Paine cu usturoi
Aceasta paine cu usturoi este saraca in grasimi si poate constitui un aperitiv sau o gustare delicioase si mai sanatoase, comparativ cu cea gata preparata si cumparata din comert. O reteta italiana la baza, aceasta paine cu usturoi este uimitoare la gust, dar nu contine atat de multe calorii incat sa te inspaimante prepararea si devorarea ei: in loc de ulei, unt si branza, contine apa, sos tahini si parmezan vegan. In plus, amestecul de usturoi pe care il pui peste painea intreaga poate fi refolosit si in alte combinatii culinare (peste pizza, paste sau bruschette, de exemplu).
TIMP PREPARARE 20 minute
PORTII 8
TIP RETETA Aperitiv/Mic dejun/Gustare
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Paine cu usturoi
- 1 paine integrala (270 g)
- 2 catei de usturoi
- 4 linguri unt de arahide fara zahar
- o mana patrunjel proaspat
- parmezan vegan (dupa gust)
- ½ lingurita sare
- 65 ml apa
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Paine cu usturoi
- Pentru a pregati aceasta paine cu usturoi, preincalzeste cuptorul la 200º C.
- Curata cateii de usturoi de coaja.
- Spala si toaca marunt patrunjelul.
- Adauga toate ingredientele (cu exceptia painii intregi si a parmezanului vegan) intr-un blender vertical si marunteste-le bine, timp de 5-10 secunde.
- Taie painea integrala pe lungime, in doua jumatati, apoi intinde amestecul din vasul blenderului peste fiecare bucata de paine. Alternativ, poti felia painea normal si intinde pasta pe fiecare felie.
- Asaza painea pe o tava termorezistenta (tapetata cu hartie de copt) si da tava la cuptorul preincalzit, timp de 10 minute sau pana cand marginile painii devin aurii si crocante.
- Scoate tava din cuptor, presara parmezanul vegan peste fiecare jumatate de paine cu usturoi, taie paine felii si serveste-o imediat.
Observatii reteta Paine cu usturoi
- Daca ti se pare ca, la final, aceasta paine cu usturoi are un gust prea intens de… usturoi, inlocuieste cei 2 catei cu 1 lingura de usturoi pudra, pe viitor.
- Poti reincalzi aceasta paine cu usturoi la cuptor (daca iti mai raman 1-2 portii), dar este delicioasa si rece.
- Poti inlocui untul de arahide fara zahar cu sos tahini si patrunjelul cu busuioc proaspat.
- Inainte de a servi feliile de paine cu usturoi, poti presara deasupra paprika iute sau afumata, dupa gust.
Stiai ca?
- Usturoiul (a carui denumire in latina este Allium sativum) este inrudit cu ceapa si prazul?
- Usturoiul poate reduce tensiunea, combate racelile (are proprietati antibiotice) si scadea nivelul de colesterol (protejand inima)?
- „Parintele medicinei” (Hipocrate) isi sfatuia pacientii bolnavi de problem respiratorii, digestive deficitara, paraziti intestinali si oboseala sa se trateze cu usturoi?
- Painea cu usturoi foloseste, de obicei, baghete – un tip de paine cu o coaja crocanta? Acest aperitiv este derivat din bruschetele italiene, care erau considerate initial o hrana a saracilor, cu origini in Roma antica? Imigrantii italieni au adus painea cu usturoi pe meleaguri americane, unde acum este extrem de populara.