel mare
- 60 g faina de grau integrala
- 55 g faina de migdale
- 40 g faina de orez expandat
- 80 g zahar brut
- 60 g fulgi de ovaz
- 40 g amidon de porumb
- 2 lingurite praf de copt
- ½ lingurita scortisoara
- 2 linguri miez de nuca
- 2 linguri mix 4 seminte
- 2 linguri ulei vegetal
- ½ lingurita otet din cidru de mere
- 3 linguri sirop de artar
- 60 ml apa
- 1 lingurita esenta de vanilie
- un praf de sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Paine cu dovlecei
- Pentru a pregati aceasta paine cu dovlecei, incepe prin a transforma migdalele intr-o faina fina, intr-un blender vertical.
- Curata, spala si da pe razatoarea mare dovlecelul, apoi adauga-l intr-un bol incapator.
- Adauga in acelasi bol zaharul brut si toate ingredientele lichide (uleiul vegetal, otetul din cidru de mere, siropul de artar, esenta de vanilie si apa), amestecand cu mixerul, pana cand se dizolva zaharul.
- Da bolul la frigider timp de jumatate de ora.
- Incorporeaza in aluatul de paine cu dovlecei si fulgii de ovaz si da bolul din nou la frigider, pentru alte 10 minute.
- Preincalzeste cuptorul la 180º C si tapeteaza o tava de paine (de 12×22 cm) cu hartie de copt.
- Intr-un bol amesteca toate ingredientele uscate ramase (faina de grau, de migdale si de orez expandat, amidonul, praful de copt, scortisoara si sarea).
- Toarna acest amestec uscat in bolul cu aluat si incorporeaza-l omogen; daca ce rezulta este un aluat prea lichid, mai adauga 1-2 linguri de faina de orez expandat.
- Toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, presara deasupra mixul de 4 seminte si miexul de nuca si coace-l in cuptorul preincalzit timp de 50-55 de minute (sau pana cand trece testul scobitorii).
- Lasa aceasta paine cu dovlecei sa se raceasca in tava timp de 10 minute, apoi scoate-o din tava, indeparteaza hartia de copt si asteapta sa se raceasca aproape de tot.
- Taie-o felii si serveste-o calduta, ca atare sau unsa cu unt vegan.
Observatii reteta Paine cu dovlecei
- Poti coace aceasta paine cu dovlecei si intr-o tava de prajituri (de 20×20 cm), taind apoi rezultatul in cuburi sau romburi. Sau intr-una de briose, reducand timpul de coacere la 25-30 de minute.
- Poti inlocui dovleceii rasi cu morcovi, mere sau gutui rase.
Stiai ca?
- Dovleceii sunt bogati in vitaminele A si C, potasiu si mangan?
- Migdalele iti aduc un aport sanatos de proteine, fibre, grasimi nesaturate, vitaminele B si E, mangan, magneziu si fosfor?
- Miezul de nuca este plin de antioxidanti, grasimi Omega-3, mangan, vitamine (B-uri si E), fosfor si cupru?